Vučević: Igraćemo timski, vjerovaćemo u naš kvalitet

Vladan
Piše: Vladan 751 pregleda Dodaj komentar
FIBA

Nikola Vučević je nakon dva razočaranja na evropskim prvenstvima naučio da nastupa oprezno pred veliko takmičenje. Ipak, naš NBA superstar ne krije uvjerenje, da je selekcija Bogdana Tanjevića ovog ljeta jača od bilo koje prethodne crnogorske.

Reprezentacija je već odradila prve treninge u staroj bazi na Zlatiboru. Za Nikolu, naredni dani su važni, da uhvati ritam i fizički dostigne nivo ostalih reprezentativaca. Iako je radio individualno, to što je bez mečeva od početka proljeća ostavilo je traga.

Nikola je svjestan odgovornosti prve ofanzivne opcije, jednog od lidera u timu. Ipak, u timu ,,crvenih“, stvari su postavljene tako da nema opterećenja, samo dužnosti…

“Ono što moram istaći je da vjerujem da je atmosfera u reprezentaciji bolja nego bilo kada, otkako nastupam za nju. To je nešto što smo izgradili prošle godine u kvalifikacijama, zato mi je drago i ponosan sam što sam bio dio te akcije. Tu energiju ćemo nadograditi tokom priprema, kojima smo potpuno posvećeni”, rekao je Vučević.

Slavni as ne želi da pretjerano priča o medalji, borbi za vrh. Iako selektor Tanjević govori kako ne bi ni nastupao na Evropskom prvenstvu da misli da ne može do samog vrha, Vučević je za nijansu oprezniji.

“Jednostavno, na prethodna dva nastupa na Eurobasketu nijesmo se proslavili, na prethodnom nijesmo nastupili. Sada imamo sjajnu priliku da ostvarimo rezultat koji će se poštovati. To bi, prije svega, bio naš osnovni cilj, da se prođe grupa. A poslije ćemo vidjeti… Ono što je meni bitno, je to da smo svi u ove pripreme unijeli veliku želju za dokazivanjem”, objasnio je Vučević.

Kada je eventualna borba u drugoj fazi takmičenja u pitanju, u Istanbulu, Baranin je jasan.

“Moramo biti tako spremni, da ne dođemo u bilo kakvu situaciju da žalimo za bilo čim. Da bilo kakve greške koje bi se desile u finišu teških mečeva, a čekaju nas oni ,,na jednu loptu“, svedemo na minimum. Iskustvo prethodnih prvenstava mnogo nam pomaže, da znamo kako se trebamo spremati i kako nastupiti”, rekao je Vučević.

Nikola najbolje poznaje velike zvijezde Španije, prvog rivala naše selekcije na Eurobasketu. Prije svih to su braća Pau i Mark Gasol, centri koji će u Vučeviću i kapitenu Bojanu Dubljeviću, kao i Marku Todoroviću, imati dostojne takmace.

“Igrao sam protiv obojice, ali nikad protiv tima koji ima i jednog i drugog u sastavu. Odmah ću reći cijenim ih izuzetno. Toliko da smatram da su možda neki od najboljih centara u košarkaškoj istoriji. Ali to ne znači da se ne može igrati protiv braće Gasol. Igraćemo protiv selekcije koja ima 12 vrhunskih pojedinaca, a koja igra prije svega timski. Postoje načini da se Španci zaustave, a mi vjerujemo u borbu, u trijumf protiv njih. Igraćemo timski, dijeliti odgovornost i vjerovati u naš kvalitet. Protiv Španaca i protiv svih”, objasnio je Vučević.

Nikola Vučević je istakao da u dobrom fizičkom stanju dočekuje pripreme sa reprezentacijom, iako nije igrao od kraja regularnog dijela sezone u NBA sa Orlandom.

“To je nešto na šta sam navikao prethodnih godina i znam kako se treba pripremati za same pripreme. Prošlogodišnje iskustvo sa kvalifikacijama je bilo odlično, tada smo odlično radili. Iza mene je NBA sezona u kojoj nažalost nijesmo stigli do plej-ofa, nadam se da će se to promijeniti već od naredne godine. Ipak vjerujem da sam mnogo novog naučio, unaprijedio igru u odbrani i u napadu na većoj udaljenosti od koša. Nadam se da će to biti dobro i za reprezentaciju”.

Reprezentaciju rad na Zlatiboru čeka do 10. avgusta, a Nikola se prije svega nada da će proći bez problema sa povredama. Motiv, kvalitet, jedinstvo sve ostalo je na najvišem nivou u selekciji Bogdana Tanjevića.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar