Zeničko ,,bujrum“ za Crnogorce: Bratski smo narod, neka bude 1:1

Ognjen
Piše: Ognjen 699 pregleda Dodaj komentar
Foto - Pobjeda

Jutro u Zenici je bilo hladno, potom je grad na rijeci Bosni obasjalo sunce, a očekuje se da se večeras u terminu utakmice fudbalskih reprezentacija BiH i Crne Gore (20.45 h) temperatura spusti ispod 10 stepeni Celzijusa.

U gradu se od jutarnjih sati osjeća ,,groznica“ u susret meču koji ima veliki značaj za oba tima jer će prvoplasirani iz grupe B3 (igra se još jedno kolo poslije današnjeg) obezbijediti plasman u A diviziju i polufinale baraža za Evropsko prenstvo 2024.

Već oko devet časova u blizini stadiona ,,Bilino polje“ prodavači navijačkih rekvizita postavili su improvizovane štandove, a jedan od njih – gospodin starijih godina – rekao nam je da očekuje korektno odmjeravanje snaga.

 

– To je sport, neka pobijedi bolji – kazao je prodavac.

Lijepo je biti Crnogorac u Zenici ovih dana. Na ili oko stadiona, u ugostiteljskim objektima, marketima, gdje god – to što ste iz Crne Gore otvara sva vrata, širi osmijehe, donosi toplu riječ dobrošlice.

Zeničaninu Samiru, koji je ugostio nekoliko naših navijača, zahvalili smo se na gostoprimstvu, uz želju da ipak odnesemo bodove sa ,,Bilinog polja“.

Odgovor je bio prijateljski.

– Najbolje da bude 1:1. Ipak smo mi bratski narod – kazao nam je.

Zeničko ,,bujrum“ za Crnogorce ne datira samo od juna ove godine i prve utakmice reprezentacija BiH i Crne Gore u Ligi nacija (1:1), kada su ,,zmajevi“ u Podgorici dočekani prijateljski, uz simpatične ,,prozivke“ o bureku sa sirom, te kupljeni kombi za gostujuće navijače nakon što im je prevozno sredstvo zapaljeno u našem glavnom gradu.

Zeničani su, u što smo imali prilike da se uvjerimo, i ranijih godina otvorenog srca dočekivali svakog gosta iz Crne Gore. Sigurni smo – i iz svih krajeva svijeta.

Ovog puta je sve dobilo snažan odjek u javnosti, a ,,kulminacija“ gostoprimstva dogodiće se oko 16 sati kada će Fahrudin Mešković, vlasnik restorana ,,Kod Fehre“, ispuniti obećanje dato u junu:

– Nema veze koliko ih je, svi mogu doći. Možemo čitavu Crnu Goru nahraniti. Jedva čekam da ih ugostim ovdje, znači svi koji dođu bujrum

kod mene na pečenje. Ko nama malo da, ko nas voli, mi njega još više volimo i još više ćemo mu dati – izjavio je tada Mešković.

O tom gestu za naše navijače priča se ,,na svakom ćošku“, a oni koji u Zenicu dolaze automobilima – imaće besplatan parking.

Može da se desi i da vas taksista ,,provoza kroz grad“ kako biste ga bolje upoznali, a da za to ne uzme ni jednu konvertabilnu marku.

To vam je Zenica, grad ljudi koji goste dočekuju uz prijateljski stisak ruke i iskreno ,,dobro došli“.

U centru smo danas u prijepodnevnim časovima sreli dvojicu Cetinjana koja su doputovala juče.

I oni su imali samo riječi hvale za boravak u gradu gdje na svakom koraku možete vidjeti pripadnost lokalnom NK Čelik.

Prava ,,invazija“ Crnogoraca očekuje se uoči utakmice koja počinje u 20.45 sati…

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar