Radović: Ono zbog čega smo otišli i ostvarili smo – čak i više od toga

Vladan
Piše: Vladan 351 pregleda Dodaj komentar
Foto: FIBA

Šesto veliko takmičenje donijelo je i najljepšu košarkašku priču Crne Gore – sa mislima da su 11. planeti, da su u Manili igrali dobar basket i na pravi način predstavljali svoju zemlju, košarkaši Crne Gore vratili su se u domovinu.

Tačnije jedna grupa koja je letjela preko Istanbula, dok će druga stići letom preko Beča.

“Zadovljni smo i ponosni, eto od juče smo i zvanično 11. na svijetu. Ono zbog čega smo otišli i ostvarili smo – čak i više od toga. Sve u svemu bilo je to još jedno dobro izdanje nakon Evropskog prvenstva, odigrano na još većem nivou”, rekao je po dolasku na podgorički Aerdorom selektor Boško Radović.

Crna Gora je na Mundobasketu upisaa tri pobjede (Meksiko, Egipat i Grčka) i dva poraza (SAD i Litvannija).

“Ponosan sam što smo bili do kraja na turniru. I tu utakmicu sa SAD, a posebno sa Grčkom odigrali smo bez straha, treme, a Grčka je da se ne zavaravamo ozbiljna ekipa. Nismo se plašili pobjede. U svakom slučaju pozitivan nastup i pozitivan skor sa Svjetskog prvenstva”, dodao je Radović.

Još jednom s okrenuo utakmici sa Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se Crna Gora držala do dva minuta prije kraja.

“Bili smo u toj utakmici, presudio je njihov individualni kvalitet. Taktički, timski smo odigrali odlično. Mi nismo pogodili dva šuta koja je trebalo, oni jesu”.

Nakon tog meča i veliki Stiv Ker (selektor SAD i tvorac moćnog Golden Stejta) rekao je da je Crna Gora odlično vođena.

“Prijaju pohvale takvih trenera, ali nije to samo moja zasluga. Svi se u posljednje dvije-tri godine trudimo da stvorimo najbolju atmosferu i odnos – i ne samo na pripremama, već tokom cijele godine”, istakao je Radović.

Istakao je i da se preko godine redovno čuju sa svim igračima…

“U komunikaciji smo sa igračima, sa onima koji igraju u Crnoj Gori se gledamo. Trudimo se da svima bude ugodno i da se koncentrišemo samo na košarku. Da košarka bude najbitnija, a sve ostalo manje važno. Tako smo napravili i pokazalo se kao prava formula za dobre rezultate”, objasnio je Radović.

Kakvi su planovi za dalje?

“Ovo je generacija koja je u zenitu. Imamo dosta iskusnih koji su u priličnim košarkaškim godinama. Temelj ćemo graditi na mlađima, koji će da rastu uz starije. Nadam se da će ovi stariji potrajati par godina, da odradimo bar još jedan ciklus za Evropsko prvenstvo. Priključivaćemo i mlađe”, kaže Radović.

Naglasio je da slijede pripreme za kvalifikacije za Eurobasket, pa za kvalifikacioni olimpijski turnir koji je zakazan za ljeto.

“Volio bih da se ponovo okupimo u ovom sastavu, jer prvi put od kad sam selektor išli smo u najjačem sastavu, ali ne zavisi to ni od mene, ni od njih, već od okolnosti, prozora…. Vidjećemo”, rekao je Radović.

U svakom slučaju, Mundobasket u Manili ostaje dio lijepe istorije…

“Lijepo je što ste nas sačekali, sačekaćete i drugu grupu i tu se završava priča kada je u pitanju ovaj Mundobsketu. Idemo dalje”, zaključio je Radović.

KLJUČNE RIJEČI:
IZVOR: vijesti.me
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar