Peković ili Dubljević: Izlazak iz krize?

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 362 pregleda Dodaj komentar

Košarkaški rebus u Crnoj Gori trebalo bi da bude riješen danas – za 12 sati je zakazana izborna skupština nacionalnog saveza na kojoj će biti birani predsjednik i članovi Upravnog odbora.

Zamršena situacija u Košarkaškom savezu Crne Gore traje praktično od januara, a od tada do danas crnogorska košarkaška scena potpuno se podijelila – Nikola Peković, aktuelni predsjednik, personifikacija je jednog, a od kraja oktobra – kada je objavila kandidaturu za mjesto predsjednice – Jelena Dubljević zastupa njen drugi dio. Dvije naše košarkaške legende sada će se takmičiti van terena, za mjesto prvog čovjeka KSCG.

Hronologija zapleta je duga i komplikovana. Ukratko – jedna grupa tvrdi da je u januaru mandat istekao i Upravnom odboru i predsjedniku Pekoviću, a druga da je istekao samo Upravnom odboru, što je konstatovala i inspekcija za sport. Dva puta zakazivana Skupština KSCG nije se održala – prvi put u junu, kada je zakazan i izbor predsjednika, između Pekovića i tadašnjeg protivkandidata Igora Lukšića, zbog neusvajanja dnevnog reda, a drugi put zbog nedostatka kvoruma. Treći pokušaj bi mogao da donese rasplet…

– Na skupštinama nije bilo kvoruma, ja sam zbog dobrobiti košarke odlučio da i svoju poziciju stavim na glasanje. Trpe i mali i veliki klubovi, svi… Nadam se da ćemo sada riješiti ovu neugodnu situaciju i da će sada biti kvoruma – rekao je Peković.

Peković se obratio javnosti prije izbora u KSCG: Dobrodošli u novu košarkašku Crnu Goru!

Većina reprezentativki podržala Jelenu Dubljević, ne i selektorka Škerović

Moguć je, dakle, i scenario da ponovo ne bude dovoljno delegata za održavanje sjednice, o čemu je Zoran Piperović, član Upravnog odbora u tehničkom mandatu – jedan od onih koji podržava smjenu Nikole Pekovića – govorio 28. oktobra.

A od juna do danas, na vidjelo su izašle sve podjele u crnogorskom košarkaškom establišmentu – članovi Upravnog odbora kojima je, kako tvrdi Peković, istekao mandat iznosili su brojne zamjerke.

Veselin Barović, kojeg je Peković naslijedio na mjestu predsjednika, kazao je nedavno da je finansijska situacija u savezu katastrofalna. Barović je tada iznio i teške optužbe na račun aktuelnog predsjednika.

– Kada je Nikola Peković shvatio da nema većinu naspram Igora Lukšića, on je preko klubova minirao većinu i ta Skupština nije organizovana. Bili smo najugledniji savez u Crnoj Gori, a sada smo došli do toga da smo zastiđe. Pekoviću ne pada na pamet da organizuje sjednicu, kako bi liga konačno počela. Prijete ljudima po Pljevljima i Nikšiću, a pričaju o pritiscima s naše strane – istakao je Barović i dodao:

– Hoće na silu da ostane predsjednik, a nemamo ligu, nema finansiranja, nema sponzora. Novembarska plata se ne može primiti, KSCG je u minusu 300.000 eura.

Peković
Pekovićfoto: Luka Zeković

Peković je, kako je kazao, uvjeren da će nastaviti da vodi crnogorsku košarku, uz birane riječi za protivkandidatkinju Jelenu Dubljević.

– Jelena je jednostavno osjetila kroz ovaj turbulentan period da je vrijeme da se kandiduje i želim joj puno sreće. Pa da bolji kandidat pobijedi – rekao je Peković.

Peković je predsjednik KSCG od 24. maja 2021, kada je naslijedio Veselina Barovića, dok je aktuelni Upravni odbor postavljen dvije godine ranije. Jelena Dubljević je dan pred izbornu skupštinu dobila podršku od ženske reprezentacije. Osamnaest igračica je, naime, potpisalo otvoreno pismo u kojem ističu da žele promjene na čelu KSCG.

Dubljević
Dubljevićfoto: KSCG

Saopštenje su potpisale Milica Jovanović, Nikolina Ilić, Bojana Kovačević, Marija Leković, Jelena Bulajić, Nataša Mek, Božica Mujović, Ksenija Šćepanović, Taja Rejmer, Dragana Živković, Zorana Radonjić, Lana Vukčević, Maja i Milena Bigović, Jovana Pašić, Jelena Vučetić, Sanja Akšam i Sofija Živaljević. Nema, međutim, potpisa selektorke Jelene Škerović.

“Vjerujemo da je Jelena pravi izbor. Pokazala je da u najtežim trenucima zna da donosi prave odluke. I kada je bila igračica i kada je bila vođa na terenu, ali i kada je trebalo pomoći svojim saigračicama i svojoj zemlji, Crnoj Gori. Crnogorska košarkaška reprezentacija je skupa sa Jelenom pronijela ime Crne Gore širom planete i vjerujemo da će, sa iskustvo i predanošću u radu, sa mjesta predsjednice Košarkaškog saveza mnogo doprinijeti novim uspjesima crnogorske muške i ženske košarke”, navele su reprezentativke.

Sjednica je zakazana za 12 časova u hotelu “Voco”. Za promjenu, u odnosu na nekoliko ranijih, biće otvorena za medije.

Ukoliko nemaš meridianbet.me nalog, registruj se i to uz najveći bonus dobrodošlice – 50€ +1000 spinova na igrici Zombie Apocalypse BEZ USLOVA!
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar