Velika takmičenja postala su dobra navika

Redakcija
Piše: Redakcija 104 pregleda Dodaj komentar

Prvi plasman odbojkaša Crne Gore na Evropsko prvenstvo slavio se najviše što je i logično s obzirom na to da je bio istorijski. Drugi uzastopni plasman je potvrdio da prvi nije bio slučajnost, naprotiv. A treći već pokazuje da je u pitanju kontinuitet. Sad je to već postala navika, i to dobra.

Odbojkaši Crne Gore su juče proveli skoro čitav dan u Luksemburgu (preko Minhena i Tirane su se vratili u Podgoricu u noći između neđelje i poneđeljka), gdje su pobjedom uspješno okončali kvalifikacije. Izabranici Ivana Joksimovića su u toj zemlji proslavili, zasluženo, uspješno okončane kvalifikacije, u kojima su upisali pet pobjeda i poraz, i kao jedna od četiri najbolje drugoplasirane selekcije izborili plasman na šampionat Starog kontinenta…

– Treba da budemo ponosni na rezultat ako imamo na umu u kakvom smo ambijentu sve počeli. Sa heterogenom grupom, koja se, jednostavno, tražila tokom priprema. Veliku zahvalnost i respekt bih udijelio starijim igračima, koji su imali strpljenja i dali smjernice mlađima kako da rade na trenizima. A mlađi igrači su to slijedili na pravi način i na kraju pretvorili smo se u homogenu grupu, koja je znala svoj cilj, koja je vjerovala u rezultat koji smo napravili – ističe selektor Ivan Joksimović.

A uspjehu su prethodili neočekivani problem, kada je Makedonac Joško Milenkoski početkom juna odustao od mjesta selektora, vjerovatno uplašen brojnim otkazima igrača (povlačenje Miloša Ćulafića, povreda kapitena Vojina Ćaćića, odluka Marka Vukašinovića i Ivana Ječmenice da zbog povreda i porodičnih razloga preskoče ovu akciju). Ali sve se riješilo na najbolji mogući način, Joksimović je prihvatio poziv Odbojkaškog saveza Crne Gore, uz saglasnost kluba u Kataru, i prihvatio se posla, koji je uspješno odradio, uz maksimalnu saradnju i učinak svih igrača, koji su bili spremni na veliko požrtvovanje i pravi odnos, kako bi ostvarili zajednički cilj.

– Izuzetno sam ponosan na igrače, kako su sve ovo iznijeli, bez ijednog problema, sa velikom motivacijom, odricanjem i energijom – dodaje Joksimović.

Sve je krenulo od maksimalne pobjede protiv Luksemburga u Kolašinu, ključna je bila pobjeda protiv Portugala (3:2), a nakon dvije očekivane pobjede protiv

Islanda, našu selekciju nije uzdrmao maksimalan poraz u Portugalu. U posljednjem meču protiv Luksemburga, iako teže neko u prvom duelu, naša selekcija je došla do željene pobjede (3:1).

– Razmišljanja o tome da možemo na EP su počela da se pojavljuju poslije kontrolnih utakmica sa Bosnom i Hercegovinom. Do tog momenta smo samo radili na formiranju radne grupe i ekipe koja bi mogla da odgovori postavljenim zadacima. Prva utakmica protiv Luksemburga nam je dala naznaku da smo na dobrom putu, a definitivno nam je meč sa Portugalom ulio potrebno samopouzdanje da možemo do onoga čemu smo se svi potajno nadali, a to je odlazak na Evropsko prvenstvo.

Joksimović ističe da predstoje ,,analize i planovi za sljedeće akcije, pripreme za Evropsko prvenstvo“, koje je na programu iduće godine. Žrijeb grupa treba da bude obavljen u oktobru.

– Što se tiče šansi i mogućnosti ekipe na EP, još je rano da govorimo o tome. Treba da napravimo strategiju za sljedeću godinu, imamo u planu da se prijavimo za Srebrnu ligu, u kojoj bismo pokušali da raširimo roster sa mladim igračima, da vidimo šta možemo da dobijemo od njih. Među igračima koji su bili na EP za mlade ima dosta potencijala, s tim da im treba još dosta reprezentativnog treninga i utakmica na tom niou. Svi će biti na ,,skeneru“, pratićemo sve igrače, i onda ćemo zaokruižiti ekipu koja bi mogla da iznese EP.

Joksimović se na kraju zahvalio i saradnicima u stručnom štabu, koji su bili ,,izuzetno predani, odgovorni i detaljni u svim analizama na treninzima i pripremi svih utakmica“, ali i Odbojkaškom savezu.

– Savez nam je od prvog dana davao nesebičnu podršku, organizovao nam sve na jedan jako visok i kvalitetan nivo. Mogu slobodno da se pohvalim da je ekipa imala uslove kao najbolje reprezentacije u Evropi. Svi bismo trebali da budemo ponosni na ovo što smo uradili, ovo je zajednički rezultat – zaključio je Joksimović.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar