Država podijeli 3,6 miliona, a sport joj direktno ili indirektno donese oko 100 miliona eura

Ognjen
Piše: Ognjen 431 pregleda Dodaj komentar
Foto: A. Marković

Crnogorski olimpijski komitet na čelu sa predsjednikom Dušanom Simonovićem uputiće inicijativu Skupštini Crne Gore da se iz budžetske rezerve za ovu godinu u budžet Ministarstva sporta uplati milion eura.

– Većom podrškom države stvorili bi se uslovi da se nacionalnim olimpijskim savezima, koji godinama ostvaruju značajne rezultate, poboljša status i da se stvore uslovi da se sportistima isplate nagrade za ostvarene rezultate. Crnogorski sport godišnje potroši 24 miliona eura, snalazeći se na razne načine. Država je podijelila 3,6 miliona eura, a sport joj direktno ili indirektno donese oko 100 miliona eura i doprinese budžete u značajnoj mjeri – kazao je Simonović na konferenciji za novinare.

Prvi čovjek COk-a se nada povoljnijem tretmanu nacionalnog olimpijskog komiteta i stvaranju uslova za organizaciju olimpijske kuće, muzeja, akademije, olimpijskog hub-a i smjštaja kompletne olimpijske administracije. Apeluje i na društveno odgovorne kompanije da izrade kriterijume i pomognu crnogorskom sportu. Status sporta mogao bi da se poboljša kroz izmjene Zakona o igrama na sreću, Poreskih zakona kojim bi se stvorio neophodan poslovni ambijent i podstakle kompanije za ulaganje u sport.

– Budućnost je nešto o čemu treba posebno brinuti. Neophodno je obezbijediti stipendije za mlade sportiste, dok sport u školama treba da dobije poseban tretman, kako bi crnogorski olimpizam bio ukrašen još većim uspjesima, a država imala najbolje moguće ambasadore.

Prethodni period je bio izazovan, a Simonović je podsjetio na iznenađujuće mali iznos finansijske podrške od države i izostanka potpore državnih preduzeća u posljednje dvije godine.

– Nacionalni olimpijski komitet dobio je samo trećinu sredstava u odnosu na dosadašnja i očekivana primanja i našao se u nepovoljnoj situaciji. COK, ali i svi koji rade u sportskoj oblasti, pitaju se zbog čega su sredstva za sport umanjena za čak milion eura.

Uprkos problemima odlazeća godina je bila izuzetna, naglasio je Simonović.

– S ponosom ističemo srebrne medaljeMarije VukovićiBojane Gojkovićna šampionatima Evrope. Posebno su nas obradovale rukometašice osvajanjem evropske bronze, kao i Tamara Radunović. Puno uspjeha imao je naš tim na Mediteranskim igrama u Oranu, sa kojih se vratio sa sedam medalja. Mnogo značajnih rezultata ostvarili su crnogorski reprezentativci i u neolimpijskim sportovima, poput karatea, džiu-džicua i boćanja, kao i auto-moto sporta u kom je Crna Gora dobila prvog evropskog šampionaVasilija Jakšića. Veliki olimpijski potencijal pokazali su naši takmičari i takmičarke u tekvondou, kao i brojni naši predstavnici u mlađim kategorijama u mnogim sportovima – rekao je Simonović.

Simonović je s ponosom naglasio odličnu saradnju sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, Evropskim olimpijskim komitetom i Ministarstvom sport ai mladih sa ministrom Vasilijem Laloševićem.

– Učestvovali smo u svim akcijama pod okriljem MOK-a i EOK-a, a uveliko traju pripreme za šest takmičenja koja su pred nama u 2023. godini – kazao je Simonović.

KLJUČNE RIJEČI:
IZVOR: pobjeda.me
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar