Crnogorski sportisti na Olimpijskim igrama u Melburnu i Stokholmu 1956. godine

Vladan
Piše: Vladan 217 pregleda Dodaj komentar
Vaterpolisti Jugoslavije na OI u Melburnu - Boško Vuksanović sjedi prvi slijeva

Međunarodni olimpijski komitet je na svojoj sesiji održanoj 1949. godine u Rimu donio odluku da se XVI Ljetnje olimpijske igre održe u Melburnu 1956. godine.

Međutim, kako je australijska Vlada 1951. godine donijela zakon po kome je uvozu konja iz inostranstva na Peti kontinent morao da prethodi šestomjesečni karantin, što je praktično onemogućilo održavanje konjičkih takmičenja u sklopu integralnog olimpijskog programa, MOK je bio primoran da ovaj sport izmjesti u drugi grad i na drugi kontinent, za šta je odabran Stokholm. To je upravo grad u kome su konjička olimpijska takmičenja i rođena na V Olimpijskim igrama 1912. godine, poslije više simboličnog takmičenja u Parizu 1900. godine

U sastavu jugoslovenskog olimpijskog tima na Olimpijskim igrama u Melburnu bili su: atletičar Veliša Mugoša, vaterpolista Boško Vuksanović i fudbaler Nikola Radović – svi rođeni u Crnoj Gori.

Veliša Mugoša se na Igrama takmičio u trci na 5.000 metara koju nije uspio da završi. Nastupilo je 23 takmičara iz 13 zemalja. Boško Vuksanović je sa vaterpolo reprezentacijom osvojio srebrnu medalju. Takođe, Nikola Radović, nastupajući za fudbalsku reprezentaciju, se okitio srebrnom medaljom.

Jugoslovenski sportisti osvojili su 3 srebrne medalje i po broju osvojenih medalja Jugoslavija se plasirala na 26. mjesto među zemljama iz kojih su osvajači medalja.

Zastavu Jugoslavije u defileu na svečanom otvaranju Igara nosio je vaterpolista Zdravko Kovačić.

Fudbaleri Jugoslavije na OI u Melburnu

Na Olimpijskim igrama u Melburnu i Stokholmu sportisti iz 38 zemalja učesnica osvajali su olimpijske medalje. Najviše medalja – 98 (37 zlatnih, 29 srebrnih, 32 bronzane) osvojili su sportisti iz Sovjetskog Saveza.

Iz knjige “Olimpijski pokret u Crnoj Gori”, autor Đorđe Perišić

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar