Radmila Petrović i Jovanka Radičević jedva čekaju start

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 790 pregleda Dodaj komentar

radmila petrovic miljanicRadmila Petrović i Jovanka Radičević trenutno su par najboljih ljevorukih krila na planeti. Niko to ne može da ospori, kao i činjenicu da se selektor Dragan Adžić na svim velikim takmičenjima oslanja na njih, s punim pravom.

 

Juče, na jutarnjem treningu, primijetili smo nešto novo, malo drugačije od uobičajenog za finiš priprema za Svjetsko prvenstvo. Djelovale su opuštenije, više su bile nasmijane, pokušavale neke (ne)moguće lopte da prebace i proture pored golmanki… Izgledale su obje samouvjerene i ozbiljno pune samopouzdanja.

 

A to znači ?

 

Radmila: Naravno da smo sigurne u sebe, a moramo malo i na treninzima da se opustimo, pa ne možemo stalno da smo ozbiljne. Naravno, onda kada je potrebno i kada je vrijeme za to mi budemo ozbiljne i znamo da odaberemo pravi momenat.

 

A pravi momenat ?

 

Jovanka: Uvijek je pravi momenat za neki novi šut, koji smo, možda, danas vježbale i koji ćemo, možda, na Svjetskom prvenstvu primijeniti. A zaista imam potrebu da nas dvije pohvalim, ustvari znam šta drugi pričaju i kako nas gledaju. Ni jedna od reprezentacija učesnica SP nema tandem desnih krila kao Crna Gora. Hvala Bogu da smo se prošle godine na šampionatu Evrope dopunjavale i imala doprinos u osvajanju zlatne medalje.

 

Navikle ste u klubovima na maksimalnu minutažu, hoćete li se zadovoljiti manjom minutažom?

 

Radmila: S obzirom da pored sebe imam najbolje krilo, moram biti zdovoljna, jer bolje išta nego ništa (smijeh). Do sada smo dijelile minutažu i pobjeđivale, neka tako bude i u Srbiji.

 

Jovanka: Istina je obje igramo po 60 minuta u klubovima, ali je jasno da je nemoguće na ovakvim takmičenjima igrati cijelu utakmicu. Svjetsko prvenstvo je puno zahtjevnije, utakmice su dan za danom…

 

Ista energija

 

jovanka radicevicNapokon ste na okupu, da li su ove mini pripreme drugačije u odnosu na ranija okupljanja, kada ste bili u ritmu osvajanja i osvajale ste. Da li je, možda, sada neka druga energija između vas ?

 

Jovanka: Ništa se nije promijenilo od priprema za prošlo prvenstvo Evrope ili Olimpijskih igara. Imamo podjednako jak motiv da osvajamo, a energija je jaka. Svaka od nas je došla sa istim motivom, a nema sumnje da ćemo pružiti onoliko koliko možemo, a to je maksimum.

 

Radmila: Nijesmo poletjele, niti se uzdigle poslije dvije medalje, ali da imamo više samopuzdanja, imamo. Pokazale smo koliko vrijedmio, a sve ono što smo uradile na posljednja dva takmičenja daje nam za pravo da vjerujemo u sebe.

 

Šampionke ste Evrope, šta to znači pred start SP ?

 

Radmila: Znate šta, protiv nikoga nam lako neće biti, naročito ne protiv onih reprezentacija koji su navodno mnogi otpisali. Možda su nas prethodni rezultati naoružali, ali dobro znamo kako se i na koji način dolazi do pobjeda, a to lako ćemo, nije pravi put.

 

Jovanka: Tek kada odmakne prvenstvo možemo govoriti o tome ko je, a ko nije favorit. Do tada, a i poslije, za nas će sve reprezentacije biti iste. Ne pravimo razliku na slabije i bolje, a i ne govorimo lako ćemo, jer neće biti lako. Druga je stvar što imamo ogromno samopouzdanje i u takvom raspoloženju dočekujemo Svjetsko prvenstvo.

 

Ne bježimo…

 

Sad na Vas gledaju, uz Norvešku, kao najozbiljnije favorite za osvajanje medalje, one najsjanije. Koliki je to teret ?

 

Jovanka: Ne možemo da pobjegnemo od te uloge, imamo trofeje koji nam daju za pravo da nas smatraju za favorite. Ali, to je samo papir, ako želimo nešto, a mi želimo puno, onda takvu ulogu moramo i na terenu da opravdamo. Nemamo mi, kao što imaju Norvežanke, kontinuitet osvajanja. Borba za dokazivanjem slijedi, to što je bilo prošle glodine je bilo i lijepa su sjećanja, ali sam sigurna da nećemo stati na tome. Nijesmo opterećene, pokazale smo koliko možemo. Treninzi nam daju za pravo da vjerujemo i da sa puno samopouzdanja čekamo start prvenstva.

 

Radmila: U Srbiju putujemo rasterećene, da igramo najbolje što možemo, svjesne da nas skoro svi gledaju kao favorite, sa dodatnim motivom i željom da nas pobijede. Cilj je svakako savladati šampiona Evrope, odnosno Crnu Goru, a zbog toga će nam makar tri puta biti teže.

 

Znači nijeste opterećene ulogom favorita ?

 

Radmila: Ne zanima nas, ima i drugih reprezentacija koje su dobre, kao Norveška, Španija, Srbija, nijanse su u pitanju.

 

Jovanka: Sistem je drugačiji u odnosu na EP, jer je u pitanju eliminacija već od osmine finala. Šta ako naiđe loš dan, mislim potrudićemo se da ne dođe do toga, ali znamo da nam protiv nikoga neće biti lako.

 

Južna Koreja se nametnula kao ozbiljan favorit grupe, a gdje je mjesto Francuskoj ?

 

Radmila: Nijesmo sa Korejankama do sada igrale, ali smo ih gledale u Londonu i izgledale su mnogo dobro. Prije svega su disciplinovane, igraju kolektivno, igraju sve. Ko god je igrao protiv Koreje, namučio se.

 

Jovanka: Nijesmo navikle na takav stil, nije tipičan za nas, a i veliki je problem što su fizički veoma slične. A i svakako će biti teško sa njima jer je prva utakmica, a znamo koliko je važna za nastavak šampionata.

 

 

 

 

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar