Želim da budem prvi crnogorski golman u Premijer ligi i sa Crnom Gorom da igram veliko takmičenje

Ognjen
Piše: Ognjen 313 pregleda Dodaj komentar
Matija Šarkić, Foto: Birmingham FC

Matija Šarkić je prije nekoliko dana debitovao na golu Vulverhemptona u kontrolnom meču sa španskim Alavesom i ostavio impresivan učinak u pobjedi 4:0.

Imao je jednu ključnu odbranu, djelovao sigurno u svakoj situaciji.

U razgovoru za Expressandstar, govorio je o očekivanjima u borbi za status prvog golmana Volvsa, o ambicijama u reprezentaciji Crne Gore….

Kazao je da mu je želja da sa svojom zemljom ode na veliko takmičenje, te da vjeruje da može da pokrene novu generaciju.

“Nikada se nismo kvalifikovali za veliki turnir. Mi smo prilično nova reprezentacija, tako da je to jedan od naših ciljeva, bilo da je u pitanju evropsko ili svjetsko prvenstvo. Biće potrebno mnogo da stignemo tamo, pošto smo mala zemlja, ali smo ambiciozni i imamo dobre igrače. Ako vjerujete, možete to da učinite. Želim u Crnu Goru da donesem sve što naučim ovdje, da pokušam da pomognem i da se fudbal unaprijedi. U Crnoj Gori je fudbal važan sport, a mi smo sportska zemlja”, kazao je Šarkić, koji danas slavi 25. rođendan.

Ima i jednu “mikro” želju:

“Želim da budem prvi crnogorski golman koji će igrati u Premijer ligi”.

U najjačem i najpopularnijem nacionalnom fudbalskom takmičenju igrali su Stefan Savić i Stevan Jovetić, krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog vijeka kolijevku fudbala osjetili su Nikola Jovanović i Ante Miročević.

Nema dileme da će Šarkić ispuniti taj cilj, jer Volvsi na njega računaju ozbiljno, a konkurent za mjesto na golu mu je Portugalac Žoze Sa.

Šarkić je u engleski fudbal došao preko Aston Vile, koju je, nakon pozajmica, napustio 2020. godine kada je potpisao za Vulverhempton.

“Nakon odlaska iz Vile, Volvsi su bili zainteresovani, za mene je to bio korak naprijed. Ponekad je bolje da odete i potreban vam je novi početak”.

Imao je odličnu polusezonu 2021/22 u Birmingemu, prije povrede ramena, zbog koje je propustio drugi dio Čempionšipa.

Nedavno je dobio novi trogodišnji ugovor sa Volvsima i mjesto u prvom timu.

U intevjuu je naglašeno i Šarkićevo znanje jezika – može da komunicira sa saigračima na četiri različita. Pored engleskog i crnogorskog, govori francuski i holandski.

“Komunikacija je važna, i trener takođe insistira na tome. U timu u kome ima toliko igrača različitih nacionalnosti, važno je imati nekoga ko može da ih spoji. Sa Rajanom Nurijem razgovaram na francuskom, zbog Jersona Moskere (Kolumbijac) pokušavam nešto i na španskom. Znam da kažem ‘lijevo rame’ ili ‘desno rame’… Mislim da je Petr Čeh naučio nekoliko jezika dok je igrao, to je nešto o čemu razmišljam”, kazao je Šarkić.

KLJUČNE RIJEČI:
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar