Racković se nada plasmanu u treći krug

Redakcija
Piše: Redakcija 320 pregleda Dodaj komentar

rackovic boskovic perovic konferencijaNakon istorijskog uspjeha u prvom kolu (dvije pobjede u tri meča, više nego ukupno u svim prethodnim kvalifikacijama od obnavljanja crnogorke nezavisnosti), odbojkašice Crne Gore su danas počele pripreme za drugu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Italiji.

 

Bez rezultatskog imperativa, ali sa jačim sastavom u odnosu na prvo kolo, izabranice Vladimira Rackovića pokušaće u izraelskoj Ranani, od 2. do 7. oktobra, da se domognu treće runde kvalifikacija, u koju ide najmanje jedna, a najviše tri selekcije, zavisno od ishoda Evropskog prvenstva koje je u toku u Njemačkoj i Švajcarskoj, sa koga će finalisti izboriti direktan plasman na SP 2014.

 

Rivali Crne Gore u kvalifikacijama su Izrael, Grčka, Mađarska, Letonija i Švajcarska…

 

“Probaćemo da izborimo plasman u treći, završni krug kvalifikacija. Biće teško, jer smo i plasmanom u drugi krug već napravili veliki uspjeh. Imaćemo mnogo jače rivale nego na prvom turniru, ali ćemo i mi biti jači za nekoliko igračica, koje nijesu ranije mogle da se odazovu. Sada imamo veći broj igračica”, kazao je selektor Vladimir Racković.

 

Iako će, za razliku od prvog kruga, moći da računa na najbolju crnogorsku odbojkašicu Tanju Bokan (članicu francuskog Kana, koja će se, međutim, ekipi priključiti tek na turniru u Izraelu), te tehničarku Luke Bar Evgeniju Milivojević, Racković je ponovo suočen sa neočekivanim problemima sa otkazima.

 

odbojkasiceNa raniji otkaz srednje blokerke Andree Laković (zbog obaveza u klubu), nadovezao se i nedolazak srednje blokerke Marije Sandić, koja je pronašla klub u Rumuniji, ali je potpis ugovora uslovljen neodazivanjem u ovoj akciji, pa je zamolila Savez i selektora da joj ovom prilikom izađu u susret. Zbog obaveza prema fakultetu, za dva tri dana će se priključiti primač Dragana Peruničić, srednja blokerka Tijana Jakić u Beogradu ima završni i diplomski ispit, pa će doći do 15. septembra, a 19. ovog mjeseca priključiće se primač Jelena Cvijović, koja je potpisala ugovor sa pančevačkim Dinamom, i priključiće se nakon nekoliko kontrolnih utakmica sa klubom.

 

“Što se mene tiče, ovo je posljednji put da je ovakva situacija. I do sada sam izlazio u susret kada su objektivne okolnosti u pitanju, između ostalog kao što su obaveze prema fakultetu, jer razumijem da najveći dio igračica ne živi od odbojke, i sve to razumijem. Međutim, ipak ćemo ipak morati da nađemo neki način da se poštuje reprezentacija, da se pozvani priključe od prvog dana”, dodao je Racković, u čijem su stručnom štabu pomoćnik Ognjen Babalj, statističar Pavle Drecun i doktor Kenan Katana.

 

Na današnjem okupljanju jedno novo lice, tehničarka Maja Potpara. Osim nje za Igalo, gdje će se ekipa pripremati do 1. oktobra i puta za Izrael, krenulo je još 11 igračica, i to tehničarke Evgenija Milivojević i Marija Đonović, primačice Milana Rovčanin i Iva Vujošević, srednje blokerke Ana Otašević, Jelena Rosić, korektorke Neda Vujadinović i Nikoleta Perović, te libera Ana Raičević i Danijela Đukić.

 

Perović: Možemo da prođemo grupu

 

zenska odbojkaska reprezentacija odbojkasice“Imamo dovoljno da se pripremimo. U Izraelu će biti teško, ali uz volju, želju i trud, mislim da ćemo uspjeti da se kvalifikujemo”, optimista je korektorka Luke Bar Nikoleta Perović.

 

Prema riječima Rackovića, reprezentacija će 13. septembra u Igalu imati provjeru sa trećeplasiranom ekipom iz Super lige Kazahstana, koja se nalazi na pripremama na crnogorskom primorju. Ostaje da se vidi da li će Savez do kraja priprema uspjeti da obezbijedi još koju kontrolnu utakmicu.

 

“Imamo kvalitet da odigramo bolje nego u prvom krugu. Generalno 20 dana nije period gdje bi mogli da se adekvatno spremimo, imajući u vidu ljetnju pauzu. Ali, potrudićemo se da napravimo još jedno iznenađenje i prođemo dalje. Na nama je da se spremimo i damo sve od sebe i izgledamo na terenu kao u prvom kolu kvalifikacija”, rekao je Racković, uz napomenu da Crna Gora, realno, najveće šanse ima protiv Mađarske i Letonije.

 

Novi generalni sekretar OSCG Ivan Bošković zahvalio je direktoru SC “Igalo” Savu Moroviću, koji je potpuno besplatno stavio na raspolaganje dvoranu našim odbojkašicama tokom priprema.

 

FOTO i tekst: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar