Vaterpolisti putuju u Fukuoku na Svjetsko prvenstvo, cilj četvrtfinale

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 405 pregleda Dodaj komentar
Foto: Filip Roganović

Poslije dugotrajnih priprema Vladimir Gojković je izabrao 15 „ajkula” koje će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki. Vaterpolisti Crne Gore igraće u grupi D sa Španijom, Srbijom i Južnom Afrikom, cilj im je ulazak u četvrtfinale, a potajni i teško ostvarivi san – finale, koje donosi vizu za Olimpijske igre u Parizu.

Gojković je izabrao golmane Petra Tešanovića i Lazara Andrića, te Aljošu MačićaĐura RadovićaKanstantina AverkuUroša ČučkovićaVlada PopadićaStefana VidovićaBogdana ĐurđićaAleksu UkropinuMiroslava PerkovićaVladana SpaićaDušana MatkovićaVasilija Radovića i Jovana Vujovića.

Sa spiska su posljednji otpali Dušan Banićević zbog povrede ramena i Savo Ćetković, jer su na poziciji centra prednost dobili Perković, Spaić i Vujović.

„Imali smo kvalitetne pripreme i mislim da smo na većem nivou nego što smo bili prošlog ljeta. Što se tiče rezultata, nikad teži put do plasmana među osam najboljih, a to je prvi cilj. Krajnja želja – znamo da dva mjesta vode na Olimpijske igre i nadam se da ćemo ići ka tome”, poručio je Gojković.

„Ajkule” u petak putuju u Kašivazaki, gdje će obaviti posljednju fazu priprema, a prvi meč igraće 17. jula protiv Južne Afrike tačno u 10.30 časova po našem vremenu.

„Ne bih stavljao cilj ispred nas, već da idemo iz meča u meč. Osjeća se dobra atmosfera u ekipi, mislim da možemo da napravimo velike stvari”, istakao je Tešanović.

Poslije Olimpijskih igara u Tokiju, od nacionalnog tima su se oprostili Draško Brguljan i Aleksandar Ivović, lani i Marko Petković, a sada nema ni iskusnog golmana Dejana Lazovića. Lider ekipe će biti 33-godišnji bek, Uroš Čučković.

„Prošao sam dosta toga, a sada sam, pred kraj karijere, u ovom timu jer vjerujem u sve igrače, u cijelu ekipu. Vidim veliki kvalitet, a da li će doći do izražaja sada, vjerujem da hoće, ili u bliskoj budućnosti, vidjećemo. Doći će veliki rezultat, ne sumnjam u to”, jasan je Čučković.

Optimista je i predsjednik Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore, Đuro Marić.

„Vjerujem da ova generacija ima kvalitet. S obzirom na to kakav odnos momci imaju prema nacionalnom grbu, vjerujem da će napraviti iskorak u odnosu na prošlu godinu”, naglasio je Marić.

Ukoliko sada ne izbore plasman na Olimpijske igre, „ajkule” će imati još dvije šanse početkom 2024. godine – sa Evropskog prvenstva u izraelskoj Netanji (3-16. januar) ide jedna, a sa šampionata svijeta u katarskoj Dohi (2-18. februar) šest selekcija, s tim da jedna mora biti afrička, a jedna iz Okeanije.

GRUPA D – 17. JUL

Crna Gora – Južna Afrika 10.30

Srbija – Španija 13.30

19. JUL

Španija – Crna Gora 6.30

Južna Afrika – Srbija 9.00

21. JUL

Južna Afrika – Španija 3.30

Srbija – Crna Gora 5.00

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar