Olimpijske igre u Tokiju: Postoji niz zabrinutosti, ne razmišljamo o otkazivanju Igara

Vladan
Piše: Vladan 286 pregleda Dodaj komentar
Foto: Tokyo 2020/Shugo Takemi

Olimpijske igre u Tokiju neće biti otkazane uprkos porastu broja oboljelih od novog koronavirusa, izjavila je predsjednica Organizacionog odbora Seiko Hašimoto, prenosi Anadolu Agency (AA).

Hašimoto je na konferenciji za medije upitana da li postoje određeni uslovi pod kojim bi se Olimpijske igre otkazale.

“Postoji niz zabrinutosti, ali kao organizacioni odbor Tokio 2020 ne razmišljamo o otkazivanju Igara”, rekla je Hašimoto.

To pitanje je pokrenuto nakon što je Nikai Tošihiro, glavni sekretar japanske vladajuće Liberalno-demokratske stranke (LDP), najavio moguće otkazivanje Igara.

Nikai je, gostujući na nacionalnoj televiziji, rekao kako Organizacioni odbor Olimpijskih igara u Tokiju pomno prati situaciju oko povećanja broja slučajeva zaraze u zemlji, koja bi mogla otežati organizaciju takmičenja.

U istraživanju agencije Kyodo sprovedenom ovog mjeseca otkriveno je da samo 24,5 posto građana širom zemlje želi da se Igre održe u planiranom terminu.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da se održa od 24. jula do 9. avgusta 2020. godine, ali su zbog pandemije koronavirusa odgođene i odlučeno je da budu održane od 23. jula do 8. augusta 2021.

KLJUČNE RIJEČI:
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar