Marija Bogavac, balkanska šampionka u bacanju koplja

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 815 pregleda Dodaj komentar

marija_bogavac

 

Crnogorski sport definitivno je dobio novog bisera. Marija Bogavac, članica Atletskog kluba Tara, godinu pune afirmacije krunisala je na najbolji mogući način na nedavno održanom Balkanskom šampionatu za mlađe juniore, kada je u turskom Edirneu osvojila zlatnu medalju.

 

Zaista sam presrećna. Biti šampion Balkana veliki je uspjeh, a ovaj rezultat svakako je najznačajniji u mojoj dosadašnjoj karijeri. Drago mi je da sam u izuzetno jakoj konkurenciji uspjela da na pravi način reprezentujem klub, grad i državu i još jednom potvrdim potencijal – kazala je na početku razgovora za Arenu atletičarka Marija Bogavac.

 

Vjera u čudo

 

Šampionka Balkana i dalje je pod utiscima takmičenja u Turskoj, gdje je do prvog mjesta stigla hicem 52,19 m.

 

Na šampionatu u Edirneu nastupili su takmičari iz 12 zemalja, tako da sam imala paklenu konkurenciju. Ipak, nijesam imala tremu, već sam osjećala nevjerovatnu želju da napravim što bolji rezultat. Prvi hitac bio je odličan, oko 55 metara, ali su domaće sudije na moju žalost poništile taj rezultat. Međutim, to mi je ulilo dodatno samopouzdanje, jer sam vidjela da mogu napraviti dobar rezultat, a već učinak od 52,19 znala sam da mi garantuje medalju. Na kraju se ispostavilo da je bio za dovoljan zlato – prisjeća se Bogavac, ističući da je prije šampionata potajno vjerovala u uspjeh.

 

Teško je predvidjeti rezultat u atletici, jer za dobar rezultat utiču mnogi faktori, od vremenskih uslova, pa dalje. Jednostavno, treba mnogo kockica da se poklopi. Iskrena da budem i jesam i nijesam očekivala ovakav uspjeh.

 

Koplje od prvog dana

 

Inače, mlada Mojkovčanka u svijet atletike ušla je prije četiri godine, sasvim slučajno.

 

Atletiku sam počela da treniram prije četiri godine, najviše po nagovoru profesora Marka Ristića, koji je često u školi tražio talentovane i spretne za ovaj sport, koje je kasnije vodio na treninge. S obzirom da u Mojkovcu nemamo razvijene neke sportove, nijesam ni razmišljala o nekom drugom sportu, već sam sa tri – četiri drugarice počela da treniram atletiku, koju sam vrlo brzo zavoljela – prisjeća se prvih sportskih koraka 16-godišnja Mojkovčanka, koja je zatim objasnila zašto se baš odlučila za bacačke discipline.

 

Poznato je da u Mojkovcu imamo prilično slabe uslove i da smo kakve – takve uslove dobili tek nakon što su se kod nas organizovale MOSI igre. Nijesmo imali ni stazu, tako da je bilo nekako normalno da se oprobam u bacačkim disciplinama. Svi smo počinjali sa kuglom, a onda se u dogovoru preorjentisali na koplje, disk ili kladivo. Meni je nekako od prvog dana najviše odgovaralo koplje i nijesam željela da eksperimentišem sa drugim disciplinama – dodala je Bogavac.

 

Prvi uspjeh

 

Samo godinu dana nakon što je ,,uplovila“ u atletiku, Marija Bogavac osvojila i prvu medalju na prvom značajnijem takmičenju, što je bio nagovještaj da se u Mojkovcu rađa novi as.

 

Sa 13 godina učestvovala sam na prvom takmičenju, a to je bilo u Baru, kada sam u konkurenciji pionira osvojila zlatnu medalju u višeboju. Bila sam presrećna, jer ni sanjala nijesam da ću na startu karijere uspjeti da osvojim zlato. Tada sam još više zavoljela atletiku, za koju sam se uvjerila da nije slučajno što je zovu ,,kraljica sportova“ – podvukla je sagovornica Arene.

 

Treninzi i škola

 

Šampionka Balkana ističe da su naporni treninzi preduslov za dobre rezultate.

 

Treniram svakodnevno, a trening traje oko tri sata – rekla je Marija koja je, osim atletike, prilično uspješna i u školi.

 

Pohađam treći razred srednje škole, odličan sam đak, jer usklađujem obaveze. Kada sam druga smjena u školi, radni dan počinje već od 10 časova, kada idem na trening, a odmah nakon toga idem u školu.

 

Napad na SP

 

Marija Bogavac osvojila je 13. mjesto u bacanju koplja na juniorskom Prvenstvu svijeta, koje je nedavno održano u Donjecku. Prvi naredni cilj biće da izbori viza za sljedeće prvenstvo svijeta.

 

Uspjela sam da izborim normu za prvenstvo svijeta u Donjecku, gdje sam ostvarila dobar rezultat, a sada ću nastojati da što prije obezbijedim normu za naredno Svjetsko prvenstvo, što mi je primarni cilj – zaključila je Marija Bogavac.

 

Marija odlazi u Ameriku

 

Marija Bogavac uskoro bi trebala da školovanje nastavi na koledžu u Americi, ali i pored toga ne razmišlja da zapostavi atletiku.

 

Odličan sam đak i kada završim četvrti razred sigurno je da ću otputovati za Ameriku, jer su dobri rezultati uslovili da dobijem stipendiju, tako da bih tamo mogla i da učim i da treniram.

 

Klub kao porodica

 

Veliku zahvalnost za brojne uspjehe dugujem treneru Danilu Ristiću i profesoru Marku Ristiću, kao i mojim drugovima i drugaricama iz kluba. Moram naglasiti da u našem klubu vlada izvanredna atmosfera. Teško da postoji takav kolektiv, jer djelujemo kao porodica – kazala je Marija.

 

(Pobjeda)

 

Ukoliko nemaš meridianbet.me nalog, registruj se i to uz najveći bonus dobrodošlice – 100€ BEZ IKAKVIH USLOVA!
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar