Samo Budvani u Evropi

Redakcija
Piše: Redakcija 98 pregleda 1 komentar

ok budvanska rivijeraIako sjutra ističe rok za prijavu, već sada je jasno da će, prvi put u nezavisnoj državi, crnogorsku odbojku u narednoj sezoni u evropskim kupovima predstavljati samo jedan klub – Budvanska rivijera u Ligi šampiona!

 

Crna Gora je za sezonu 2013/2014. imala pravo na pet mjesta u evrokupovima, četiri u muškoj konkurenciji (po jedno u Ligi šampiona i CEV kupu, te dva u Čelendž kupu) i jedno u ženskoj, u Čelendž kupu. Teoretski, u Evropu je mogao i barski Mornar, koji je u prošloj sezoni osvojio samo set na 15 utakmica u prvenstvu i Kupu.

Crnogorska odbojka se, tako, primakla samo na korak onome što je u našoj državi bila sudbina još samo vaterpola, koji u prošloj sezoni nije imao predstavnika u evrokupovima (tri kluba su igrala samo Jadransku ligu).

 

To još jednom dovoljno govori na kakve je grane spala klupska odbojka, ako je za to, uopšte, i trebao dokaz, imajući u vidu da su u Prvoj muškoj ligi prošle sezone igrala svega četiri kluba, bez Druge lige.

 

S obzirom na finansijsku sutuaciju u skoro svim klubovima, uključujući i Budućnost, nekadašnjeg šampiona bivše državne zajednice Srbija i Crna Gora, te više puta učesnika Lige šampiona, nije isključeno da taj broj naredne godine bude i manji, čime bi i samo odigravanje lige bilo dovedeno u pitanje.

 

Kakav pad doživljava crnogorska klupska odbojka govori i podatak da je u sezonama 2007/2008. i 2008/2009. Crnu Goru u Evropi predstavljalo po pet klubova, četiri u muškoj (Budućnost, Budvanska rivijera i Studentski centar oba puta, te po jednom Sutjeska i Jedinstvo), a jedan u ženskoj (Luka Bar). Dobar odziv je bio i u sezoni 2009/2010. (Budvanska rivijera, Budućnost, Sutjeska, Luka Bar).

 

Pad je počeo od sezone 2010/2011, kada su samo Budvanska rivijera, odnosno Galeb kod žena igrali u Evropi. Pretprošle sezone su to bili samo muški klubovi, Budvanska rivijera i Budućnost. U prošloj sezoni, čast Crne Gore branili su samo Budvanska rivijera i Luka Bar.

 

Jednog predstavnika Crna Gora je posljednji put imala u bivšoj državnoj zajednici sa Srbijom, u četiri navrata – u sezonama 2000/2001. (Budvanska rivijera, Kup CEV), 2002/2003. (Budućnost, Liga šampiona), 2003/2004. (Budućnost, Kup CEV) i 2004/2005. (Budvanska rivijera, Kup CEV).

 

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
1 komentar