Početkom 2022. biće poznato koliko su koštale OI u Tokiju

Ognjen
Piše: Ognjen 368 pregleda Dodaj komentar
Foto: (Jae C. Hong/AP)

Izvršni direktor Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju Toširo Muto rekao je da još ne može da kaže da li su troškovi takmičenja premašili zvaničan budžet od 15,4 milijardi dolara i da će svi podaci biti poznati početkom sljedeće godine.

Olimpijske igre završene su 8. avgusta, a Paraolimpijske igre tri nedjelje kasnije.

“Nijesam spreman da vam odgovorim na to pitanje. Još nemam informacije. Ljudi koji su zaduženi za to provjeravaju”, rekao je Muto, odgovarajući na pitanje novinara na konferenciji za medije.

On je naveo da će informacije o zvaničnim troškovima najvjerovatnije biti objavljene početkom sljedeće godine, ali da bi preliminarne brojke mogle biti dostupne u decembru.

Organizatori su se nadali prihodu od 800 miliona dolara od ulaznica, što se nije dogodilo pošto je navijačima bilo zabranjeno prisustvo takmičenjima zbog pandemije koronavirusa.

Japanska vlada će vjerovatno nadoknaditi troškove od ulaznica.

Upitan da li očekuje dodatne doprinose od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Muto je nagovijestio da se to neće dogoditi.

On je rekao da je MOK dao već prilično veliki doprinos i da je ispunio svoje obaveze u skladu sa ugovorom sa gradom domaćinom, u kome se navodi ko šta plaća u organizaciji.

Prema nedavnom podacima budžeta, MOK je Olimpijskim igrama u Tokiju doprinio sa 1,3 milijardi dolara.

Olimpijske igre u Tokiju su najskuplje u istoriji, procijenjeno je da su troškovi 15,4 milijarde dolara, ali su državni revizori u više navrata navodili da su troškovi mnogo veći.

KLJUČNE RIJEČI:
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar