Istorijski uspjeh crnogorske reprezentacije: Osam svjetskih medalja za naše takmičare

Vladan
Piše: Vladan 87 pregleda Dodaj komentar

Svjetsko prvenstvo u Malmeu pozicioniralo je crnogorski džiu-džicu u sam vrh. U konkurenciji 55 zemalja, crnogorska himna je intonirana dva puta, jer su od 18 zlatnih odličja naši reprezentativci osvojili dvije.

Uz to, našim takmičarima pripale su dvije srebrne i četiri bronzane medalje za najuspješniji nastup u istoriji učešća crnogorske selekcije na najvećoj smotri ovog borilačkog sporta.

Povodom velikog uspjeha Džiu-džicu savez je organizovao konferenciju za novinare na kojoj su bili prisutni predsjednik i potpredsjednik Saveza, Ranko Vukotić i Draško Brnović, selektor Miloš Ašanin i osvajači medalja.

Zlatne medalje zaslužili su Dejan Vukčević u borbama teške kategorije i muški duo-šou sistem, Stefan Vukotić i Filip Pešić. Srebrni u duo klasik miks sistemu, Vuk Dragutinović i Aleksandra Popović i duo klasik sistem, Stefan Vukotić i Filip Pešić. Bronzane medalje osvojile su Mirjana Milić u borbama do 62 kilograma, ženski duo-šou sistem Lidija Caković i Marija Kaljević, duo miks – šou Caković i Vukotić, kao i Vuk Dragutinović i Aleksandra Popović u istoj disciplini.

“Bilo je teško, konkurencija nikada nije bila jača. Uspio sam da, poslije junskog Evropskog prvenstva u Poljskoj, osvojim još jednu zlatnu medalju i prvi put objedinim titule. Zahvalio bih se na podršci i razumijevanju MUP-u i Upravi policije čiji sam pripadnik, ali i cijeloj ekipi, mojim mlađim kolegama koji su pokazali da imamo sjajnu budućnost u ovom sportu”, kazao je Vukčević.

Sa osam medalja u Švedskoj 2018. iz koje je 2008. godine u Crnu Goru stiglo i prvo zlato, pozicioniralo je našu zemlju na sedmom mjestu u poretka država učesnica.

Ponosni smo na uspjeh. Istorijski je, i nakon devet medalja na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, ove godine imamo i osam svjetskih. A prvi nastup, baš u Švedskoj, donio nam je prvo zlato i jednu medalju, a sada dva zlata i ukupno osam medalja. No, kada se podvlači paralela mora se naglasiti da je tada bilo 20, a sada 55 zemalja učesnica. A do takvog uspejha smo došli uz ozbiljne finansijske probleme, jer smo put obezbijedili uz pomoć prijatelja i kredita, dok je Ministarstvo sporta pomoglo u okviru sadašnje regulative. Mi tražimo da budemo vrednovaniji na bolji način. Smatram da džiu- džicu zaslužuje više u narednim godinama. Tim prije jer je  činjenica da su mladi takmičari Stefan Vukotić i Filip Pešić, peroglašeni u Malmeu za najbolji duo na svijetu. I teško mi pada kada pojedini sportista mora da plati svoje troškove, jer to Savez ne može da mu obezbijedi. Nadam se da ćemo to prevazići. Rezultat koje ostarujemo nisu nezapaežni ni u svjetskoj federaciji, pa očekujemo da ćemo 2020. godine dobiti i organizaciju Evropskog prvenstva za juniore“, rekao je Vukotić.

Selektor Ašanin je naglasio da smo od četiri takmičara u borbama osvojili dvije medalje, a u duo sistemu u šest disiplina isto toliko i medalja

“Broj medalja bio bi veći da nije bilo povreda. Arso Milić je zaradio tri povrede i bio primoran da prekine takmičenje kod borbe za medalju. Iz istog razloga, zbog povrede stopala, izostao je bolji rezultat Miloša Kovačevića. U duo sistemu smo u vrhu. Sa svima smo zadovoljilni, jer su nastupili perfektno. No budući rezultati  zavisiće i od podrške. Očekujemo da će nadležni organi i Ministarstvo sporta obezbijediti veći budžet, kako u narednoj godini ne bi morali da brinemo o pripremama i putu za takmičare. Da se ne desi da neki takmičar ostane kući zbog nedostatka novca. Tim prije jer nam odličan rezultati na Evropskom prvenstvu za kadete i juniore u Bolonji, nameće obavezu da ispratimo i razvojni put osvajačima medalja sa tog takmičenja“, kazao je Ašanin.

A koliko se ozbiljno u našoj selekciji radi potvrđuju riječi Dragutinovića na konferenciji za novinare.

“Nijesmo imali pritiska takmičenja, jer smo svjesni kvaliteta i uloženog rada i truda. To su rezultati pokazali po ko zna koji put. Rezultati su jedini pokazatelj a SP u Malmeu je bilo četvrto veliko takmičenje na kojem nastupam sa Aleksandrom Popović i osvajamo medalje. Taj kontinuitet najbolje govori o kvalitetu i koliko ozbiljno shvatamo nastup u reprezentaciji“, zaključio je Dragutinović.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar