Roganović: Zbog korone aktiviramo plan B

Korona virus odlučan je da pokvari planove učesnicima Evropskog prvenstva za rukometaše, koje počinje 13. januara.

Uporni ,,rival“, koji već treću godinu prkosi cijeloj planeti, poslije jučerašnjih testiranja u izolaciju je ,,poslao“ četiri člana reprezentacije Crne Gore (tri iz igračkog i jednog iz medicinskog kadra) koji su dobili pozitivan rezultat, zbog čega su ,,lavovi“ morali da otkažu nastup na turniru „Yellow cup 2022“.

Turnir u švajcarskom Vinterturu bio je planiran kao provjera uoči Evropskog prvenstva u Mađarskoj i Slovačkoj, jedina od kompletiranja ekipe 2. januara.

– Savez je u svakodnevnoj komunikaciji sa Evropskom rukometnom federacijom (EHF), kako bi bili ispoštovani COVID protokoli i kako bi igrači nakon što preleže korona virus, mogli da nastupe na Evropskom prvenstvu. Reprezentacija ostaje na pripremama u Podgorici, odakle će putovati za Mađarsku, gdje 13. januara duelom protiv Danske počinje nastup na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta – saopšteno je iz Rukometnog saveza Crne Gore.

Igraće između sebe, ako ih bude dovoljno

Crna Gora je u Švajcarskoj trebalo da igra sa domaćinom, Ukrajinom i Portugalom.

– Neodlazak na turnir dosta nas remeti. Tri utakmice bile bi odlična provjera koliko funkcioniše ono što smo uigravali, imali bismo priliku da nastavimo tamo gdje smo stali na novembarskom turniru u Tunisu i protiv Kuvajta u decembru. Ovako, na treninzima zasada nemamo tri igrača, a vidjećemo što će biti nakon narednog testiranja, 7. januara. Prije odlaska u Debrecin imaćemo testiranje i 10. januara, tako da ne znamo u kojem ćemo sastavu otići na Evropsko prvenstvo. Nadam se da će se momci oporaviti i da se infekcija korona virusom neće proširiti –rekao je selektor Zoran Roganović za Pobjedu.

Dok kovid-19 hara i ,,kroji“ sastave za EHF Euro, taktika i planovi stručnog štaba padaju u drugi plan.

Odigraćemo dvije utakmice između sebe, ako nas bude dovoljno – nemoćan je Roganović u borbi sa nevidljivim protivnikom.

– Ne tražimo alibi, sklapamo mozaik za Evropsko prvenstvo i po tom pitanju sve ostaje po planu. Tačnije, aktiviran je plan B. Ostajemo kod kuće, radićemo najbolje što možemo i pokušati da se sačuvamo od korone.

Možemo i moramo korak više

Ukoliko se ,,lavovi“ u Mađarskoj pojave u sastavu koji je Roganović planirao i uvježbavao, lijevo krilo Miloš Vujović smatra da bi prolaz u glavnu rundu, prvi od debija na EP 2008, bio dostižan.

– Počelo je turbulentno, na oba testiranja imali smo pozitivnih slučajeva na korona virus, ali nadam se da se broj neće povećavati. Nemamo baš mnogo vremena do odlaska u Debrecin, moramo da radimo jako. Danci su favoriti u grupi, a najveću šansu vidimo protiv Sjeverne Makedonije i moramo da je iskoristimo. U podmlađenom su sastavu, ali imaju velikog asa na klupi, Kirila Lazarova, koji će i igrati. Ipak, ubijeđen sam da možemo da ih pobijedimo, kao i da se nosimo sa Slovenijom, koja će

nam biti posljednji rival. Ukoliko budemo kompletni, možemo i moramo da napravimo korak više – rekao je Vujović.

Crna Gora na prethodna četiri učešća na EP nije uspijevala da u istom ritmu odigra sva tri meča, pa se rano vraćala kući. Može li konačno da razbije fizičku i psihološku barijeru?

– Sada je zaista teško organizovati dalji tok priprema i moramo biti vrlo pametni da sve planirano postignemo, a ujedno da se sačuvamo od virusa. Na Evropskom prvenstvu čeka nas veoma naporan tempo i moramo mu se prilagoditi. Pripremili smo drugačiju taktiku što se tiče rotacije igrača i na ovom šampionatu djelovaćemo mnogo brže. Nadam se da će to donijeti pomak i da ćemo igrati mnogo bolje nego na prethodnim šampionatima – optimista je as Fukse Berlina.

– Dugo smo pričali da smo mladi, da čekamo našu pravu šansu, i mislim da je ta šansa došla. U najboljim smo igračkim godinama – i dalje mladi, ali puni snage i vjerujem da možemo da se nosimo sa tim teretom. Crna Gora u kompletnom sastavu može da pobjeđuje i daćemo sve od sebe da to i uradimo – poručio je Vujović.

Inficiran po jedan Danac i Slovenac, Srbi i Hrvati u velikom problemu

Rukometni savez Danske objavio je da je golman Janik Grin inficiran korona virusom i poslat u samoizolaciju.

Danci, svjetski šampioni, 6. i 8. januara odigraće kontrolne mečeve sa Norveškom, što će im biti posljednja provjera pred start EP i duel sa našom selekcijom 13. dana 2022. godine.

U redovima drugog rivala ,,lavova“, Sjeverne Makedonije, juče nije bilo pozitivnih slučajeva, ali je prijateljski meč s Izraelom otkazan zbog tri inficirana igrača u protivničkom timu.

Posljednji protivnik Crne Gore na EP, Slovenija, ima jednog igrača pozitivnog na kovid-19, golmana Urbana Lesjaka.

U problemima su i druge selekcije iz okruženja. Srbija je desetkovana zbog čak šest slučajeva korone, dok su kod Hrvata u samoizolaciji dva najbolja igrača – Luka Cindrić i Domagoj Duvnjak.

Izvor
pobjeda.meNeđeljko Kostić

Povezani članci

Leave a Reply

Back to top button