Pobjeda donosi plasman na Evropsko prvenstvo

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 295 pregleda Dodaj komentar

Kada je Crna Gora u Kolašinu savladala Portugal, bilo je gotovo sigurno da ako naši odbojkaši do kraja odrade posao onako kako se od njih očekuje, mogu pakovati kofere za treći uzastopni nastup na evropskom prvenstvu. Ispostavilo se da je i bod iz tog susreta bio dovoljan, pod uslovom da se uspješno okonča i posljednji zadatak – da se u Luksemburgu savlada domaćin, kojeg je naša selekcija bez i najmanjeg problema pobijedila kod kuće sa 3:0. Ovog puta, čak, izabranici Ivana Joksimovića imaju luksuz da ne moraju da budu tako uvjerljivi, ali u taboru “crvenih” žele da kvalifikacije završe onako kako su ih i počeli u susretu sa istim protivnikom.

“Utakmicom protiv Luksemburga zatvaramo ovaj krug kvalifikacija. Igramo protiv ekipe s kojom smo u prvom dijelu dosta lako izašli na kraj, ali definitivno u subotu neće biti laka utakmica zbog toga jer Luksemburg igra kući, jer će im nastupiti prvi tehničar koji nije bio u Kolašinu, a i na mjestu primača je takođe novi igrač i sigurno da oni imaju ambiciju da završe ove kvalifikacije jednom dobrom igrom. Apsolutno smo spremni, apsolutno smo orni da sjutra bude naša najbolja utakmica u ovim kvalifikacijama, kojom bi ih završili na najbolji mogući način i time se plasirali na Evropsko prvenstvo. Ekipa je spremna, ovdje u Luksemburgu imamo apsolutno sve uslove i za odmor i za adekvatnu pripremu. Večeras ćemo odraditi sigurno kvalitetan trening, sjutra ujutru takođe, i izaći ćemo s ozbiljnom namjerom da pobijedimo utakmicu i da time na radost svih nas izborimo plasman na Evropsko prvenstvo”, kaže selektor Ivan Joksimović.

Crna Gora je favorit, tokom kvalifikacija naša selekcija pokazala je ozbiljnost i kvalitet dostojan redovnog učesnika završne smotre najboljih evropskih reprezentacija. Aleksandar Minić i drugovi posao su rutinski odradili u svakom susretu (čak su bili bliži osvajanju prvog seta protiv favorizovanog domaćina u Portugalu), priliku su dobili i naši mladi igrači i do sada je izvanredno iskoristili. Naravno, opreznost pred posljednji duel u grupi mora biti maksimalna, jer ulog je ogroman, ali niko ne sumnja da će na kraju sve biti onako kako želimo…

“Došli smo do samog kraja, do posljednje utakmice sa Luksemburgom. Ostalo je da na toj posljednjoj utakmici pokažemo jesmo li kadri da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. Mislili smo da ćemo u Portugalu ranije riješiti to pitanje i da ćemo relaksiranije ući u ovaj meč, ali ponestalo nam je snage poslije tog prvog seta, a i ova duga putovanja su učinila svoje. Međutim, ovdje smo stigli dva dana ranije, imamo vremena za odmor, imamo vremena i za trening, da se spremimo maksimalno, da se fokusiramo i nadam se ostvarimo isti rezultat kao u Kolašinu i plasiramo se na Evropsko prvenstvo treći put zaredom”, kaže Nikola Lakčević, sjajni libero naše reprezentacije i učesnik dva prethodna evropska prvenstva.

Propozicijama kvalifikacija bilo je predviđeno da uz prvoplasirane reprezentacije u grupama, na EuroVoley idu i pet najboljih drugoplasiranih selekcija. Međutim, kako je domaćinstvo jedne grupe EP preseljeno iz Ukrajine u Izrael, a Ukrajina već ima obezbijeđen nastup na EP, isto je urađeno i sa Izraelom, a smanjena je kvota prolaza na četiri drugoplasirane selekcije. Ostaje, doduše, da se 15. septembra raspravlja o nastupu Rusije, pa bi kvota ponovo mogla da poraste na pet drugoplasiranih selekcija.

Našu reprezentaciju, međutim, nikakve kalkulacije praktično ne interesuju – jedino što ih interesuje je pobjeda u Luksemburgu koja donosi treći uzastopni plasman u elitu…

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar