Crnogorski sportisti na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine

Vladan
Piše: Vladan 277 pregleda Dodaj komentar
Košarkaši Jugoslavije na OI u Seulu - Žarko Paspalj prvi slijeva u donjem redu, Zdravko Radulović drugi slijeva u gornjem redu

Na 24. Olimpijskim igrama u Seulu koje su održane od 17. septembra do 2. oktobra, učestvovalo je 8.473 sportista, dok je broj zemalja učesnica bilo 159. Broj sportista koji su učestvovali pod zastavom Jugoslovenskog olimpijskog tima je bilo 155.

U sastavu jugoslovenskog olimpijskog tima u Seulu bili su: bokser Vukašin Dobrašinović, vaterpolista Mirko Vičević, košarkaši Žarko Paspalj i Zdravko Radulović, rukometaš Veselin Vujović, rukometašice Ljiljana Mugoša, Svetlana Mugoša Antić i Dragana Pešić, fudbaleri Dragoje Leković i Dragoljub Brnović i džudista Dragomir Bečanović – svi rođeni u Crnoj Gori.

Jugoslovenski sportisti osvojili su 12 medalja – 3 zlatne, 4 srebrne i 5 bronzanih medalja i po broju osvojenih medalja Jugoslavija se plasirala na 16. mjesto među zemljama osvajačima medalja.

Bokser Vukašin Dobrašinović i džudista Dragomir Bečanović eliminisani su u trećem krugu kvalifikacija. Mirko Vičević je sa vaterpolo reprezentacijom osvojio zlato, dok su se košarkaši Paspalj i Radulović okitili srebrom. Rukometaši Jugoslavije, među njima i Veselin Vujović, zauzeli su treće mjesto na Igrama.

Vaterpolisti Jugoslavije na OI u Seulu – Mirko Vičević čuči drugi s desna

Jugoslovenski sportisti osvojili su 12 medalja – 3 zlatne, 4 srebrne i 5 bronzanih medalja i po broju osvojenih medalja Jugoslavija se plasirala na 16. mjesto među zemljama osvajačima medalja.

Zlatne medalje osvojili su strijelci Jasna Šekarić (vazdušni pištolj) i Goran Maksimović (vazdušna puška ) i vaterpolisti, “srebra” su pripala košarkašima i košarkašicama, rvaču Šabanu Trsteni (slobodnim stilom) i muškom stonoteniskom dublu Ilija Lupulesku/ Zoran Primorac, a “bronze” rukometašima, bokseru Damiru Škaru u poluteškoj kategoriji, veslačkom dvojcu Sadik Mujkić/Bojan Prešern, ženskom stonoteniskom dublu Gordana Perkučin/ Jasna Fazlić i Jasni Šekarić u disciplini sportski pištolj.

Zastavu Jugoslavije u defileu na svečanom otvaranju Igara nosio je kajakaš Matija Ljubek.

Rukometaši Jugoslavije na OI u Seulu – Veselin Vujović stoji treći zdesnarukometasi jugoslavije olimpijske igre seul 1988

Na Olimpijskim igrama u Seulu sportisti iz 52 zemlje učesnice osvajali su olimpijske medalje.

Najviše medalja – 132 (5 zlatnih, 31 srebrnu, 46 bronzanih) osvojili su sportisti iz Sovjetskog Saveza.

Džudisti Jugoslavije na OI u Seulu – Dragomir Bečanović drugi s lijeva

Prvi put olimpijske medalje osvojili su takmičari iz Surinama, Kostarike, Indonezije, Holandskih Antila, Senegala, Devičanskih Ostrva i Džibutija.

Iz političkih razloga nije bilo takmičara iz Severne Koreje, Kube, Etiopije i Nikaragve.

Iz knjige “Olimpijski pokret u Crnoj Gori”, autor Đorđe Perišić

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar