Radusinović insistira na hitnoj Skupštini BSCG

Vlasnik podgoričkog bokserskog kluba, R Montenegro, Radovan Radusinović zatražio je hitnu zasjedanje Skupštine Bokserskog saveza Crne Gore (BSCG), podsjećajući da sjednica nije održana dvije godine.

On je naglasio da je, po Statutu BSCG, predsjednik dužan da zakaže najmanje dvije sjednice godišnje.

Radusinović je zatražio odgovor zašto do danas nije potpisan zapisnik sa Skupštine i dostavljen shodno poslovniku o radu Skupštine.

“Posebno zabrinjava činjenica da je izvorni zapisnik potpisan od ovlašćenog ovjerivača, pa naknadno povučen i korigovan. To je i najbolji odgovor zašto nije ni potpisan”, kazao je Radusinović u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Radusinović je ukazao na ignorisanje otklanjanja utvrđenih nepravilnosti i nepostupanja po izvještaju radnog tima Uprave za mlade i sport, sačinjenom kontrolom rada BSCG 2014. godine.

“Tada je utvrđeno da nije formiran Nadzorni odbor, što podrazumijeva nedostatak kontrolnog mehanizma Saveza. Ne postoji ni odluka o formiranju Sekretarijata, koji čine predsjednik, generalni sekretar i izvršni direktor”, kazao je Radusinović.

On je naglasio da je u odnosu na zatečeno i utvrđeno stanje, Savez na Skupštini 6. juna 2014. godine formirao Nadzorni odbor, imenujući članove koji po Statutu nijesu imali pravo.

“U Nadzorni odbor ušli su članovi u suprotnosti sa članom 43, po kojem u upravljačkim organima ne mogu biti lica koji su članovi i aktivisti drugih bokserskih klubova koji se takmiče u boksu. Član 99 statuta BSCG je jasan da se Nadzorni odbor sastoji od tri člana i da se bira od građana koji nijesu članovi Skupštine”, kazao je Radusinović.

On je naglasio da su predloženi članovi Nadzornog odbora istovremeno i delegati Skupštine, navodeći da je time, iako naizgled postupajući po izvještaju radnog tima i ispravljanju nepravilnosti, grubo prekršen Statut saveza.

Radusinović je kazao da je sekretarijat nelegitiman organ i da za njegovo osnivanje ne postoji nijedna odluka, navodeći da je, uprkos tome, uzurpirao vlast u Savezu i marginalizovao Skupštinu.

“Statut se krši i zloupotrebljava, počev od nezakazivanja Skupštine, pa do izbora čelnika Saveza, neizbora radnih tijela, donošenja akata I drugih nepravilnosti”, rekao je on.

Radusinović je kazao da su mu u Savezu saopštili da je rad na nacrtu novog statuta završen i da će biti predložen na sljedećoj skupštini, kao i da će do tada na sajtu saveza bizi istaknut statut AIBA.

“Čelnici BSCG, koliko su vaši argumenti jaki, o Vama i vašem radu najbolje govori izvještaj radnog tima Uprave za mlade i sport, naša inicijativa, kao i dopis Uprave za mlade i sport od 26.maja u kojem od vas traže da poštujete Statut i da im dostavite zapisnike sa održanih sjednica Skupštine poslije 31.oktobra 2014. godine”, kazao je Radusinović.

On je naveo primjere nesavjesnog organizovanja i neobezbjeđivanja adekvatne opreme na bokserskim takmičenjima, navodeći da je Crna Gora jedina država u regionu čija se nacionalna takmičenja ne boduju kompjuterski, iako postoji odgovarajuća oprema donirana od AIBA.

“Motivi i razlozi saopštenja isključivo su sportski, sa ciljem prevazilaženja postojećeg stanja i skretanja pažnje sportskoj javnosti Crne Gore na situaciju u kojoj se nalazi boks kao jedan od najtrofejnijih sportova. Ovakav način komunikacije uslijedio je kao rezultat nemogućnosti ostvarivanja komunikacije sa čelnicima saveza, a još manje saradnje, zbog ukazivanja na greške, propuste i nepoštovanja propisa”, kazao je Radusinović.

On upozorava, pozivajući se na statut AIBA, član 5 koji tretira diskriminaciju, da su svi oblici diskriminacije (polna, etnička, rasna i jezička, vjerska, politička ili drugačijeg mišljenja) strogo zabranjeni i kažnjavaju se suspenzijom ili isključenjem u skladu AIBA statutom, podzakonskim aktima, etičkim I disciplinskim kodeksom.

Radusinović je ubijeđen da kada je u pitanju on i njegov klub da se radi o “diskriminaciji drugačijeg mišljenja”.

“Statut BSCG mora biti u skladu sa Statutom AIBA, članom 6 pravila i odluka te asocijacije. To, kao što smo i naveli, nije u slučaju Statuta BSCG. Pitam se zašto se Statut, kao u svim ostalim državama regiona, ne nalazi na sajtu”, zaključio je Radusinović.

Povezani članci

Leave a Reply

Back to top button