Simonović: Stvaranjem uslova koji podstiču veća ulaganja u sport, odražava se i poboljšava nivo sportskog rezultata

Crnogorski sport, u normativnom, a time i funkcionalnom smislu, od starta nije postavljen na pravi način, nije se posmatrao kao korisna platforma za razvoj društva, neophodna za ukupno zdravlje nacije, kazao je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komteta Dušan Simonović, govoreći na otvaranju konferencije ,,Finansiranje sporta: izazovi, prilike i mogućnosti“ koja je juče održana u Podgorici.

Predsjednik COK-a je istakao da je forma bila iznad suštine i da se na sport gleda ne kao na oblast koju bi trebalo zaštititi i usmjeriti, već kao na nešto što treba ustrojiti i ograničiti. Sport je važna komponenta društveno-ekonomskog razvoja, koja kroz njegovu uključenost i integrisanost u sfere ekonomskog, privrednog, zdravstvenog i političkog života direktno ili indirektno utiče na svakog ponaosob.

– Prema Zakonu o sportu, sportski subjekti mogu sticati sredstva i ostvarivati prihode radi finansiranja sportske djelatnosti od: članarine – kotizacije, donacije i poklona, priloga, subvencija, nasljeđa, kamata na uloge i zakupnine, dividende, fondova, usluge, sponzorstva i drugih marketinških aktivnosti, TV prava, prihoda od igara na sreću i sredstava koja Crna Gora i opština opredijele kao pomoć u obavljanju sportske djelatnosti, u skladu sa Zakonom – kazao je Simonović.

On je podsjetio da po Zakonu, sportske organizacije sufinansiraju se iz budžeta Crne Gore na osnovu javnog konkursa, u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima, načinu, postupku i kriterijumima za dodjelu sredstava sportskim subjektima i kontrolu nad realizacijom programa.

– U finansiranje sportske oblasti bi jednako trebalo da budu uključeni i javni i privatni sektor. Stvaranjem uslova koji podstiču veća ulaganja u sport, odražava se i poboljšava nivo sportskog rezultata. To uslovljava povećanje masovnosti svih oblika sportskog angažovanja (gledanost, prisutnost, sportska aktivnost i sl), upotrebu sportskih proizvoda, razvoj sportske industrije, trgovine, turizma i ostalih djelatnosti koje su u vezi sa sportom. Ovo će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta, a u svijetu će se bolje prepoznati država i njeni resursi.

Prijedlogom budžeta za 2022. godinu finansijska sredstva namijenjena sportskim subjektima manja su za gotovo 600 hiljada u odnosu na prethodnu.

– Na osnovu konkursa, kao što sam i rekao, sportske organizacije dobijaju određeni novac iz budžeta, međutim to je nedovoljno i za pokrivanje osnovnih troškova, tako da sva sredstva opredijeljena iz budžeta mahom se troše na sportska takmičenja, a vrlo mali broj sportskih organizacija može određena sredstva usmjeriti na razvoj i promociju. Država za sport izdvaja oko četiri miliona eura, dok je procjena da je za samo adekvatno funkcionisanje sportskih organizacija potrebno oko 20 miliona eura – ističe predsjednik COK-a.

Simonović je naglasio da su sportskim organizacijama potrebna finansijska sredstva za pripremu, učestvovanje ili organizaciju događaja i takmičenja, promociju i razvoj, ali i za sportsku infrastrukturu, izgradnju i održavanje, svakodnevne tekuće troškove, trening centre, sportske stipendije za perspektivne i vrhunske sportiste, plate i obuke zaposlenih i sl.

Sportske organizacije novac obezbjeđuju iz internih i eksternih izvora. Stoga je od izuzetnog značaja da danas čujemo koja su to iskustva koja naše kolege i uvaženi stručnjaci iz zemlje i regiona imaju – rekao je Simonović.

Predsjednik je istakao da se ni COK u Crnoj Gori ne tretira na pravilan način i da je propuštena prilika da mu se Zakonom o sportu daju veća ovlašćenja kao krovnoj sportskoj organizaciji.

– Smatram posebno važnim rad na izmjeni Zakona ili donošenje posebnog zakona o Crnogorskom olimpijskom komitetu, ali i izradu nove nacionalne Strategije razvoja sporta u Crnoj Gori. Crnogorski olimpijski komitet već intenzivno radi na sopstvenoj strategiji razvoja sporta, koja će biti gotova do kraja januara naredne godine i koja će biti osnov svih aktivnosti COK-a, u vezi sa unapređenjem i afirmacijom crnogorskog sporta i olimpizma, a koja svakako može biti i dobar i koristan dokument za izradu nacionalne strategije razvoja crnogorskog sporta – napominje Simonović.

Prema njegovim riječima, neophodno je shvatiti i unapređivati položaj i ulogu Crnogorskog olimpijskog komiteta, štititi njegovu autonomiju i nezavisnost, kako bismo time zaštitili sport i postavili ga na mjesto koje on s pravom zaslužuje u crnogorskom društvu i tek tada od njega možemo očekivati još bolje rezultate i ukupne benefite.

Konferencija ,,Finansiranje sporta: izazovi, prilike i mogućnosti“, čiji su organizatori bili COK i Centar za afirmaciju mladih i sporta, okupila je domaće i strane eksperte, predstavnike krovnih organizacija sporta i sportskih saveza, predstavnike državnih i uspješnih privatnih kompanija.

Izvor
Pobjeda

Povezani članci

Leave a Reply

Pročitajte i ovaj članak:
Close
Back to top button