Startuje “EKO mini odbojka”, Bošković: Da djeca uživaju u odbojci

Svečano otvaranje najmasovnijeg sportskog projekta u Crnoj Gori je zakazano za nedjelju u 13 časova u Gimnaziji "Slobodan Škerović

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 624 pregleda Dodaj komentar

U sklopu najave šeste sezone “EKO mini odbojke” generalni sekretar OSCG Ivan Bošković gostovao je u jutarnjem programu TV 7.

Svečano otvaranje najmasovnijeg sportskog projekta u Crnoj Gori je zakazano za nedjelju, 30.oktobar u 13 časova u dvorani Gimnazije “Slobodan Škerović u Podgorici.

Da li je sve spremno za šestu sezonu?

Da, spremno je. Konačno smo dočekali “EKO mini odbojku” nakon dvije godine pauze zbog pandemije korona virusa koja je, kao što znate, bila u cijelom svijetu i koja je možda najviše pogodila sport. Mi smo morali da prvo obustavimo sve aktivnosti, a nakon toga, i te aktivnosti koje smo organizovali, morali smo uz veoma rigorozne mjere da sprovodimo. Kao što znate jedna od glavnih mjera je bila zabrana masovnih takmičenja, a “EKO mini odbojka” je takmičenje koje je najmasovnije u Crnoj Gori, računajući sve sportove tog uzrasta. Zaista nam je drago što posle dvije godine nastavljamo sa našim, mogu slobodno reći najboljim projektom. To je projekat za djecu od  9 do 13 godina, cilj projekta je omasovljenje i naravno popularizacija odbojkaškog sporta u Crnoj Gori.

Koliko ekipa se prijavilo i koliko učesnika očekujete?

Mi smo u poslednjoj sezoni imali preko 700 djece. Djeca su se uželjela takmičenja, uželjela su se “EKO mini odbojke”, veoma smo pozitivni i optimistični, pa se sa pravom nadamo da ćemo premašiti brojke od prošlih sezona. Sa djecom je uvijek najljepše raditi. Mi imamo i sve reprezentativne selekcije, seniore, seniorke i tu je važan rezultat, a ovaj projekat sa djecom je zaista jedan od najljepših, jer suština samog projekta nije takmičenje i rezultat. Mi na kraju takmičenja podijelimo medalje svoj djeci, jer suština je da su svi pobjednici. Osim medalja, uz sponzorstvo kompanije Jugopetrol AD, kao i uz podršku naših tradicionalnih partnera Evropske odbojkaške konfederacije (CEV), Ministarstva sporta i mladih, Crnogorskog olimpijskog komiteta i Glavnog grada Podgorica, Odbojkaški savez Crne Gore snosi sve troškove takmičenja. Takođe, obezbijedili smo odbojkaške lopte i majice za sve učesnike takmičenja. Biće zaista lijepo, u nedjelju je otvaranje u 13 časova u Gimnaziji “Slobodan Škerović”. Očekujemo veliki broj djece, roditelja, uvijek pošaljemo jednu veoma lijepu zajedničku sliku sa otvaranja. Nadamo se da ćemo do sredine maja, do kada planiramo održavanje projekta, uživati u dobroj odbojci, da će djeca uživati u odbojci kao sportu. Želimo da ih kroz ovaj projekat zadržimo da ostanu u odbojci, da ostanu u sportu i da se okrenu pravim stvarima.

Generalni sekretar OSCG je istakao da je planirano da se projekat održava svake druge nedjelje, a u planu je i početak pionirskih liga.

Bošković je kazao da Odbojkaški savez Crne Gore radi mnogo na popularizaciji odbojke u Crnoj Gori.

Shvatili smo da postoji manjak muške djece, ne samo kod nas, nego i u regionu i Evropi. Mi smo kao reakciju na to pokrenuli još jedan uspješan projekat prošle godine – “Besplatna škola odbojke”, koji se za sada odvija na sjeveru Crne Gore, gdje imamo oko 300 dječaka, koji su počeli da se bave odbojkom. Sa tim projektom nastavljamo i ove godine. U saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom sporta, CEV-om i Sava osiguranjem obezbijedili smo besplatne termine za školske sekcije, nadoknade nastavnicima koji sprovode taj projekat, odbojkaške rekvizite i potrudili smo se da što više muške djece uključimo kroz ovaj projekat, a oba ova projekta, i “Besplatna škola odbojke” i “EKO mini odbojka”, su dio “CEV School Volleyball” projekta.

Naša muška odbojkaška reprezentacija u velikom stilu je izborila plasman na EP, znamo da je selektor Ivan Joksimović imao pune ruke posla.

Moram da pomenem da smo nakon javnog konkursa prvobitno izabrali Joška Milenkoskog za selektora, međutim, nakon nekih povreda igrača i otkazivanja, on je odustao od te pozicije 20 dana pred početak priprema. Uz razgovor sa Ivanom Joksimovićem, on je uzeo “vruć krompir u ruke”, iz razloga sto je trebalo podmladiti reprezentaciju, nije bilo puno vremena za planiranje, bilo kakvu dublju analizu. Nakon ovih dešavanja, nije bio prioritetan cilj da se plasiramo na ovo EP, već da se podmladi reprezentacija, međutim, sa izuzetnim radom i posvećenošću selektora Ivana Joksimovića, sa starijim igračima koji su pomogli mlađim igračima, tu prije svega mislim na Marka Bojića, koji se odmah odazvao Joksimovićevom pozivu i dao veliki doprinos tokom kompletne akcije. Kada imate vrhunsku atmosferu u ekipi, nedostatak nekih igrača se nije ni osjetio, zato potenciramo da je mnogo važnije da imate dobru atmosferu, nego možda neki kvalitet više na papiru. To je upravo donijelo veliki rezultat za nas, mi smo uspjeli sa jednom podmlađenom reprezentacijiom da se odmah plasiramo na Evropsko prvenstvo. Sada čekamo žrijeb koji je 16. novembra u Napolju u Italiji i nadamo se da će biti povoljan za nas. Želimo da uživamo u ovom trenutku, i činjenicom da smo se sa jednom podmlađenom ekipom plasirali na tako veliko takmičenje treći put uzastopno, što je veliki rezultat za nas. 

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar