Šampiona Crne Gore čeka 775 hiljada eura

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 837 pregleda Dodaj komentar
Foto: Mozzart Sport

Šampion Crne Gore u fudbalu od narednog ljeta  imaće zagarantovanih 775 hiljada eura, kao nagradu Uefe za plasman u kvalifikacije za Lige šampiona. 

To je rekordan početni prihod za crnogorskog prvaka i veći je od dosadašnjeg sa 225 hiljada eura.

Budućnost, aktuelni šampion, dobila je prošle sezone 550 hiljada eura od Uefe za direktan plasman u 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, gdje je eliminisana od Partizana, a isto toliko je godinu ranije pripalo i pljevaljskom Rudaru, nakon ispadanja od azerbedjžanskog Karabaga.

Sutjeska na polusezoni ima 13 bodova više od drugoplasirane Budućnosti i veliku šansu da na proljeće osvoji treći titulu prvaka Crna Gore i prva ugrabi „džek-pot” od skoro 800 hiljada eura.

Uefa nije mijenjala ništa u distribuciji novca klubovima, ali je redigovala sistem takmičenja koji će prvaku svake zemlje omogućiti dodatnu zaradu – za barem 225 hiljada eura.

O čemu se radi?

Svi učesnici 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona, među kojima je i prvak Crne Gore, imaju zagarantovanih po 550 hiljada eura.

Naš šampion već nekoliko sezona preskače 1. kolo kvalifikacija, u kojem učestvuju prvaci osam zemalja sa najnižim koeficijentom, poput San Marina, Andore, Gibraltara, Velsa…

Crnogorski prvak nikada do sada nije prošao dalje od 2. kola i morao je da se zadovolji sa nešto više od pola miliona eura nagrade, po Uefinoj distribucionoj politici koja je ustanovljena 2015. godine.

Od naredne sezone, međutim, sve ekipe koje ispadnu u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, preseliće se u 2. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, što je velika novina. Naš šampion, dakle, neće završiti evropski put ako bude eliminisan u 2. kolu  kvalifikacija za LŠ, kao što je ljetos Budućnost ispala od Partizana, već će se preseliti u 2. kolo kvalifikacija za LE, koje garantuje dodatnu zaradu od 225 hiljada eura.

Imaće zagarantovana barem četiri evropska meča.

Eventualni prolaz u 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope donio bi dodatnih 235 hiljada eura. Da ne idemo dalje…

Nagrade UEFA za učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona 

Prva runda: 220,000

Druga runda: 320,000

Treća runda: 420,000

Poraženi u plej-ofu: 3,000,000

Nagrade UEFA za učešće u kvalifikacijama za Ligu Evrope

Prva runda: 215,000

Druga runda: 225,000

Treća runda: 235,000

Plej-of: 245,000

KLJUČNE RIJEČI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar