Žele da se oduže i sebi i navijačima

Stišati euforiju, posvetiti se Španiji i startovati trijumfom je primarna želja ,,lavica“

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 501 pregleda Dodaj komentar
Foto: Stefan Ivanović/RSCG

U godini kada se obilježava jubilej – decenija od osvajanja titule šampiona Starog kontinenta, naše rukometašice probaće u sedmom nastupu na EP da dođu do velikih stvari.

Ali, treba biti i realan: Crna Gora je favorit iz sjenke, na papiru ima jačih, iskusnijih, i onih koji su do sada bili bolji u međusobnim duelima.

Konkretno Španija, prvi protivnik 5. novembra u ,,Morači“, zadala je neke bolne poraze na SP. U Japanu 2019. ,,furija“ je za gol bila bolja u grupnoj fazi (sa pobjedom ,,lavice“ bi bile u igri za medalju), a ljubitelji rukometa sjećaju se i Brazila 2011 (SP), kada je Silvija Navaro sa 23 odbrane (primila samo 19 golova) eliminisala ,,lavice“ na putu za četvrtfinale. Iz tadašnjeg sastava, na predstojećem EP, igraće kapitenka Jovanka Radičević i Milena Raičević, a pored terena su selektorka Bojana Popović i prva saradnica Maja Savić.

– Osjećaj je prelijep. Srećna sam, raduje okupljanje, jer je prilika da damo sve od sebe i za tim. Nadam se da ćemo se što više radovati zajedno – poručila je Tatjana Brnović, pivotkinja našeg nacionalnog tima.

Podgorica će ugostiti reprezentacije iz D grupe, termini su 5, 7. i 9. novembar. Crna Gora će sve mečeve (Španija, Njemačka, Poljska) igrati od 18 sati. Najbolja tri tima putovaće za Skoplje gdje će se ukrstiti sa najbolja tri iz C grupe (Franuska, Holandija, Rumunija i Sjeverna Makedonija).

185 nastupa, više od svih, upisala je Jovanka Radičević, a postigla je 1.060 golova

– Igramo kod kuće, što može da nam da veliku snagu i dodatnu energiju, samo je potrebno na pravi način kanalisati euforiju.

O Španiji se najviše priča, s razlogom. ,,Furija“ je specifična, nezgodna u brzoj igri, sa postavama koje mogu sve. Stiže u Podgoricu sa velikim očekivanjima.

– Idealno bi bilo da osvojimo bodove. Španija je vazda bila nezgodan rival koji igra brz rukomet. Ali, da ne pričamo mnogo, čeka nas težak i važan meč koji bi mogao da odredi dalji tok prvenstva.

Brnović ne želi da razmišlja daleko. Kaže da je fokus na premijernom duelu, a o ostalim rivalima pričaće kada dođe vrijeme.

– Korak po korak, sa željom i motivom da pobijedimo, tako treba da razmišljamo. Nadam se da će sve ići u smjeru kakvom želimo.

U našem nacionalnom timu ima igračica koje igraju možda i posljednje veliko takmičenje. Zato bi EP moglo da bude kruna generacije. Još jedan razlog da ,,lavice“ krenu silovito u ovu priču.

– Kruna, rekla bih zbog tih stvari i dodatni motiv za nas da pružimo lijep oproštaj. Što se tiče ove generacije, mislim da tek brojne igračice ulaze u prave rukometne godine i stiču iskustvo. Generacija smo koja će u narednim godinama mnogo pružiti i težiti ozbiljnim rezultatima.

Iskoristila je Brnović priliku da čestita muškoj rukometnoj reprezentaciji, uz želju da i ,,Morača“ od 5. novembra bude krcata.

– Prije svega, momcima želim da čestitam, bili su fenomenalni, zaslužili su svaku podršku. Imamo i mi podršku, srce mi je uvijek puno kada vidim pune tribine sa našim zastavama i kada pjevamo himnu. Nadam se da će što više ljudi doći, čekamo ih, a nama je uvijek lijepo kada igramo zajedno – poručila je članica Bresta.

238 nastupa, najviše iušpanskom nacionalnom timu, ima Karmen Martin, najefikasnija sa 820 postignutih golova

Situacija sa gola je jasna – Marta Batinović i Marina Rajčić su u odličnoj formi. Ljubica Nenezić u rumunskom klubu (sa Martom) manje brani, ali… Pokazala je šta sve može u čuvenoj kvalifikacionoj utakmici – u trijumfu nad Norveškom za odlazak na Olimpijske igre.

– Ima pomalo euforije, igramo kod kuće, pred našim navijačima, svjesne smo svega – odgovornosti i zašto smo tu. Želimo od prve utakmice da pokažemo koliko vrijedimo, a treba da idemo korak po korak – istakla je Batinović.

Rivali?

– Španjolke su nezgodne, brze… Spremaćemo se dobro, kao i za naredna dva protivnika.

Cilj je proći grupu.

– I sa što više bodova – dodala je Batinović.

Marta je ohrabrena formom saigračica koje u svojim klubovima uglavnom vode glavnu riječ.

– Igraju po 60 minuta i nosioci su igre, što je velika prednost. Uz to smo sve zdrave. Najvažnije je da u takvom stanju uđemo u prvenstvo i krenemo pobjedom.

Bez odbrane nema rezultata, jasna je golmanka našeg tima.

– Odbrana je ključ za sve i veliki adut. Kada igramo kao tim onda je sve lakše.

Španija najiskusnija na EP

Španija je počela pripreme, a do početka šampionata odigraće tri utakmice na turniru koji organiziju. Prvi meč je u petak sa Tunisom, dan kasnije igraće sa Egiptom, a posljednjeg dana rival je Švajcarka, koja će, takođe, učestvovati na EP.

Selektor Hose Ignasio Prades opredijelio se za 18 iskusnih igračica, što i ne čudi, a upravo je naš prvi rival najiskusniji na EP sa prosječnom starošću od 27,8 godina. Na golu je Silvija Navaro sa 43 godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar