Donacija za osvojeno svjetsko zlato: Kristini Rakočević od IRF-a 5.000 eura

Vladan
Piše: Vladan 161 pregleda Dodaj komentar
Foto: Portal Analitika

Atletičarka mojkovačke Tare Kristina Rakočević, pobijedila je prije desetak dana na Svjetskom prvenstvu za juniore u poljskom Budgošću.

Iako u konkurenciji do 20 godina, 18-godišnja Rakočević je oduvala rivalke i 2,45 metara dužim hicem u bacanju diska od drugoplasirane atletičarke, potvrdila enormni potencijal i talenat.

Taj talenat, volju za radom, dokazivanjem i želju da na najbolji mogući način promoviše svoju državu, Savez, klub i sebe, ako se izuzmu sportske institucije, kod Rakočević je prvi prepoznao crnogorski Investiciono razvojni fond (IRF).

U ime kolektiva IRF, predsjednik dr Zoran Vukčević, uručio je danas Kristini Rakočević i njenom timu donaciju od 5.000 eura u cilju pomoći programu napretka supertalentovane atletičarke Tare. Donacija je uručena na konferenciji za novinare Atletskog saveza Crne Gore, kojoj su osim Vukčevića i Rakočevićeve, prisustvoavli njen trener, profesor Marko Ristić i predsjednik ASCG Milorad Vuletić.

Zahvalan sam na pozivu Atletskog saveza da javno čestitam Kristini i njenom timu na izvanrednom rezultatu i promociji naše države. Onog momenta kada smo saznali da je za dalji napredak i razvoj svjetske juniorske prvakinje potrebno ispuniti zahtjevan program, odlučili smo da nagradimo Kristinu, koja je pokazala da se zalaganjem, i samopregornim radom u ispunjenju plana, mogu postići najveći rezultati. IRF neće stati na ovome, već će pratiti dalji napredak mlade atletičarke i znaće da nagradi svaki budući veliki rezultat“, naglasio je Vukčević.

Biser Tare, Kristina Rakočević, sezonu je i podredila osvajanju svjetskog juniorskog zlata u bacanu diska i zbog tog takmičeenja je propustila Evropsko prvenstvo za seniore u Amsterdamu, za koje je uveliko prebacila normu, čak za 2,3 metra!

Želim da se zahvalim IRF i gospodinu Vukčeviću i obećavam da ću nastaviti da i dalje sa istim elanom radim na ispunjenju programa i ostvarivanju vrhunskih rezultata“, zahvalila se svjetska šampionka.

Nakon osvajanja svjetskog juniorskog zlata u Bidgošću, trener Tare Marko Ristić naglasio je da je za dalji napredak Rakočevićeve potrebno ispuniti zahtjevan program, kao bi bila najmlađa učesnica finala na OI u Tokiju 2020. godine.

Gest IRF je znak da u ostvarenju ciljeva nećemo biti sami i zahvalni smo na donaciji, ali i dogovorenoj budućoj saradnji. Mada, mi smo skromni u zahtjevima i nijesmo nekakvi megalomani, pa smo u skromnim uslovima bili zadovoljni sa onim što smo imali. Ćetvorogodišnji program za Rakočević, do OI u Tolkiju je, međutim, zahtjevan, a ovo je naznaka da će biti ispunjen. Kristina je u odnosu na prethodnu sezonu napredovala za skoro šest metara, s tim, što smo joj u aprilu svjesno u stručnom timu oborili formu kako bi je opet tempirali za Bidgošće. Uspjeli smo, i naša se odluka pokazala ispravnom, jer teško je držati sjannu formu od aprila do sredine jula. Što se tiče daljeg napretka, mi očekujemo da u naredne dvije godine Kristina baci preko 60 metara, što je u aprilu i imala na treninzima, a da potom prebaci i 62 metra što je rezultat za sami svjetski vrh“, istakao je Ristić.

I predsjednik ASCG Milorad Vuletić se zahvalio IRF na nagradi za svjetsklu titulu.

Nadamo se da će ovaj gest IRF-a, i njegove uprave, biti podsticaj i za druge institucije, kompanije, sponzore i pojedince, da pomognu kvalitetne sportske rezultate i programe, koji na najbolji način promovišu državu i samim tim ambijent u kojem stavaraju i posluju. Donacija IRF-a našoj svjetskoj prvakinji došla je u godini najvećih uspjeha naše atletike. Slađana Perunović je istrčala olimpijsku normu, Tomaš Đurović je bio treći na Mediteranskom prvenstvu a Darko Pešić Balkanski prvak. Svjetska juniorska prvakinja iz Monktona, Marija Vuković, preskočila je nedavno 195 centiemtara, što je dva centimetra iuznad olimpijske norme. Imali smo ove godine najviše normi za Evropsko prvenstvo – čak pet, s tim, što Rakočević nije nastupila u Amsterdamu zbog cilja da pobijedi na Svjetskom juniorskom prvenstvu“, rekao je Vuletić

On je naglasio da je IRF-a prva organizacija koja je pomogla program Kristine Rakočević, ako se izuzmu nadležne sportske institucije i Olimpijski komitet.

Želimo da zahvalimo svima na ogromnom broju čestitki za svjetsku titulu Kristine Rakočević, a bilo ih je zaista mnogo. A titula je isključivo zasluga Rakočević i njenog tima, koji su se u skromnim uslovima dovijali kako su znali. ASCG za ispunjuenje zahtjevnog progarma takmičenja je osim novca planiranog budžetom za sport i iz COK-a, prethodnih godina je imao pomoć generalnog sponzora, “Aerodromi Crne Gore”, a ove godine čekamo da li će biti produžen ugovor sa njima. U skromnim uslovima su postignuti sjajni rezultati, a nadamo se da će gest IRF-a, biti podržan i od drugih, što bi omogućilo AK Tara da samo razmišlja o takmičenjima, planovima pripreme, a ne i kako obezbijediti novac za njegovo ispunjenje“, zaključio je Vuletić.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar