EUROBASKET: Već na početku bez prava na grešku

kosarka

 

Posljednji dan avgusta 2011. godine ostao je zlatnim slovima upisan u istoriju crnogorske košarke. Tada je naša reprezentacija odigrala premijerni meč na velikim takmičenjima i nakon produžetka upisala pobjedu protiv Makedonije (70:65).

Nažalost, Crna Gora je poslije toga izgubila sve mečeve na Evropskom prvenstvu u Litvaniji, ostala do danas na toj jednoj pobjedi… Nešto više od dvije godine kasnije, isti rivali će odigrati meč na otvaranju Evropskog prvenstva, pa će Crna Gora imati priliku da udvostruči učinak na evropskim šampionatima.

 

Poprište okršaja biće Jesenice i prelijepa dvorana „Podmežkala“.

 

Ekipa Aleša Pipana je favorit, kada se gleda papir. U pitanju je zvanično četvrta selekcija Evrope, a dodatni plus za Makedoniju je podatak da igra u gotovo istom sastavu iz Litvanije. Ipak, jedno je papir, a drugo ono što će se dešavati na parketu.

 

U taboru „crvenih“ izuzetno respektuju rivala, ali sa druge strane vjeruju u sebe i nadaju se uspješnom početku šampionata.

 

Biće to neizvjestan i težak meč za oba protivnika. Ako gledamo i malo bolje analiziramo, Makedonija je sa pet igrača preko 30 godina i sa tri-četiri bitne aktivnosti zajedno, u blagoj prednosti kada se igraju takve utakmice. Moramo ući sa velikom dozom energije, velikim intenzitetom, moramo da ispoljimo agresivnost i konstantu kada su u pitanju defanzivni zadaci. To je osnov za odigravanje utakmice u kojoj tražimo pobjedu“, ističe selektor Luka Pavićević.

 

Okosnicu selekcije Makedonije čine sjajan tandem na spoljim pozicija Lester Bo Mekejleb – Vlado Ilijevski, odnosno iskusni centarski tandem Pero Antić – Todor Gečevski. Član MZT Skoplja se selekciji pridružio prije 20-ak dana, na nagovor Antića.

 

Mekejleb, Antić i Ilijevski su sjajni individualci, ali je cijela njihova koncepcija neugodna. Mekejleb kreira igru, stalno igra po dubini, a Antić, Ilijevski, Gečevski, Gjorgi Čekovski i Damjan Stojanovski šutiraju sa strane. Pored toga što dobro šutiraju, imaju smisla za kreiranje novih pozicija, tako da što se napada tiče, Makedonija je jedna od najraznovrsnijih ekipa. Ima najbolji protok lopte i možda će i najjače ekipe na ovom šampionatu imati problem kako da ih zadrže u napadu. Nama opasnost prijeti sa više strana, ali na Mekejleba, Ilijevskog i Antića treba obratiti posebnu pažnju”.

 

Iako bi pobjeda protiv Makedonije odškrinula vrata drugog kruga, Pavićević smatra da nije i presudna.

 

“Ovaj meč sigurno nije biti ili ne biti. To je meč koji predstavlja jak iskorak u jednom ili drugom pravcu. Ako smo se spremali dva mjeseca, ako smo radili u jakom ritmu dva mjeseca, ne smije da nas ponese pobjeda, a ne smije ni da nas psihološki ubije eventualni poraz. Spremali smo se za pet utakmica u šest dana, da u njima tražimo prolaz u drugu rundu. Treba tako da razmišljamo i pristupamo svakom meču”.

 

Na početku priprema za šampionat u Sloveniji, selektor Crne Gore je rekao da u prva tri duela „crveni“ rješavaju pitanje drugog kruga. Pri tome je ostao i dva mjeseca kasnije.

 

“Moguće je da se kroz prve tri utakmice sve riješi, a to pričam iz ugla Crne Gore. Ne znam raspored drugih ekipa, a što se tiče nas imamo Makedoniju, Letoniju i Bosnu i Hercegovinu i u tim mečevima može da se riješi pitanje plasmana u drugu fazu. Normalno, zavisiće i od drugih utakmica, odnosno kako će se ponašati favoriti Litvanija i Srbija. Treba imati živaca i volje da se u punoj snazi odigra pet utakmica u šest dana”, zaključio je Pavićević.

 

Cijena karte od 15 do 35 eura

 

Iako će Jesenice biti domaćin jedne od grupa Evropskog prvenstva, to se u samom gradu ne osjeća. Nema nikakve euforije, stanovnike kao da to mnogo ne zanima. Jedino je malo življe ispred dvorane, gdje su juče obavljane posljednje pripreme.

 

Nema ni jagme za kartama, bar do juče, a cijene ulaznica su 15, 25 i 35 eura u zavisnosti od sektora u dvorani. Nije bilo ni mnogo navijača, oko dvorane je bila primijećena manja grupa navijača Makedonije.

 

Vjerovatno će, kako se nadaju organizatori, i po tom pitanju biti sve drugačije na dan početka šampionata.

 

Danas

 

Grupa A (Ljubljana)

 

Izrael – Velika Britanija (14.30)

 

Belgija – Ukrajina (17.45)

 

Francuska – Njemačka (21.00)

 

Grupa B (Jesenice)

 

Letonija – BiH (14.30)

 

CRNA GORA – Makedonija (17.45)

 

Srbija – Litvanija (21.00)

 

Grupa C (Celje)

 

Gruzija – Poljska (14.30)

 

Španija – Hrvatska (17.45)

 

Češka – Slovenija (21.00)

 

Grupa D (Kopar)

 

Turska – Finska (14.30)

 

Švedska – Grčka (17.45)

 

Rusija – Italija (21.00)

 

tekst i foto: vijesti.me

Povezani članci

Leave a Reply

Pročitajte i ovaj članak:
Close
Back to top button