Crnogorski sportisti na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine

Vladan
Piše: Vladan 434 pregleda Dodaj komentar

Na 26. Olimpijskim igrama u Atlanti koje su održane od 19. jula do 4. avgusta, učestvovalo je 10.332 sportista, dok je broj zemalja učesnica bilo 197. Broj sportista koji su učestvovali pod zastavom Jugoslovenskog olimpijskog tima je bilo 68.

U jugoslovensko olimpijskom timu na Igrama u Atlanti bili su: vaterpolisti Vaso Subotić, Mirko Vičević, Veljko Uskoković, košarkaš Žarko Paspalj, odbojkaš Goran Vujević, plivačica Duška Radan i džudista Dragoljub Radulović – svi rođeni u Crnoj Gori.

Jugoslovenski sportisti osvojili su 4 medalje: 1 zlatnu, 1 srebrnu, 2 bronzane medalje i po broju osvojenih medalja Jugoslavija se plasirala na 42. mjesto među zemljama osvajačima medalja.

Žarko Paspalj je sa košarkaškom reprezentacijom osvojio srebro, dok su se Goran Vujević i odbojkaši okitili bronzanom medaljom.

Zlatnu i bronzanu medalju osvojila je strijelac Aleksandra Ivošev, košarkašima je pripala srebrna, a odbojkašima bronzana medalja.

Na Olimpijskim igrama u Atlanti sportisti iz 79 zemalja učesnica osvajali su olimpijske medalje.

Najviše medalja – 101 (44 zlatne, 32 srebrne, 25 bronzanih) osvojili su sportisti iz SAD-a.

Zastavu Jugoslavije na defileu na svečanom otvaranju Igara nosio je vaterpolista Igor Milanović.

Prvi put olimpijske medalje osvojili su takmičari iz Ukrajine, Kazahstana, Belorusije, Slovačke, Jermenije, Burundija, Ekvadora, Hong Konga, Moldavije, Uzbekistana, Azarbejdžana, Tonge, Gruzije i Mozambika.

Iz knjige “Olimpijski pokret u Crnoj Gori”, autor Đorđe Perišić

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar