Šćekić: Rekordna sredstva za sportske saveze, potrebni olimpijska kuća i nacionalni stadion

Ministar sporta i mladih gostovao u "Linku" na Radiju Crne Gore

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 213 pregleda Dodaj komentar
Foto: Pobjeda/Mara Babović

Ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, gostujući u emisiji “Link” na Radiju Crne Gore (RCG), poručio je da je oko 40 odsto više sredstava opredijeljeno za sportske saveze i asocijacije, dodajući da bi isplata trebalo da krene do 22. februara.

Šćekić ističe da je resorno ministarstvo, u prethodnih 100 dana rada 44. Vlade, ove godine opredijelilo značajna sredstva od 6 i po miliona eura za finansiranje 44 sportska saveza.

“To nijesu mala sredstva. To je otprilike 40 odsto više u odnosu na prethodnu godinu”, navodi Ščekić, ističući da su to rekordna stredstva opredijeljena za sportske saveze.

Uz ta sredstva, u ukupnom Budžetu za sport i mlade za 2024. izdojeno je 11 miliona i 700 hiljada eura, što je, podsjeća Šćekić, za 4 miliona više u odnosu na prethodnu godinu, ističući da su predstavnici saveza bili zadovoljni izdvojenim sredstvima.

“To pokazuje opredijeljenost Vlade i resornog ministarstva da posvetimo pažnju našim sportskim savezima i sportistima, kako bi stvorili što bolje uslove za njihovo funkcionisanje”, dodao je Šćekić.

Podsjeća da je resorno ministarstvo, pred kraj godine, opredijelilo značajna sredstva za nekoliko saveza.

“Između ostalih za Rukometni savez Crne Gore (RSCG), gdje su opredijelili 200.000 eura, koje su im značile da odrade ovaj dio Evropskog prvenstva, tako da nijesu to mala sredstva. Može se reći da kroz ta izdvajanja, za ovu godinu i za kraj prethodne godine, RSCG i rukomet je dobio oko milion eura. To su značajna sredstva i prosto na osnovu toga očekujemo i dobre rezultate”, smatra Šćekić.

Isplata sredstava savezima i asocijacima trebalo bi da krene do 22. februara.

“U koordinaciji sa Ministarstvom finansija nastojećemo da sve ono što je predviđeno bude u tom roku. Ja sam siguran da neće biti problema. Evo, već ovih dana su za jedan dio saveza, sa manjim iznosima, isplaćena sredstva i vjerujem da će u ovih nekoliko dana taj dio sredstava, koji je predviđen za prvu polovinu godine biti uplaćen savezima”, ocijenio je Šćekić.

Za sportsku infrastrukturu u ovoj godini opredijeljeno je 490 hiljada eura.

“Siguran sam da će biti još izdvojeno i dodatnih sredstava, ali ovo su sredstva s kojima možemo, na osnovu kojih već sada planiramo. To su mali projekti, ali mnogo znače prije svega za stvaranje elementarnih uslova za treniranje naše djece, mladih, kroz mjesne zajednice na tim malim sportskim terenima, jer prosto ne možemo doći do vrhunske igre i do vrhunskih sportista, ako te neke bazne stvari ne prođemo.

Prioritet Ministarstva sporta i mladih za ovu i naredni period jeste podizanje nivoa i kvaliteta školskog sporta.

“U tom pravcu u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja očekujemo da ćemo podići to na najveći nivo, da će nam profesori, direktori škola i profesori fizičke kulture izaći u susret da uradimo ono što je preko potrebno, da stvorimo te elementarne i prve uslove da djeca sa praktičnim prvim danom u školi počnu da se pripremaju”, ističe Šćekić.

Sportska infrastruktura na nezadovoljavajućem nivou

On upozorava da je sportska infrastruktura na nezadovoljavajućem nivou u Crnoj Gori.

“Mnogo je sportskih dvorana koje zahtjevaju rekonstrukciju, adaptaciju, potrebno je nove opreme, potrebno je rekvizita, nekoliko sportskih dvorana prokišnjava, problema sa funkcionisanjem, servisiranjem”, dodao je Šćekić.

Za ovu godinu izdvojeno je oko milion i 400 hiljada eura za kapitalne projekte.

“Uzimajući u obzir u kojim kapitalnim projektima se radi, može se reći da to nijesu dovoljna sredstva, ali obzirom da nijesu projekti u odmakloj fazi, već treba da se prođe kroz tenderske procedure, projektne procedure, itd. Ima dio sredstava koji mogu da zadovolje u ovom momentu, ali ima i onih sredstava koji će nastaviti realizciju određenih projekata koji su jako značajni za nas”, ocijenio je Šćekić.

Jedan od značajnih projekata su olimpijska kuća i nacionalni stadion.

“Ta investicija je realna i potrebna. Ako hoćemo da se prikažemo na pravi način svijetu moramo imati te neke elementarne uslove za ponuditi. Tako da prosto moramo pratiti sve ono što se dešava širom svijeta, ako hoćemo da učestvujemo i da budemo dio tog ambijenta”, smatra Šćekić.

Za istočnu tribinu stadiona čekamo Glavni grad

U ovoj godini, najavio je Šćekić, krenuće se sa realizacijom pripremljenih projekata kao istočna tribina gradskog stadiona u Podgorici, kako bi se konačno riješio problem koji se provlači 20-30 godina.

“Fudbalski savez Crne Gore (FSCG) završio je projekat i predao ga je Glavnom gradu. Nažalost, još uvijek nema brze reakcije podgoričke Opštine”, ističe Šćekić.

Planirano je, dalje navodi, da nastave projekat koji se tiče bazena Igalo, kao i da vide šta je problem sa Kotorom i dvoranom u Pljevljima, koja zahtjeva određenu rekonstrukciju.

“U ovoj godini planiramo takođe širom Crne Gore da uradimo sportske terene, kako bi stvorili uslove za rekreativce, ali i stvaranje nekih novih uslova za profesionalno bavljenje sportom”, najavljuje Šćekić.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar