Crnogorski sportisti na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine

Vladan
Piše: Vladan 85 pregleda Dodaj komentar
Foto: olympic.org

Na 21. Olimpijskim igrama u Montrealu učestvovalo je 6.043 sportista, dok je broj zemalja učesnica bilo 92. Broj sportista koji su učestvovali pod zastavom Jugoslovenskog olimpijskog tima je bilo 88.

U sastavu jugoslovenskog olimpijskog tima u Montrealu bili su vaterpolista Dejan Dabović  i košarkaši Rajko Žižić i Žarko Varajić, rođeni u Crnoj Gori.

Dejan Dabović je sa vaterpolo reprezentacijo osvojio 5. mjesto, dok su se košarkaši Žižić i Varajić okitili srebrom.

Na Olimpijskim igrama u Montealu sportisti iz 41 zemlje učesnice osvajali su olimpijske medalje.

Najviše medalja – 15 (49 zlatnih, 41 srebrnu, 35 bronzanih) osvojili su sportisti iz Sovjetskog Saveza.

Jugoslovenski sportisti osvojili su 8 medalja – 2 zlatne (Momir Petković – rvanje, Matija Ljubek – kanu)  , 3 srebrne (Tadija Kačara – boks, Ivica Frgić – rvanje, košarkaška reprezentacija), 3 bronzane medalje (Ace Rusevski – boks, Matija Ljubek – kanu, Slavko Obadov – džudo) i po broju osvojenih medalja Jugoslavija se plasirala na 16. mjesto među zemljama osvajačima medalja.

Zastavu Jugoslavije u defileu na svečanom otvaranju Igara nosio je rukometaš Hrvoje Horvat.

Košarkaši Jugoslavije na OI u Montrealu – Rajko Žižić peti slijeva, Žarko Varajić treći zdesna

Prvi masovni bojkot Igara desio se u Montrealu zbog učešća sportista Novog Zelanda čiji su ragbisti gostovali u Južnoj Africi, koja je u to vreme bila izbačena iz olimpijske porodice zbog rasizma. Igre u Montrealu napustilo je 29 zemalja (27 afričkih). Ipak među zemlje koje su učestvovale na ovim Igrama svrstani su Kamerun, Egipat, Maroko i Tunis, jer su neki sportisti iz ovih zemalja izašli na borilišta pre nego što su njihove vlade odlučile da povuku svoje sportiste.

Prvi put olimpijske medalje osvojili su takmičari Bermuda i Tajlanda. Žene se prvi put takmiče u košarci, rukometu i veslanju.

Iz knjige “Olimpijski pokret u Crnoj Gori”, autor Đorđe Perišić

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar