Crnogorski sportisti na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine

Vladan
Piše: Vladan 307 pregleda Dodaj komentar
Foto: olympics.com

Na 25. Olimpijskim igrama u Barseloni koje su održane od 25. jula do 9. avgusta, učestvovalo je 9.368 sportista, dok je broj zemalja učesnica bilo 169. Broj sportista koji su učestvovali pod zastavom Jugoslovenskog olimpijskog tima je bilo 52.

U sastavu jugoslovenskog olimpijskog tima na Igrama u Barseloni, koji je zbog sankcija Saveznoj Republici Jugoslaviji nastupio pod nazivom “nezavisni tim”, bio je džudista Dano Pantić, rođen u Crnoj Gori.

Naši sportisti zbog sankcija UN takmičili su se samo u individualnim sportovima.

Dano Pantić je nastup na Igrama završio u prvom krugu kvalifikacija.

Jugoslovenski sportisti osvojili su 3 medalje – 1 srebrnu i 2 bronzane medalje i po broju osvojenih medalja Jugoslavija se plasirala na 47. mjesto među zemljama osvajačima medalja. Sve tri medalje su osvojili strijelci – Jasna Šekarić srebro u disciplini vazdušni pištolj, Aranka Binder bronzu (vazdušna puška) kao i Stevan Pletikosić.

Na Igrama sportisti iz 64 zemlje učesnice osvajali su olimpijske medalje.

Najviše medalja – 111 ( 45 zlatnih, 38 srebrnih, 28 bronzanih) osvojili su sportisti iz Sovjetskog Saveza (ZND).

Naš olimpijski tim nije učestvovao u defileu na svečanom otvaranju Igara.

Nakon takmičenja u Minhenu 1972. godine ovo su bile prve OI na kojima su učestvovale sve članice Međunarodnog olimpijskog pokreta, odnosno nijedna država ih nije bojkotovala.

Prvi put olimpijske medalje osvojili su takmičari iz Litvanije, Namibije, Hrvatske, Izraela, Slovenije, Malezije, Katara i ZND – Zajednice Nezavisnih Država, odnosno bivšeg SSSR bez baltičkih republika.

Iz knjige “Olimpijski pokret u Crnoj Gori”, autor Đorđe Perišić

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar