Život Budućnosti pod Mijačem

Prihodi sa drugih adresa uračunavali su se u sponzorstvo. Novac od prodaje igrača računao se kao sponzorstvo Savane, koja je umanjivala ulaganje u visini određenog transfera. Dakle, dobit je pripala Mijaču i njegovoj kompaniji, a oni su određivali raspodjelu dobiti

Redakcija
Piše: Redakcija 490 pregleda Dodaj komentar

Odluka Veselina Mijača da napusti Budućnost dan nakon osvojene šeste titule šampiona Crne Gore (ni)je iznenadila (ne)upućenu crnogorsku fudbalsku javnost.

Tri titule i dva Kupa – bilans je trofeja plavo-bijelih pod vođstvom Mijača i njegove kompanije Savana Commercial Retail do sada.

Svojevremeno je Mijač u vlasništvu, između ostalog, imao i TV prava prenosa Prve fudbalske lige, što se na kraju nije najsrećnije i najspretnije završilo sa Fudbalskim savezom Crne Gore.

Pominjali su se i sudovi… No, o tome neke druge prilike.

PRVI UGOVOR – 1,2 MILIONA PO SEZONI

On je 31. decembra 2020. sa tadašnjim gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem potpisao desetogodišnji ugovor o strateškom partnerstvu sa Glavnim gradom, uz epicentar prijekta – upravljanje Budućnošću i razvijanje kluba kroz ambiciozan plan.

Savana je po ugovoru ulagala godišnje 1,2 miliona eura, odnosno 100.000 eura do svakog 10. u mjesecu, ne računajući prihode UEFA-e, od transfera, marketinga…

NOVI UGOVOR – SAVANI ZARADA OD TRANSFERA?

Međutim, 19. maja 2022. godine došlo je do novog reprograma ugovora između dvije strane. Gradonačelnik Podgorice uputio je Skupštini Glavnog grada Predlog odluke o davanju saglasnosti na Ugovor o trajanju na – pet godina, do 2027.

No, za razliku od prethodnog dogovora, ovog puta je ukinut stav 3 u članu 5.

“Finansijska sredstva koje sponzor obezbijedi od drugih sponzora ili na drugi način, nenovčanim prilozima, sredstva od transfera i ugovora od prodaje igrača i sredstva i priloge od UEFA ili FSCG po osnovu rezultata ostvarenih u sportskim takmičenjima uračunavaju se u izmirenje obaveze ugovornih strana iz stava 1 ovog člana”, pisalo je u novom ugovoru.

U prevodu, pomenuti prihodi sa drugih adresa uračunavali su se u sponzorstvo. Novac od prodaje igrača računao se kao sponzorstvo Savane, koja je umanjivala ulaganje u visini određenog transfera. Dakle, dobit je pripala Mijaču i njegovoj kompaniji, a oni su određivali raspodjelu dobiti.

Foto: Pobjeda/Dobrilo Malidžan

Nešto više od godinu dana kasnije Mijač se povlači iz kluba. Budućnost je za proteklo vrijeme od transfera defanzivca Stefana Milića (Dinamo Zagreb, 500.000), napadača Lazara Mijovića (Lomel, Belgija, 750.000) i krilnog ofanzivca Viktora Đukanovića (Hamarbi, Švedska, 1.000.000) zaradila 2 miliona i 250 hiljada eura, prema Transfermarktu.

BUDUĆNOST INKASIRALA OKO SEDAM I PO MILIONA EURA

Sa druge strane, za tri osvojene titule šampiona Crne Gore Budućnost je inkasirala po 800.000 eura, što je ukupno 2 miliona i 400 hiljada eura.

Tu je zarada i od Evrope, gdje Budućnost nije briljirala, naprotiv. No, i tu se za prethodno vrijeme nakupilo oko 3 miliona eura, od čega je veliki dio potrošen na putovanja tokom ljeta u evropskim kvalifikacijama.

Dakle, računajući novac od trofeja, transfera i Evrope – Budućnost je pod Mijačem inkasirala oko 7.500.000 eura do sada.

Na drugoj strani, kako Vuković od nedavno nije više gradonačelnik Podgorice, negdje (ni)je bilo očekivano da dođe i do završetka navedenog ugovora i to četiri godine prije njegovog isteka.

Vidjećemo koliko je novca ostalo na računu Budućnosti nakon rastanka.

GRADONAČELNICA INJAC NA POTEZU

U cijeloj priči valja pomenuti da se za sve ove godine nije postavljalo pitanje finansija u klubu, koji je istovremeno vrlo dobro stajao organizacijski, ali i vrlo dobro radio sa mlađim igračima.

Ipak, ono što je sada najvažnije za Budućnost jeste što prije pronaći stabilnog finansijera kluba u saradnji sa Glavnim gradom, na čijem je čelu gradonačelnica Olivera Injac, a koja odmah dobija vrući fudbalski krompir u ruke.

Od tog aranžmana zavisi itekako sudbina šampiona Crne Gore u organizacionom i igračkom smislu. Takođe, podgorički klub već krajem juna (27. polufinale, 30. juna finale) očekuju predkvalifikacije za Ligu šampiona na dalekom Islandu.

Vremena je malo, a rješenje je potrebno pod hitno.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar