Savezi ostavljeni na cjedilu i da se sami snalaze, nastupi reprezentacija pod znakom pitanja

Sredstva koja se izdvajaju za sport su mizerna u odnosu na ostvarene rezultate naših sportista, koji su najbolji ambasadori naše zemlje... Potrebno je da se opredijele značajnija sredstva za sportske saveze, kako se ne bi dolazilo u ovu situaciju, koja može da obruka državu ukoliko se neka naša selekcija zbog nedostatka sredstava ne pojavi na nekom takmičenju

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 528 pregleda Dodaj komentar
gov.me

Crnogorski sport je u problemu. Reprezentativne selekcije koje su više puta obradovale naciju možda neće imati priliku da to potencijalno urade još jednom na predstojećim evropskim i svjetskim šampionatima, tvrdi ministar sporta u tehničkom mandatu, Vasilije Lalošević.

„Više saveza obratilo se za zahtjevom za pomoć iz tekuće budžetske rezerve. Ja sam svjestan da je ona prazna. Oni u decembru i januaru neće moći ići na takmićenja, riječ je o svjetskim i evropskim prvenstvima i kvalifikacijama“.

Iz Vlade kažu potreban je rebalans budžeta. Međutim, novi saziv crnogorskog parlamenta tek treba da se konstituiše naredne sedmice, te izabere 44. Vladu. Hoće li stav nove izvršne vlasti o potrebi rebalansa za ove potrebe biti isti ili ne, pokazaće vrijeme. Do tada, najvažnije pitanje je hoće li naše reprezentativne selekcije učestvovati na smotrama najboljih ? Tražili smo odgovore od saveza, onih koji u kalendaru imaju gust raspored. Iz rukometnog nijesu bili raspoloženi za komentar, ali jesu iz vateprolo plivačkog, makar u vidu saopštenja. Vaterpoliste očekuje EP koje je još pod znakom pitanja jer je Izrael trebalo da bude domaćin od 3. januara, dok je svjetski šampionat već u februaru u Dohi.

„Pošto su termini šampionata u januaru i februaru naredne kalendarske godine, na Javnom konkursu za sufinansiranje nacionalnih sportski saveza za 2023. godinu nijesmo mogli uvrstiti ova takmičenja u program, pa smo se Vladi Crne Gore obratili za dodatnu finansijsku podršku“, saopštili su Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore (VPSCG).

Podsjećanja radi, VPSCG je proljetos bio jedan od tri saveza kojima je dodijeljeno više od pola miliona eura. U tu grupu spadaju i rukometni i košarkaški, uz COK.

„Za Evropsko prvenstvo u Izraelu mi smo već počeli intezivne pripreme. Morali smo da platimo i polovinu fakture za smještaj tokom šampionata. Koncipirali smo u decembru pripreme reprezentacije u Holandiji, Italiji i na Malti, rezervisali avio karate i platili depozite za iste”, navode iz VPSCG.

Optimisti su da se nastup neće dovesti u pitanje.

“Bez obzira dobili dodatnu finansijsku podršku ili ne, mi ćemo uraditi sve što je u našim mogućnostima, da naša ekipa učestvuje na navedena dva velika takmičenja. Vjerujemo da će i država ipak naći načina da pomogne najtrofejniji sport u našoj državi”, kazali su iz VPSCG.

Nije prvi put da se slične stvari dešavaju crnogorskom sportu, ali se nadamo da će se konačno naći model koji će elminisati tu praksu. Do tada, vjerujemo da će Savezi naći način da prebrode situaciju i da ćemo naše sportiste gledati na najvećim takmićenjima u narednim mjesecima.

Ukoliko nemaš meridianbet.me nalog, registruj se i to uz najveći bonus dobrodošlice – 50€ +1000 spinova na igrici Zombie Apocalypse BEZ USLOVA!
IZVOR: RTCG
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar