Petar Tešanović, od klase u najavi do ozbiljne priče

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 362 pregleda Dodaj komentar

Jadran i Vladimir Gojković vjerovali su Petru Tešanoviću. Prije dvije godine zadužio je kapicu sa brojem 1 i kao prva opcija vodio novljanski tim kroz domaće obaveze i Ligu šampiona. Od talenta u najavi stigao je do ozbiljnog golmana. Potvrda klase došla je nedavno kroz poziv Breše (šampion Italije i najbolja treća ekipa u Evropi), a zaokružena odlaskom na Olimpijske igre.

Ozbiljna priča

– Počeo sam za prvi tim da branim prije četiri godine. Bio sam drugi golman, pomalo sam branio, a vremenom se otvorilo mjesto. Mislim da sam iskoristio šansu koja mi se ukazala kroz dvije sezone u Ligi šampiona. Sve je išlo kako treba u klubu, nadovezale su se dobre stvari sa reprezentacijom, a onda je stigao prvi ino ugovor sa Brešom.

Vjerovao je stručni štab u mladog golmana (u novembru puni 23 godine) početkom prošle godine na Evropskom prvenstvu u Budimpešti. Debitovao je bronzanom medaljom na velikom takmičenju. I upravo je odatle počeo da gradi temelje sigurne luke.

– U reprezentaciji sam posljednje tri i po godine, a to što smo stvorili u ekipi dovelo nas je do medalje i plasmana na Olimpijske igre. Imamo pravu hemiju, familijarnu atmosferu i osjećamo se kao kod kuće. Pomažemo se u bazenu i družimo se van sportskih aktivnosti. Osjeća se veliko zajedništvo.

Puno kockica se posložilo u prethodnom periodu u kojem je glava odigrala važnu ulogu na putu uspjeha.

– Odmah nakon Budimpešte vidjeli smo kod starijih igrača žal što nijesmo direktno izborili plasman na Olimpijske igre, a onda smo i mi mlađi vidjeli kakav stres i fizički napor nose kvalifikacije. Šta smo sve preživjeli na putu do Igara!? Ali prije kvalifikacija imali smo radno ljeto. Poslije pauze zbog korone ušli smo u priču od tri i po mjeseca jakog ritma treninga. Bez cilja, jer nijesmo imali utakmice, što je bilo fizički i psihički teško da izdržimo. Na kraju se sve isplatilo, rad tokom ljeta olakšao je put i bili smo odlučni u namjeri da uspijemo.

Glava važna

Sa mnogo novih detalja tim je djelovao moćnije. Mlada snaga dala je doprinos koji su iskusniji znali da cijene.

– Sa glavom smo bili odlični, a kada to kažem mislim najviše na Roterdam. U tim kvalifikacijama bili smo i oslabljeni i sa nekim igračima koji nijesu bili potpuno oporavljeni. Čekale su nas tri, četiri jake ekipe i ogroman napor koji smo znali da će doći sa polufinalom. Sa Hrvatskom je tada sve bilo jasno, pobjeda vodi na Igre, poraz u novu priču bez prava na kiks. Uspjeli smo na peterce da slavimo i ostvarimo cilj. Tada sam bio kovid zamjena, ali gledajući sve sa klupe bilo je teško.

Tešanovića je mučila povreda, preležao je koronu u Budmpešti – dvije sedmice u hotelskoj sobi. Dosta problema…

– Na kraju je sve ispalo kako treba, nadam se da će još biti bolje.

Snovi – java

Do novog samopouzdanja ekipa je došla nedavno u Gruziji osvajanjem Svjetske lige. Oslabljene ,,ajkule“ pokazale su koliko mogu.

– Trofej je podstrek za sve što dolazi. U Svjetskoj ligi nastupale su jake reprezentacije, ali neke su ispale prije završnog turnira. U Debrecinu smo izbacili Hrvatsku, dobili SAD dva puta i Grčku u Tbilisiju, i zasluženo osvojili SL. Svjesni smo da će u Tokiju sve te selekcije doći sa spremom i formom na najvećem nivou, a isto tako smatram da bi detalji mogli da odluče jer je konkurencija dosta ujednačena. Kada kažem detalje mislim na uigranost između nekoliko igrača, dobru odbranu…

U grupi na OI samo je Kazahstan autsajder.

– Znamo koliko ko može i zbog toga je jasno da je grupa teška. Najbitniji su prvi mečevi, a na otvaranju sa Australijom moramo dati maksimum.

Mladi golman nema iskustvo sa Igara. Sjeća se dobro Rija, slabije Londona.

– Iz te 2012. godine sjećam se nestvarnog poraza za treće mjesto, a već 2016. godine pratio sam sve utakmice. Na neki način razmišljao sam da bih volio da odem, prije svega da učestvujem i da se borim za medalju. Sada su snovi postali java.

Ne osjeća teret.

– Ima pritiska i od same crnogorske javnosti , pa i od svih ljudi koji nas okružuju na pripremama… Lično se trudim da sve to ostavim iza sebe, jer moram biti smiren. Koncentrisaću se samo na utakmice, ne razmišljajući o tome što će sjutra biti.

Bilo bi lijepo da se vratite se sa medaljom.

– Otom – potom, treba otići bez velikih očekivanja i hodati korak po korak.

Greška koju napravi golman je gol

Počeo je kao igrač, ali se brzo prebacio na golmansku poziciju.

– U početku mi se svidjelo. Tata je bio golman, pokazao mi je neke stvari i zavolio sam tu ulogu. Golmanska pozicija je potpuno drugačija u odnosu na ostalih šest igrača u polju. Golman mora da je hladnokrvan i smiren tokom meča, jer svaka greška koju napravi je gol. Greška igrača može uvijek da se se ispravi.

Nijesam previše razmišljao kada je stigao poziv od Breše

Breša je pozvala, mladi golman je prihvatio poziv i potpisao ugovor na dvije sezone.

– Imao sam usmeni dogovor sa Jadranom na početku sezone da ostanem, ali vidjelo se, nažalost, da neće imati novca da zadrži ekipu i dovede pojačanja. Počeo sam da gledam ino angažman, došla je ponuda od Breše, ne mogu reći da sam previše razmišljao, prihvatio sam i potpisao ugovor. Sviđa mi se što su kao i ja veoma ambiciozan klub, koji želi u naredne dvije, tri godine da napadne Ligu šampiona, kao i Pro Reko u domaćem prvenstvu i Kupu.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar