Stalno pričamo da nismo spremni, a ne radimo ništa da se pomjerimo s mjesta

Milija Savović govorio o nastupima crnogorskih ekipa u Evropi

Budućnost je u dva meča primila sedam golova od Helsinkija, Dečić je oba puta poražen od kosovske Drite, Podgorica je eliminisana od albanskog Ljačija tako što je rival u revanšu, uz tri gola, imao 23 udarca, od čega 13 u okvir…

Jedino je Sutjeska opravdala očekivanja u prvoj rundi i prošla dalje, ali je bila objektivni favorit protiv drugoligaša iz Gruzije, Gagre…

Crnogorski fudbalski šampionat je na 50. mjestu, od 55 u Evropi po koeficijentu Uefe, ali prijeti i dalji pad te gubitak jednog mjesta u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Zašto naše ekipe, čak i u poređenju sa rivalima iz najbližeg okruženja, djeluju tako nemoćno i slabo…

Milija Savović, trener Sutjeske, koji je prošle sezone vodio Jezero do 5. mjesta i najvećeg najboljeg plasmana u istoriji, dao je zanimljivo viđenje.

“Iz svega onoga što crnogorske ekipe pokazuju u Evropi i kako prolaze, pa i ove godine, trebalo bi da učimo, a čini mi se da to baš i ne radimo. Svake godine govorimo da nismo spremni, a ništa ne radimo da se pomjerimo s mjesta”, ističe Savović.

“Donosimo pogrešne zaključke, konstantno se priča o tome da fizički zaostajemo za rivalima i to je očigledno na prvi pogled, ali je stvar u tome što to nije prvi, nego posljednji problem”, smatra 42-godišnji stručnjak.

“Utakmica koju smo mi igrali protiv Gagre je to pokazala. Ko poznaje fudbal, vidio je da je to fudbalski izuzetno ozbiljna ekipa, disciplinovana, a druga stvar je što smo mi kvalitetniji i što smo bili u stanju da je izbacimo. Takođe, ako mi odigramo dobro i ozbiljno protiv Makabija, a eliminišu nas, to će biti zbog razlike u kvalitetu. Ali, što se tiče stila igre, taktike, prihvatanje obaveza – tu mnogo zaostajemo za Evropom i to je naš glavni problem. Ne želim da držim predavanje kao na nekom seminaru, ali taktički zahtjevi prouzrokuju sve ostalo. Možemo da trčimo tri sata oko stadiona, po šumama i gorama, ali ako ne znamo da igramo, ako ne stojimo dobro na terenu, ako nismo taktički spremni, ako ne ispunjavamo obaveze, ako ne radimo ono što treba da radimo, džabe smo trčali. Ako znaš što da radiš u datom momentu na terenu, gdje da budeš u odnosu na loptu i protivnika, onda ćeš trčati racionalno i biti spreman za to”, ističe Savović.

“To su ozbiljni problemi našeg fudbala i svake godine se vide kroz Evropu. Potrudićemo se da i u tom dijelu odgovorimo Makabiju”.

Izvor
Vijesti

Leave a Reply

Back to top button