Startuje EPCG Superliga odbojkaša

Redakcija
Piše: Redakcija 139 pregleda Dodaj komentar

Novo prvenstvo odbojkaša, EPCG Superliga, startuje predstojećeg vikenda. Ove godine takmičiće se šest ekipa, a razlika u odnosu na prošlu sezonu je što se neće učestvovati budvanski Mediteran.

Apsolutni favorit za oba domaća trofeja je ekipa Budva, koja je duplu krunu osvojila i prošle sezone. Ovog puta ekipa Miloša Markovića još je veći favorit, jer je dovela dva igrača Budućnost volley-a, reprezentativce Matiju Ćinćura i Benjamina Hadžisalihovića, a uz to Podgoričani su ostali i bez najboljeg igrača Đorđa Jovovića, takođe reprezentativca, koji je karijeru nastavio u Sloveniji.

Uostalom, da je Budva apsolutni favorit govore i izjave trenera Superligaša, kojima smo i ove godine postavili ista pitanja: u kakvom sastavu dočekuju prvenstvo, šta očekuju od njihove ekipe i koji su cilj sebi zacrtali, te šta očekuju od ostalih timova, odnosno ko je favorit za visok plasman.

Miodrag Perošević (Sutjeska): Kao i prošle godine, Budva je i ove veliki favorit, a očekujem da ostale ekipe budu ravnopravne. Mislim da neće biti neke velike razlike među njima. Nadam se da ćemo se mi, ako se ispune neka obećanja, poslije Nove godine ravnopravno boriti za drugo mjesto. Nijesmo ništa mijenjali, ostali smo na okupu kao prošle sezone, ali nadam se da ćemo se pojačati poslije Nove godine. Ekipe su ove godine izuzetno podmlađene, što je po mom mišljenju dobro za crnogorsku odbojku zbog napretka mlađih igrača. Ove sezone biće šest ekipa, nažalost to je stvarnost muške odbojke. Jedini razlog su finansije, da je više sredstava moglo bi biti ekipa i u Pljevljima, Kolašinu, na Cetinju…

Vlado Jovanović (Galeb Liko Soho Group): Naša ekipa je ove sezone jako mlada, mlađa nego prošle godine. Ekipu čine većinom kadeti i pioniri, sa još tri juniora, tako da smo najmlađi sastav u ligi. Iz ekipe od prošle godine otišli su nam tehničar Božović i srednji bloker Petrović, a priključio nam se iz Mediterana talentovani kadet Bigović. Ekipi je priključeno nekoliko talentovanih pionira, od kojih u budućnosti očekujemo puno. Kao i svake godine, cilj naše ekipe je da pruži što bolje igre, da ovi momci kroz utakmice stasavaju i stiču iskustvo. Apsolutni favorit i ove godine je ekipa Budve i u Prvenstvu i u Kupu. Ekipa Galeba prioritet ima u takmičenjima mlađih kategorija, a nastup u Superligi je za ove mlade igrače bez opterećenja i ciljeva. Ali, kao i do sada, ovi momci će dati maksimum na terenu u svakoj utakmici! I pokušati da skrenu na sebe pažnju!

Ivan Dobrković (Mornar): Liga ove godine broji šest klubova, što je sigurno podatak koji zabrinjava svakoga ko se bavi muškom odbojkom. Imali smo nekoliko odlazaka mlađih igrača iz lige i odmah se, svakako mala baza, još više smanjila. Nama većinu igrača čine stariji momci koji, i pored nesumnjivog kvaliteta koji posjeduju, u nedostatku treninga, kao i prethodnih sezona će sigurno pružiti svoj maksimum. Većina igrača je van Bara, tako da klub nije u finansijskoj situaciji da organizuje treninge. U takvoj situaciji su plej-of i polufinale Kupa nešto što je cilj za ovu sezonu. Od ostalih ekipa se izdvajaju Budva i Budućnost, koji sigurno neće imati, sem njihovog međusobnog dvomeča, dostojne protivnike cijele sezone, što je svakako loša stvar za ligu, ali je to neka naša realnost. Kao što sam i rekao, liga sa šest klubova, sa tendencijom da se taj broj u narednim godinama još više smanji, je najveći problem sa kojim se svi mi suočavamo i sigurno je to bitnije nego ko će biti prvak naredne sezone.

Zoran Vukčević (Budućnost volley): U novu sezonu ulazimo u prilično izmijenjenom sastavu u odnosu na prošlu. Naime, ekipu je napustilo nekoliko igrača – Hadžisalihović, Ćinćur (otišli u Budvu), Jovović (Triglav), Čičić (nastavio školovanje u Holandiji), trener Radulović je pošao u Iran, tako da smo seniorskoj ekipi priključili nekoliko mladih i perspektivnih igrača iz mlađih selekcija. Takođe smo iz BiH doveli perspektivnog srednjeg blokera Silajdžića iz Kaknja i primača servisa Čirića iz Bosne. Sa ekipom će raditi Miljan Bošković koji je bio pomoćnik Raduloviću u prošloj sezoni i član stručnog štaba reprezentacije. Očekivanja se ni ove sezone ne mijenjaju, jer nam je, pored što boljeg plasmana a to je igranje dva finala, cilj i afirmacija mladih igrača. Pored Budve, koja je favorit, ove godine će i Jedinstvo igrati značajnu ulogu.

Darko Prebiračević (Jedinstvo): U novu sezonu ulazimo u sličnom sastavu kao prošle godine. Na naše veliko zadovoljstvo, produžili smo saradnju sa svim domaćim talentovanim igračima, što je, u smislu formiranja ekipe, bio i primarni cilj. Takođe, ekipu su pojačala dva mlada igrača, koja će uz domaće biti dugoročna rješenja. Ciljevi ekipe se ne tiču ove sezone, već su trogodišnji. S obzirom na to da će u ekipi biti samo dva mlađa seniora, klub nije postavio ciljeve u smislu plasmana na tabeli, ali ćemo u svaku utakmicu ući sa ciljem da pobijedimo i osvojimo što više poena, a da najbolju odbojku igramo u finišu sezone. Ako govorim u svoje lično ime, bio bih jako zadovoljan plasmanom u plej-of i polufinale kupa. Imajući u vidu trenutne sastave, Budva je glavni kandidat za oba pehara, ali mislim da ni Budućnost nije predaleko. Posebno će biti interesantno u drugom dijelu sezone, kada se, kako čujem, očekuju neke promjene u sastavima. Za preostala dva mjesta u plej-ofu će se, po mom mišljenju, voditi borba izmedju Jedinstva, Galeba i Mornara. Nas već u petak očekuje premijerni meč protiv Galeba koji će donekle i pokazati u kom pravcu bi se mogao kretati plasman.

Miloš Marković (Budva): Zadržali smo okosnicu tima iz prošle sezone. Po isteku ugovora zahvalili smo se određenom broju internacionalaca i na tim pozicijama od ove sezone pojačani smo crnogorskim reprezentativcima Benjaminom HadžisalihovićemMatijom Ćinćurom, kao i BiH reprezentativcem Adinom Fazlićem. Sa njima su potpisani višegodišnji ugovori. Na taj način dodatno je podmlađena ekipa i jasno stavljen akcenat ka orijentaciji stvaranja tima koji će kroz igranje nacionalnih i učešća u evropskim takmičenjima ostvariti afirmaciju i u narednom periodu predstavljati okosnicu tima i crnogorske reprezentacije. Jasno je da ćemo sa navedenim sastavom pokušati da zadržimo primat na domaćoj sceni. Kao glavne konkurente vidim ekipe Budućnosti i Jedinstva iz Bijelog Polja.

Raspored 1. kola EPCG Superlige odbojkaša:

Petak, 14. oktobar

Jedinstvo – Galeb Liko Soho Group (19.30h)

Nedjelja, 16. oktobar 
Sutjeska – Budućnost volley (20.00h)

Mornar – Budva, odloženo

KLJUČNE RIJEČI:
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar