Zvezdan Mitrović: Momci su napravili čudo

Redakcija
Piše: Redakcija 376 pregleda Dodaj komentar
Foto: A.S. Monaco Basket

U 2018. i 2019. godini Crna Gora je bila zemlja košarke – Budućnost Voli je osvojila ABA ligu i vratila se u Evroligu poslije 15 sezona, a reprezentacija je krčila put ka najvećoj sceni i u februaru 2019. učinila našu državu najmanjom koja je ikada nastupila na svjetskim prvenstvima.

Poslije kratkotrajnog zatišja, navijači su spremni za novu buru emocija – na polovini kvalifikacija za 19. Mundobasket, tim Boška Radovića je na 3. poziciji, koja vodi u Japan, Indoneziju i Filipine, sa pobjedom više od Češke, Bosne i Hercegovine i Mađarske.

Ako Francuska opravda ulogu favorita i u drugoj fazi bude pobjeđivala rivale koji su stigli iz grupe F, “crvenima” bi mogle da budu dovoljne i dvije pobjede, nad Česima i BiH, da ponovo odu na Daleki istok. U toj misiji je prije četiri godine uspio Zvezdan Mitrović, koji je oduševljen rezultatima svojih nekadašnjih izabranika.

– Žao mi je što nisam mogao da uživo pratim utakmice, prvu zbog obaveza na seminaru trenera Evrolige, a drugu zbog toga što sam putovao kada se igralo. Kasnije sam odgledao djelove utakmica i presrećan sam i zbog igre i zbog rezultata. Pogotovo pobjedom nad Francuskom, to je nevjerovatan uspjeh. Prvi put u istoriji smo je savladali – podsjeća Mitrović.

Kada se zna da je čak pet centara sa prvobitnog spiska (Bojan Dubljević, Nikola Vučević, Marko Simonović, Marko Todorović i Filip Barović) otpalo zbog raznoraznih razloga, a da je i startno krilo Dino Radončić bio odsutan zbog zdravstvenih problema, dvije julske pobjede još više dobijaju na značaju.

– Napravljen je veliki iskorak ka Svjetskom prvenstvu, momci su priredili čudo. Veliku pobjedu nad Francuzima je trebalo potvrditi protiv Portugala, jer se dešava da se ekipe opuste poslije takvih trijumfa. Srećom, nastavili smo u pravom ritmu i potvrdili tu pobjedu sa dva boda u Portugalu.

Kada je Mitrović bio selektor, Crna Gora je na polovini kvalifikacija imala skor 3:3, a “crveni” su sada na 4:2. Čini se da je ekipa bliže uspjehu, ali ne bi trebalo prenebregnuti činjenicu da posljednje četiri utakmice, ako se nešto ne dogodi na relaciji FIBA – Evroliga, neće moći da igraju kapiten Dubljević i prvi plejmejker Nikola Ivanović, kao ni Džona Radebou ukoliko potpiše za Baskoniju.

– Sve zavisi od rostera u kojim će se naša i ostale selekcije pojavljivati u sljedećim prozorima. Sa požrtvovanjem i željom, koje je ekipa pokazala na ove dvije utakmice, mislim da imamo veliku šansu da opet nastupimo na najvećem takmičenju. Koliku god prednost da imamo u odnosu na rivale, ništa neće brzo biti završeno. Momci moraju da budu fokusirani, a pitanje je i ko će moći da se odazove, što zavisi i od klubova i od eventualnih povreda.

”Crveni” će u prvom “prozoru” druge faze kvalifikacija dočekati Bosnu i Hercegovinu 24. avgusta, a tri dana kasnije gostovati u Litvaniji. Selektor Radović bi trebalo da ima na raspolaganju najjači tim, jer 1. septembra počinje Evropsko prvenstvo.

– Trebalo biti realan i reći da bi na te dvije utakmice bilo dobro da se “uhvati” jedna pobjeda. Dvije bi već bila fantazija – zaključio je Mitrović.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar