Crnogorska ekspedicija doputovala u San Marino, Vušurović: Crna Gora će biti spremna za 2019. godinu

Ognjen
Piše: Ognjen 782 pregleda Dodaj komentar
Foto - COK

Kvalitet Igara malih zemalja Evrope (IMZE) biće na visokom nivou, a crnogorski sportisti imaće priliku da u jakoj konkurenciji potvrde kvalitet, kazao je šef misije Crnogorskog olimpijskog komiteta u San Marinu, Igor Vušurović.

San Marino će od 29. maja do 4. juna biti domaćin Igara, na kojima će se 1.008 sportista iz Crne Gore, Kipra, Islanda, Monaka, Luksemburga, Lihtenštajna, Andore, Malte i San Marina nadmetati u 13 disciplina, od kojih je 12 olimpijskih.

Vušurović je kazao da je hendikep Igara u San Marinu što zbog svoje površine nijesu u mogućnosti da prime odjednom toliki broj sportista.

“Postoje neki sitni problemi tehničke prirode, što se nadam neće desiti 2019. godine kada Crne Gora bude domaćin. Imamo kapacitete, hotelske i smještajne, sve uslove da budemo dobri domaćini”, kazao je Vušurović.

On je rekao da će se u San Marinu takmičiti sportisti koji su učestvovali na evropskim i svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama.

Kvalitet takmičenja će, kao i prethodnih godina, biti na visokom nivou. Biće to prilika da naši takmičari vide gdje su u odnosu na druge sportiste, iz finansijski moćnijih država. To će im biti i prilika za pripreme za ono što dolazi u perspektivi, kvalifikacioni ciklusi i nastupi na velikim takmičenjima”, rekao je Vušurović.

On je kazao da će posebno zanimljiv biti košarkaški turnir, na kojem će učestvovati Island, učesnik šampionata Evrope i Andora, čiji igrači igraju u španskoj ligi.

“Zanimljivo će biti i u atletici, gdje ćemo imati ptiliku da vidimo nacionalne rekordere i učesnike velikih takmičenja. U San Marinu debitovaće naši streličari, imaćemo predstavnike u streljaštvu i stonom tenisu, koji posebno ima naporan sistem takmičenja zbog dubla i miksa, kao i takmičenja ekipa. Naše sportiste narednih dana očekuju interesantne borbe”, kazao je Vušurović.

On je, upoređujući sadašnjeg i narednog domaćina Igara, kazao da je Crna Gora organizaciono u prednosti što se tiče smještajnih kapaciteta.

Imamo iskustva u organizaciji kvalifikacija i šampionata u nekim sportovima. Siguran sam da nećemo imati problma u organizaciji sportskih takmičenja, ali ćemo morati da obratimo pažnju na volontere. Njih u San Marinu ima oko hiljadu i domaćin kaže da ih treba još. To je dio na koji moramo obratiti pažnju, na vrijeme početi kampanju da i mi upoznamo pojam volonterizma i da na najbolji način odgovorimo tom zadatku”, kazao je Vušurović.

Zlatni olimpijac kazao je da je siguran da će Crna Gora uspjeti da organizuje dobre Igre, koje će biti ocijenjene kao jedne od boljih u istoriji tog takmičenja.

Najbolja potvrda kako se u Međunarodnom olimpijskom komitetu gleda na Igre je to što će predsjednik Tomas Bah biti na otvaranju. Nadam se da će i 2019. godine biti naš gost, što bi bila prva posjeta predsjednika MOK našoj državi. To bi trebalo da iskoristimo za promociju Crne Gore kao turističke destinacije i sportske velesile”, rekao je Vušurović.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar