Nebojša Bogavac: Dug je put od patika do cipela, vjerujem u rad!

Rođen je u Mojkovcu 1973. godine. Zaljubio se u magičnu igru pod obručima, ona mu je postala pasija, pa je posle igračke karijere ostao uz teren kao trener. U pitanju je Nebojša Bogavac, stručnjak za koga su treneri svojevremeno tvrdili da bi svako volio da ima takvog igrača u timu.

Do fanatizma borben u odbrani, sjajnog prodora, veoma dobrog šuta. Branio je boje Gorštaka iz Kolašina, Lovćena, Hemofarma, Breogana, Le Mana, Asvela, Dižona….Sa Hemofarmom je osvojio trofej u Jadranskoj ligi 2005. godine, kada je proglašen za MVP igrača Lige. Sa Asvelom je bio šampion Francuske 2009. godine. Tokom boravka u Le Manu i Asvelu, dok mu je trener bio Vensan Kole, selektor Francuske i trener Strazbura, stvorena je neraskidiva veza koja će i te kako uticati na trenersku karijeru Nebojše Bogavca. Ali krenimo redom.

Bogavac je preuzeo kao trener Hemofarm 2012. godine. Proveo je samo šest meseci na klupi, a zatim se preselio u Strazbur gde je postao prvi asistent pomenutog Kolea. Na vrijeme je shvatio kao što je i sam rekao da je dug put od patike do cipela, i da se ne može ići prečicom.

Svaki posao morao da se nauči. Morate da izaberete dobrog učitelja, ako želite da kao dobar đak i vi jednog dana kreneta stazama uspjeha. Slažem se u poptunosti da je dug put od patika do cipela. Izuzetaka ima, ali jedan je Željko Obradović. Sa trenerom i selektorom Francuske Koleom sam imao sjajan odnos i kao igrač. Nisam razmišljao ni jednog trenutka kada je stigao poziv da mu budem pomoćnik i učim od njega u Strazburu“ rekao je Nebojša Bogavac posle treninga juniorske reprezentacije Crne Gore koja je trenutno na pripremama u Tivtu i nastavio:

„Zatim je uslijedio poziv da preuzmem juniore Crne Gore. Odvažno sam prihvatio tu odgovornost, uspio sa sjajnim momcima i ljudima da izborim plasman u elitnu divizuju i evo sada se spremamo sa okršaje koji nas očekuju na Evropskom šampionatu. U međuvremenu, produžio sam ugovor sa Strazburom na još dvije godine, ali ću pored asistitranja Koleu, samostalno voditi juniorsku i mladu ekipu tima iz Francuske”.

Tokom novogodišnjih slavlja koja su ostala iza nas čelnici Saveza su 2016. godinu proglasili godinom košarke. Imali su razloga za to. Crna Gora je uz Srbiju jedna od rijetkih zemalja koja može da se diči da će na smotrama mlađih selekcija Starog kontinenta u elitnoj diviziji: U16, U18, U20 imati učesnike. Pored toga Crna Gora može da se pohvali da su i košarkašice i košarkaši izborili mjesto na šampionatima Evrope u seniorskoj konkurenciji. Crna Gora će biti domaćin Evropskog šampionata za generaciju U16.

„Veliki je to uspjeh. Treba naglasiti da Crna Gora nema veliku bazu i samim tim uspjeh je još veći. Sada je primarni cilj da sačuvamo mjesto u elitnim divizijama, a sistem takmičenja je čudan. Grupa nema nikakav značaj. Sve četiri ekipe idu dalje, slijedi osmina finala, pa jedna utakmica, jedna lopta odlučuje o tome da li idete u borbe za medalju ili borbe za opstanak“ rekao je Bogavac i nastavio: „Rad sa mladim igračima u Crnoj Gori se popravlja iz godine u godinu. Problem predstavlja činjenica da dosta mladih momaka igra u inostarsntvu gdje nemaju mnogo prostora za igru, a s druge strane, momci iz Crne Gore nemaju pravu konkurenciju. Pokretanje juniorske ABA lige je sjajan potez, ne samo za Crnu Goru, nego za sve ekipe iz regiona“.

Crna Gora je na Evropskom prvenstvu u grupi sa Njemačkom, Turskom i Rusijom, a ukršta sa grupom u kojoj su Italija, Španija, Srbija i Ukrajina.

„Pa po imenima rivala je jasno da nas očekuje pakleno težak zadatak. Vjerujem u rad, vjerujem u momke koje vodim. Muči me činjenica da još uvijek ne mogu da računam na četvoricu jako važnih igrača koji će nam se uskoro pridružiti. Vjerujem da ćemo složiti kockice u željeni mozaik. Cilj je opstanak u elitnoj diviziji, ali se ne odričemo ni borbe za medalju. Ključna je utakmica osmine finala, ona će pokazati od kakvog smo materijala satkani”.

Bliži se i Evropsko prvenstvo za seniore. Crna Gora ima velike ambicije. Tanjević je poručio da onaj ko ne vjeruje da može da stigne do medalje, ne mora da dolazi na pripreme.

„Teško je sada pričati o Evropskom prvenstvu koje slijedi. Crna Gora će kao primarni cilj postaviti plasman u osminu finala a onda kreće nokaut faza u kojoj je sve moguće. Ono što otežava prognoze je pitanje u kom sastavu će selekcije doći na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta. Tek pred sam početak takmičenja, kada sastavi budu definitvno formulisani biće jasno ko može da se bori za medalju, odnosno ko je favorit na papiru. Ali, sistem takmičenja je takav da je sve moguće. Nokaut faza kreće odmah posle grupne faze, a u jednom meču svako svakoga može da dobije“, naglasio je Bogavac za Sport Klub.

Stopama Nebojše Bogavca krenuo je i Vlado Šćepanović. Momci koji su bili saigrači kao klinci u Gorštaku iz Kolašina učiće trenerski zanat od Kolea i Trinkijerija.

„Moram da ponovim još jednom. Dug put je od patika do cipela. Vlado je napravio sjajan potez. Trinkijeri je kao i Kole sjajan čovek, sjajan stručnjak i trener od koga možete mnogo da naučite kako bi ostvarili cilj, a to je naravno da postanete poštovan i cijenjen u trenerskim vodama“, naglasio je Bogavac.

Evropsko prvenstvo za juniore se igra u Slovačkoj od 29. jula do 6. avgusta.

Povezani članci

Leave a Reply

Back to top button