Džudo savez ponovo punopravni član crnogorske olimpijske porodice

Svi izvještaji usvojeni jednoglasno

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 349 pregleda Dodaj komentar
Foto: Crnogorski olimpijski komitet

Danas je u Podgorici održana III Redovna skupština Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK), kojoj je prisustvovalo 35 od 51 delegata.

Prisutnima se na početku obratio predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović, a nakon uvodnog izlaganja, imenovano je Radno predsjedništvo i Verifikaciona komisija.

– Period od održavanja prethodne Skupštine do danas bio je izazovan za nas kao organizaciju, ali smo se suočili sa svim preprekama hrabro i odlučno. Ova godina je predolimpijska, i time, po sebi, značajno kompleksnija od prethodnih, ali ovog puta i zahtjevnija, s obzirom na brojna multisportska takmičenja na kojima smo učestvovali i koja su pred nama. Naši sportisti su se takmičili ili će se takmičiti na dva EYOF-a, Igrama malih zemalja Evrope i Evropskim igrama. Uz to, sljedeće godine nas očekuje krunski događaj olimpijskog ciklusa – Olimpijske igre u Parizu”.

Predsjednik Simonović zahvalio je sportistima, trenerima i osoblju na njihovom neumornom radu i posvećenosti. “Radujem se zajedničkom putovanju ka dostizanju novih sportskih visina i postizanju vrhunskih rezultata”.

Na Skupštini je usvojen Finansijski izvještaj za 2022. godinu, koji je obuhvatao Izvještaj nezavisnog revizora o finansijskom poslovanju, kao i Izvještaj Nadzornog odbora o istom, a usvojen je i prijedlog finansijskog plana za 2023. godinu.

Na Dnevnom redu bili su i izvještaji o učešću crnogorskih sportista i sportiskinja na zimskom EYOF-u u Friuli Venecija Đulija, Igrama malih zemalja Evrope na Malti, Evropskim igrama u Krakovu, kao i pripremama za ljetnji EYOF, koji će se u Mariboru održati krajem jula.

Pored navedenog, usvojen je i prvi godišnji izvještaj o implementaciji Strategije Crnogorskog olimpijskog komiteta, koja je ključni dokument za dugoročni razvoj krovne sportske organizacije u Crnoj Gori. Izvještaj je jasno pokazao ostvarenje značajnih rezultata u prvoj godini implementacije Strategije.

Delegati su jednoglasno usvojili i Politiku zaštite Crnogorskog olimpijskog komiteta, koja za cilj ima stvaranje sigurnog i podržavajućeg okruženja za sve pojedince uključene u sportske i druge aktivnosti COK-a, te promovisanje principa integriteta i zaštite.

Ovo je izuzetno važan dokument, čiji tekst je prošao reviziju MOK-a, a kao član olimpijske porodice, Crnogorski olimpijski komitet je odlučan u svom pristupu i netolerisanju bilo kojeg oblika negativnih pojava u sportu, kao što su diskriminacija, nasilje, zlostavljanje, korupcija, doping i slično. Takvo ponašanje neće biti tolerisano ni unutar COK-a, ni u bilo kojim aktivnostima koje su povezane s njim. Politika zaštite, između ostalog, sadrži definiciju ključnih pojmova, kontekst i okvir, uloge i odgovornosti, primjenjive zakone i zahtjeve za nacionalne sportske organizacije. U skladu sa ovom Politikom, COK će razviti operativne dokumente koji će pomoći u primjeni politike u praksi, uključujući Kodeks ponašanja, procedure prijave, mehanizme zaštite, protokole i preporuke za nacionalne sportske organizacije, u skladu sa međunarodnim standardima i smjernicama o zaštiti.

Ova Politika zaštite rezultat je dugotrajnog rada i saradnje sa relevantnim nacionalnim i međunarodnim stručnjacima i organizacijama, stoga su sve definicije, zahtjevi i mjere, usklađene sa različitim izvorima i preporukama na međunarodnom nivou, prije svega sa preporukama i zahtjevima Međunarodnog olimpijskog komiteta i Evropskih olimpijskih komiteta, pogotovu u dijelu definisanja osnovnih pojmova i koncepta, i mjera zaštite ranjivih grupa.

Članovi Skupštine COK-a donijeli su odluku o prijemu u članstvo Ragbi saveza Crne Gore i Plesnog saveza Crne Gore.

Ukoliko nemaš meridianbet.me nalog, registruj se i to uz najveći bonus dobrodošlice – 100€ BEZ IKAKVIH USLOVA!
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar