Samovolja Begovića ugrozila autonomiju ASCG

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 297 pregleda Dodaj komentar

Upravni odbor Atletskog saveza Crne Gore održao je sinoć sjednici, na kojoj je razmatrao ugovor o korišćenju sredstava za sufinansiranje programa sportskih organizacija za 2022.godinu, a koji je trebao da potpiše 20.aprila sa Upravom za sport i mlade.

Tim povodom UO ASCG izdao je saopštenje koje prenosimo u cjelosti.

– Upravni Odbor Atletskog saveza Crne Gore, jednoglasno je konstatovao da nije postojao ni jedan zakonski osnov za potpisivanje Ugovora sa Upravom za sport i mlade Crne Gore za 2022.godinu,zbog grubog miješanja u autonomiju Saveza, pokušajem da umjesto prihvaćenog programa aktivnosti za ovu godinu i dodjelom određenih sredstava, oni sami raspodjeljuju ta sredstva, čime su pokušali da unesu razdor unutar Saveza i obesmisle njegov rad. Dugogodišnja je praksa da Savezi kandiduju programe,a da odobrena sredstva Savezu u skladu sa svojim pravilnicima troši i rasporedjuje. Uprava ima pravo da se miješa u raspodjelu, samo ako se ustanove nepravilnosti i nezakonitosti u radu Saveza, što svakako nije slučaj sa našim Savezom. U prilog ovim stavovima najdirektnije ukazuju odredbe člana 117 Zakona o sportu u kojem se kaže: “Sportska organizacija na javni Konkurs iz stava jedan ovog člana prijavljuje program za period od godinu dana sa procjenom iznosa sredstava koji je potreban za sprovođenje programa i detaljnim planom trošenja sredstava.“

Upravo takav program smo blagovremeno dostavili Upravi za sport i mlade nakon sprovedene procedure u nadležnim komisijama i tijelima, kao i UO ASCG koji je prihvaćen od nadležne komisije Uprave za sport i mlade.Sve ovo potvrđeno je i članom Ugovora 2. u kojem stoji: “Korisnik sredstava dužan je da realizuje program sportske organizacije za 2022.godinu koji je aplicirao na Konkurs i po osnovu kojeg su s odlukom iz člana 1 opredijeljena sredstva.” I umjesto da Savezu uplate potrebna sredstva na koja se čeka puna četri mjeseca, kako bi Savez mogao da realizuje program aktivnosti, oni su u Ugovoru shodno nekim njihovim stavovima, a protivno članu 2. istog ugovora , raspodijelili određena sredstva pojedinim sportistima i klubovima, koja ne odgovaraju kriterijumima Saveza koji su bazirani na bodovanju rezultata po osnovu tablica Svjetske atletske federacije, postignutim plasmanima na međunarodnim takmičennima i drugim parametrima koje komisija koristi prilikom opredeljivanja sredstava. Ovakakav neprimjeran atak raspodjele sredstava sportistima i klubovima, po osnovu lične impresije od strane Uprave za sport unosi ozbiljan razdor među sportistima i dezavuiše Savez u svom radu. Zbog svega toga, Savez nije mogao potpisati takav Ugovor sa Upravom za sport i mlade, pa očekuje od njega da pripremi novi Ugovor kojim bi Savezu opredijelio potrebna sredstva u skladu sa dostavljenim programom i rezultatima naših atletičara koji su izuzetno vrednovani u svim atletskim asocijacijama Evrope i Svijeta. Naravno da su takvom uspjehu značajno u ranijem periodu doprinijeli i Uprava za sport i mlade,Olimpijski komitet ,naši sponzori,mediji i najviše sami sportisti.Smatramo da sa Upravom za sport i mlade treba da osmišljavamo nove strategije i zajedno sa svim sportistima i sportskim savezima radimo na dobro svih sportista koji su pokazali da i Crne Gora ima sport i sportiste ravne mnogo većim i razvijenim zemljama Evrope.Spremni smo, kako smo ranije i sami predlagali da o ovim pitanjima razgovaramo kako bi smo došli do najboljih rješenja za crnogorsku atletiku – navodi se u saopštenju Upravnog odbora Atletskog saveza Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar