Bjelorusija ipak može na Olimpijske igre

Filip
Piše: Filip 124 pregleda Dodaj komentar
Foto: insidethegames.biz

Nastup Bjelorusije na Olimpijskim igrama u Tokiju ovog ljeta nije u pitanju, potvđeno je iz Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

MOK ipak ne priznaje izbor Viktora Lukašenka, sina bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, na čelu Olimpijskog komiteta Bjelorusije. Viktor je naslijedio oca na toj funkciji, nakon 23 godine mandata, 26. februara ove godine.

U saopštenju MOK-a se navodi da Olimpijski komitet Bjelorusije nije ispoštovao odluku Izvršnog odbora MOK-a od 7. decembra prošle godine, da bjeloruski sportisti moraju da se zaštite od političke diskriminacije.

Ta odluka je uslijedila nakon što je oko 1.000 beloruskih sportista potpisalo pismo, kojim je od Aleksandra Lukašenka traženo da prekine policijsko nasilje nad ljudima koji su protestovali nakon predsjedničkih izbora, zbog čega su se i sami našli na udaru vlasti.

Izvršni odbor MOK je danas potvrdio odluku da suspenduje sve uplate Olimpijskom komitetu Bjelorusije, osim sredstava namijenjenih za pripremu i učešće bjeloruskih sportista na Olimpijskim igrama.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar