Sastanak Simonovića sa ambasadorom Narodne Republike Kine i ministrom Darmanovićem

0
328
Foto: gov.me/Saša Matić

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović sastao se juče sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Crnoj Gori, Njegovom Ekselencijom Cui Dživejom i ministrom vanjskih poslova prof.dr Srđanom Darmanovićem.

Povod sastanka je predaja Olimpijske baklje sa Igara iz Pekinga 2008. godine, koja će upotpuniti kolekciju baklji u olimpijskom muzeju, čija je izgradnja u planu.

“Uvaženi ministre,Vaša ekselencijo

Dozvolite mi da vas pozdravim u ime COK-a i da izrazim zadovoljstvo zbog lijepog povoda koji nas je okupio. U avgustu 2008. na tlu Kine smo se prvi put samostalno predstavili sportskoj planeti i iscrtali ime Crne Gore na olimpijskoj mapi – svježa su sjećanja na doček, gostoprimstvo i pažnju naših domaćina. Deceniju kasnije, iz Pekinga nam stiže baklja, koja će upotpuniti našu kolekciju za budući olimpijski muzej.

Mnogo energije je uloženo kako bi se ova dragocjena memorabilija našla tu, među ostalim bakljama sa Olimpijskih igara na kojima smo učestvovali. Konačno, izuzetnim zalaganjem Njegove Ekselencije Ciua Dživeija dobili smo ovaj, za nas, veoma važan eksponat,  na čemu smo mu beskrajno zahvalni.

U simboličnom smislu, baklja će nam osvjetliti pređeni put, podsjetiti nas na zanose, trud, radosti, ali i tuge odrastanja crnogorskog sporta u nezavisnoj državi. Ujedno, i inspirisati nas na nove podvige, slične onom koji su napravile naše rukometašice, Zlatne lavice, osvajanjem olimpijske medalje na Igrama u Londonu.

Vjerujem da će biti amajlija našim sportistima na njihovom olimpijskom putu.

Vaša ekselencijo, dozvolite mi da još jednom u ime Crnogorskog olimpijskog komiteta iskažem uvažavanje i zahvalnost na Vašem nesebičnom gestu prema našoj instituciji, ali i cijeloj državi. Ovaj simbol olimpijskih ideala izvrsnosti, poštovanja i prijateljstva, ostaće kao znamen traga koji ste ostavili u Crnoj Gori. Nadam se da smo tokom Vašeg mandata, koji se, nažalost, približio kraju, i mi uspjeli da u bar približnoj mjeri pokažemo koliko cijenimo i Vas i veliku Narodnu Republiku Kinu, sa kojom smo ostvarili čvrste poslovne, ali i iskrene i srdačne prijateljske odnose.

Ovaj velikodušan gest je finale Vašeg ukupnog uspješnog angažovanja na povezivanju naše dvije zemlje. Vjerujem  da će onaj ko Vas naslijedi nastaviti Vaš rad na građenju mostova koji spajaju dvije zemlje, dva naroda i dvije kulture.

Želim Vam sreću u budućem diplomatskom angažmanu, za koji ne sumnjam da će biti podjednako uspješan.

Baklja će ostati tu, kao trajni zalog prijateljstva.”, rekao je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović