Savić: Važno je da pružimo maksimum na svakom meču

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 812 pregleda Dodaj komentar

maja savic kadetkinjeDrugi put u nezavisnoj državi, ženska kadetska rukometna reprezentacija Crne Gore nastupiće na Evropskom prvenstvu. Poljska će prvi put biti domaćin kontinentalnog takmičenja, a gradovi Gdanja i Gdanjsk će od danas do 25. avgusta ugostiti 16 najboljih selekcija Starog kontinenta.

 

Debitantski nastup u Slovačkoj 2007. godine (prvo uopšte učešće neke naše rukometne selekcije na velikom takmičenju), tada pod vođstvom Dragana Adžića, danas selektora seniorki, “crvene” su završile na 13. mjestu. Iz te reprezentacije, međutim, danas je nekoliko igračica standardno u seniorskom timu – Milena Knežević (u Slovačkoj je bila prvi strijelac šampionata sa 65 golova), Majda Mehmedović, Andrea Klikovac, Sara Vukčević…

 

S obzirom na to da nemaju često priliku da nastupaju na ovakvim takmičenjima, i sam plasman na šampionat je veliki uspjeh za ekipu, koju od januara ove godine sa klupe vodi bivša legendarna crnogorska reprezentativka Maja Savić. Jasno je da bi za crnogorski ženski rukomet od prevashodnog značaja bilo da ova generacija (igračice rođene 1996. godine i mlađe) u budućnosti “izbaci” neku novu seniorsku reprezentativku, a rukometna struka govori da Đurđina Malović i drugarice imaju “materijala” za to. Ali, kadetkinje će pokušati da u grupi sa Danskom, Francuskom i Holandijom izbore jedno od prva dva mjesta koja vode u glavnu rundu, odnosno među osam najboljih, iako to nije imperativ…

 

“Samim plasmanom na EP, napravljen je korak više za crnogorski rukomet, a na samom šampionatu ćemo vidjeti koji su naši realni dometi. Mislim da su djevojke maksimalno fizičke spremne. S obzirom na to da je za njih ovo prvo veće takmičenje, i da naši rivali imaju mnogo više iskustva, vidjećemo kako će se one snaći u toj ulozi”, kaže Maja Savić, nekada najbolje lijevo krilo svijeta, i dodaje:

 

“Ja bih zadovoljna da cure na svakoj utakmici pruže 100 posto svojih mogućnosti, pa ako su realni dometi da nekog dobijemo i borimo se za visok plasman, eventualno za medalju, bilo bi super, bila bih presrećna. Ali, naravno, ne bih bila razočarana i da ne bude tako, ali samo pod uslovom da igračica pruže maksimum”, dodaje Maja.

 

Kako kaže selektorka kadetkinja, ekipa će, nesvjesno, biti i pod određenim pritiskom.

 

“Već se osjeća nervoza, iako im ja ne pravim pritisak. Rekla sam im da treba da igraju za sebe i svoju dušu, da ne razmišljaju da li će nekog da izdaju ili neće, kao što to kod nas uvijek biva. Meni je cilj da imamo što više jakih utakmica. Imamo stvarno dobru generaciju, i mislim da će biti igračica za budućnost crnogorskog rukometa”, ističe selektorka kadetkinja, koja je kao igračica tri puta osvajala Ligu šampiona, i čija se “ruka” od početka vidi u radu sa ovom ekipom.

 

Crna Gora je učešće na EP izborila u martu na kvalifikacionom turniru u Baru, u konkurenciji Danske (bilo je 24:24), Austrije (29:21) i Estonije (53:13). Danska je ponovo rival, a Francuska prvi protivnik…

 

“Grupa nam je veoma teška. Bitna je ta prva utakmica, a kod žena je to malo nezgodno. Voljela bih da dobijemo Francusku, i da pozitivno krenemo, da napravimo lijepu uvertiru za kasnije. To bi nam mnogo značilo, sve zavisi od prve utakmice”, zaključila je Maja Savić.

 

Titulu u kadetskoj konkurenciji brani Rusija, srebro Danska, a bronzu Norveška.

 

Crnu Goru će na ovom šampionatu predstavljati i sudijski par, Jelena Vujačić i Anđelina Kažanegra, te predsjednik Upravnog odbora Rukometnog saveza Crne Gore Predrag Bošković, kao član Izvršnog komiteta Evropske rukometne federacije.

 

 

Grupa A (Gdanja)
Portugal, Rumunija, Poljska, Španija

 

Grupa B (Gdanja)
Danska, Francuska, Holandija, Crna Gora

 

Grupa C (Gdanjsk)
Rusija, Švedska, Mađarska, Slovačka

 

Grupa D (Gdanjsk)
Norveška, Njemačka, Hrvatska, Češka

 

Raspored mečeva grupe B

 

Prvo kolo (15. avgust)

 

Danska – Holandija (13.00)

Francuska – Crna Gora (15.00)

 

Drugo kolo (16. avgust)

 

Crna Gora – Danska (13.00)

Holandija – Francuska (15.00)

 

Treće kolo (17. avgust)

 

Holandija – Crna Gora (13.00)

Danska – Francuska (15.00)

 

 

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar