Radičević: Borbenost i timski duh su naši najveći aduti

Vladan
Piše: Vladan 710 pregleda Dodaj komentar

jovanka radicevicNeuspjeh na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, krajem 2011. godine, kada su “crvene” eliminisane u osmini finala od Španije (23:19), bila je, vjerovatno, prekretnica – crnogorske rukometašice su naučile lekciju, izvukle pouke, a onda se Evropi i svijetu predstavile u pravom svjetlu, pokazale klasu. Olimpijsko srebro iz Londona i zlato sa Evropskog prvenstva u Srbiji su bili potvrda toga.

 

Skoro 24 mjeseca poslije neslavne epizode u “zemlji kafe, sambe i fudbala”, izabranice Dragana Adžića danas (prvo interni dogovor a onda od 17 časova i prvi trening u “Morači”) počinju pripreme za drugi nastup na šampionatu svijeta. Srbija nam se posrećila prošle godine, svi u taboru naše reprezentacije se nadaju da će se priča ponoviti, da Crna Gora može do samog kraja, do neke od medalja.

 

Radujem se što se opet okupljamo. Puna sam motiva i euforije, jer me za Beograd vežu dobre uspomene. Nadam se da ćemo da ponovimo dobre igre sa Evropskog prvenstva. Imamo malo vremena, ali i prednost što se dobro znamo, tako da se nadam najboljem. U Srbiji nas očekuje borba neprestana, borbenost i timski duh su naši najveći aduti. Vjerujem da možemo napraviti rezultat, jer znamo put kojim se stiže do vrha i potrudićemo se da ga ponovimo. To je dobra prilika da svi ljubitelji rukometa u Crnoj Gori dođu da nas podrže u Beogradu. Mislim da smo to zaslužile, a ne, kao uvjek, da su svi tu samo kada osvajamo trofeje. Mislim da podršku zaslužujemo od početka“, kaže Jovanka Radičević.

 

Prema riječima pomoćnog trenera naše reprezentacije Vlatka Đonovića, do kraja nedjelje će ekipa kombinovano raditi na snazi i izdržljivosti, ali i sa loptom. Standardno, dio rada na fizičkoj snazi odradiće Marko Mrak.

 

S obzirom na to da je Svjetsko prvenstvo preblizu, nema tu neke velike mogućnosti da se radi previše, već mora kombinovano. Svi smo u istoj koži, ali generalno to nije dovoljno vremena. Jer, trebalo bi regenerisati igračice od obaveza u klubovima. Ako želimo da ostanemo što duže u Srbiji, a to želimo, onda će biti preveliko opterećenje na igračicama, pa bi valjalo da imaju još koji dan priprema. Ali, kako ostalima, tako i nama“, kaže  Đonović, uz napomenu da reprezentacija u pripremnom periodu neće igrati kontrolne utakmice.

 

Crna Gora će na SP igrati u grupi A (Beograd) sa Južnom Korejom, Kongom, Dominikanskom Republikom, Francuskom i Holandijom. U osmini finala (u koju idu četiri prvoplasirane ekipe iz svake grupe) grupa A se ukršta sa grupom B, u kojoj su Danska, Brazil, Srbija, Kina, Japan i Alžir. Crnu Goru svi vide među glavnim favoritima.

 

Teško je sada pričati da li smo favoriti ili ne, ako se vratimo unazad i sjetimo se Svjetskog prvenstva u Brazilu… Problem je što je drugačiji sistem takmičenja nego na Evropskom prvenstvu. Jedan loš dan može na uništi sve, za razliku od Evropskog prvenstva gdje kiks može da se ispravi. Na SP nakon grupne faze kreće nokaut sistem, i ako si loš u osmini finala ili četvrtfinalu ispadaš i nema ništa od medalje. Mi se svi nadamo da ćemo dogurati što dalje, ali ima izuzetno jakih reprezentacija koje, takođe, traže svoju šansu. Teško je bilo što obećati. Mi ćemo probati da damo maksimum na svakoj utakmici i da se nadamo da će to biti dovoljno da to budemo bolji od ostalih“, dodao je Đonović.

 

Na današnjem okupljanju neće biti igračica koje igraju u Mađarskoj (Katarina Bulatović, Sara Vukčević, Sandra Nikčević) i Francuskoj (Jasna Tošković), koje će se zbog obaveza u klubovima priključiti tek krajem ove ili početkom iduće nedjelje.

 

Na prvom treningu treba da se pojave golmani Sonja Barjaktarović, Marina Vukčević, Milica Kostić, krila Majda Mehmedović, Biljana Pavićević, Olivera Vukčević, Radmila Petrović, Jovanka Radičević, pivoti Ana Đokić, Suzana Lazović, te bekovi Milena Knežević, Marija Jovanović, Jelena Despotović, Anđela Bulatović, Andrea Klikovac i Đurđina Malović.

 

Očekujem da prođemo u polufinale, to nam je prvi cilj koji treba da ostvarimo. Razmišljaćemo korak po korak. Na pipiru smo favoriti, ali treba to i dokazati. Jako teška grupa, ali ćemo gledati zanimljiv i uzbudljiv rukomet“, rekla nam je Katarina Bulatović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar