Vušurović: Crnogorskom sportu treba više novca

Ognjen
Piše: Ognjen 535 pregleda Dodaj komentar

Vršilac dužnosti direktora Igor Vušurović najavio je da su novi Zakona o sportu i Strategija za razvoj sporta za četvorogodišnji period među najznačajnijim obavezama su Uprave za mlade i sport u narednoj godini.

“Izrada novog Zakona neće biti nešto što će da se radi mjesec dana, već zakon koji će biti kompatibilan i sa ostalim zakonima u Crnoj Gori, konkretno onoga što tretira Poreska uprava, odnosno Ministarstvo finansija, tretira sportska medicina, Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Jer, imamo sportiste u Crnoj Gori koji, uglavnom, nemaju svoj radni vijek zabilježen i proveden kroz sistem, da ne bi sjutra štancovali socijalne slučajeve i ljude koji će 20 godina da potroše u sportu a da nemaju mogućnost da imaju svoju zdravstvenu knjižicu nakon toga. To je posao kao i svaki drugi. Sva ta problematika treba da bude provedena kroz naredni zakon, da se otvore četvoro očiju, da poboljšamo sistem sporta i nađemo najbolja rješenja”, rekao je Vušurović tokom radnom ručka sa crnogorskim novinarima.

Najavljujući novu Strategiju o razvoju sporta, Vušurović je kazao da ona „mora biti upodobljena sa dokumentima koje treba da donesu lokalne samouprave“.

“Da se baziramo da neke dokumente, koje država propiše, spuštamo sa vrha piramide dolje na temelje, odnosno na klubove koji zavređuju pažnju lokalnih samouprava. Da njih obavežemo, takođe, da se bore za što veći budžet uglavnom opredijeljen za kulturu i sport, mada ima nekih lokalnih uprava koje su sport stavile kao zaseban, da kroz taj svoj sekretarijat prave kriterijume na kojima će oni da prepoznaju prioritetne sportove u svojim opštinama i daju im na značaju što se tiče njihovog funkcionisanja. To su stvari koje ne treba da budu pisane radi kvaliteta dokumenta već radi kvaliteta onoga što mi iz toga možemo da sprovedemo. Ne treba da radimo da bi se nekome svidio taj doment, ako je mrtvo slovo na papiru ništa ne valja”, dodao je Vušurović, istakavši „dobru saradnju sa svim sportskim savezima, Crnogorskim olimpijskim komitetom i svim strukturama lokalnih samouprava po pitanju sporta“.

“U protekle dvije i po godine trudili smo se da unaprijedimo taj dio koji se tiče sporta, njegovog boljeg funkcionisanja. Napravili smo kontrolu rada saveza koja je nama donijela neke informacije, šta bi trebalo trebalo unaprijediti i izmijeniti u narednom periodu”, rekao je Vušurović.

V.d. direktora Uprave za mlade i sport je kazao da razumije trenutnu finansijsku situaciju, ali da smatra da crnogorskom sportu treba više novca.

“Savezima ili klubovima je teško doći do sponzora. To kažem jer je poznato šta je crnogorski sport uradio za državu. Nikada neću zaboraviti doček crnogorskih olimpijaca i proslavu olimpijske medalje iz Londona. Taj narod nije na ulice izvukla ništa drugo do emocija i ljubav prema uspjehu. To u novojioj istoriji nikome nije uspjelo osim sportu”, rekao je Vušurović.

On je kazao da država mora da reaguje da više ne postoje takmičenja za koje se ne zna da su održana i da ne postoje rezultati ili anonimni šampioni.

“Kontrolom kod nekih saveza i sportova uvidjeli smo greške, konstatovali ih i donijeli rješenja o njihovom gašenju. Dalje nije naša nadležnost. Ta kontrola je dovela do pomaka i boljitka”, kazao je zlatni odbojkaški olimpijac iz Sidneja, i dodao da je „Uprava uslovila saveze da će samo ukoliko ispune obaveze Pravilnikom biti finansirani iz budžeta“.

“Oni koji dobijaju novac moraju ispuniti ono što predviđa Pravilnik”.

Vušurović je istakao da u Upravi za mlade i sport ima upisanih preko 1.800 klubova.

“I svi traže neko svoje mjesto pod suncem. Neki su aktivni, neki nijesu, neki su, to sam prvi put čuo kada sam došao u Upravu, možda i bleferi. Nekom administracijom se pokazuju da su prisutni, a zapravo njihove aktivnosti nema. Da takvi ne bi vukli novac, trudićemo se da eliminišemo takve stvari. Bazu podataka koja se tiče svih sportskih objekata u Crnoj Gori, prikupljamo od Ministarstva prosvjete i lokalnih samouprava”, rekao je Vušurović.

On je kazao da je Uprava sa Školskim sportskim savezom napravila serijal od deset epizoda, a sa Atletskim savezom pomogla projekat Atletika u školama.

„Veoma bitna stvar koju smo uradili sa Udruženjem fizioterapeutima Crne Gore je akcija osnovnim pregleda djece, što se tiče njihovih fizičkih sposobnosti bavljenja sportom i stanja u kojem su. U narednom periodu će ići i naša inicijativa prema Ministarstvu prosvjete u cilju što većeg uključenja, saradnje sa savezima, da ovaj dio fizičke aktivnosti i nekom minimuma”, istakao je Vušurović.

Savjetnik za međunarodne odnose i vrhunski sport Uprave za mlade i sport Marko Begović je najavio da se pristupilo izradi plana usavršavanja administratora u sportu i trenera.

“Za sada je prošlo finalnu resornu komisiju za sportskog administratora i pristupiće se izradi obrazovnog programa, a sljedeće godine će to biti obavezujuće po zakonu za sve sportske radnike u sportskim subjektima Crnoj Gori, za nacionalne i opštinske saveze, kao i lokalne sportske organizacije. Tu je stručna kvalifikacija. Neće se tražiti da ljudi da završavaju fakultete za te stvari, već da prođu stručni program, a Ministarstvo rada i socijalnog staranja će im izdavati radnu dozvolu. Tako da ćemo u svakom trenutku znati ko je ko u sistemu sporta u Crnoj Gori”, rekao je Begović.

Ko trenira naše sportiste?

Bivši inspektor za sport Branislav Ivanović kazao je da je „problem crnogorskog sporta što do danas nije izgrađen sistem, kvalitetan i jak sistem iz kojeg bi proisticali rezultati, a ne da to bude stihijski, od slučaja do slučaja, da budu plod talenta ili improvizacija“.

Ivanović je dodao je da su se dolaskom novog direktora Uprave za mlade i sport „pokrenule stvari u nekom pravcu“.

– Kada smo formirali taj međuresorni tim, koji je trebao prvi put da izvrši uvid u rad nacionalnih saveza, na ideja Vušurovića i nas koji smo bili u njegovom timu, bogami smo došli do saznanja koja nijesu nimalo za pohvalu. Nisam znao da je takvo stanje u našem sportu, pogotovo u krovnim organizacijama – rekao je Ivanović.

Kao inspektor je, kaže, bio prisutan na preko 50-ak skupština nacionalnih saveza.

“Mogao sam da uočim niz nepravilnosti, postupaka u radu, organizaciji Saveza, u nesprovođenju zakona o sportu, da nemaju organe koji su dužni da imaju po svom Statutu, kao što su Nadzorni odbor, disciplinske komisije, trenerske i sudijske komisije, komisije za izdavanje trenerskih licenci. To je krucijalno pitanje, ko trenira naše sportiste? Izuzev četiri saveza, a to su fudbalski, košarkaški, rukometni i odbojkaški, svi ostali ne sprovode sistem licenciranja trenera”, rekao je Ivanović.

 

 

 

 

Vijesti.me

KLJUČNE RIJEČI:
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar