Pajković: Neadekvatno nam se opredjeljuju sredstva namijenjena za sufinansiranje

Redakcija
Piše: Redakcija 94 pregleda Dodaj komentar

Uoči meča između odbojkaša Crne Gore i Portugala, u 2. kolu grupe D kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, u Kolašinu je održana i redovna Skupština Odbojkaškog saveza Crne Gore.

Na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Skupštine Zoran Vukčević prisutan je bio 21 od ukupno 31 delegata, a sve odluke, kako je saopšteno iz OSCG, donijete su jednoglasno.

Usvojen je i izvještaj o radu OSCG za period od jula 2021. do jula 2022. godine, sa finansijskim izvještajem za 2021. godinu, koji je Skupštini OSCG prezentovao predsjednik OSCG Cvetko Pajković. U sklopu ovog izvještaja, prezentaciju projekta OSCG “Besplatna škola odbojke” imao je Dragiša Ćalov, koordinator projekta.

– U periodu rada OSCG, od prošlogodišnje Skupštine do danas, aktivnosti koje su obilježile ovaj period su drugi uzastopni nastup muške seniorske reprezentacije na Evropskom Prvenstvu u Češkoj, plasman i nastup U22 muške selekcije na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, kao i potpisivanje generalnog sponzorstva sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG), koje je u cjelosti namijenjeno za podršku klubovima koji nastupaju u ligaškim takmičenjima – kazao je Pajković.

Nakon čestitki koje su na adresu OSCG stigle od Evropske odbojkaške Konfederacije (CEV) za organizaciju EP za kadetkinje 2020. godine, evropska kuća odbojke dodijelila je OSCG organizaciju U17 Evropskog prvenstva 2023. za odbojkaše. Biće to prvi put da se U17 EP za kadete održava u formatu sa 16 selekcija, što je odlučeno ranije ove godine na bordu CEV-a.

– Kako je na sastanku OSCG sa muškim klubovima prije pandemije COVID-19 dogovoreno da Savez preduzme korake prema nastavnicima u osnovnim školama u cilju popularizacije i animacije muške djece da se bave odbojkom, Odbojkaški savez Crne Gore je pokrenuo projekat “Besplatna škola odbojke” na sjeveru Crne Gore, kojim koordinira Dragiša Gile Ćalov. U ovom periodu ovaj projekat je okupio preko 280 dječaka u 13 škola iz osam opština. Izdate su dvije brošure za obuku i održan je niz seminara za nastavnike i sve aktivnosti su ispraćene od strane koordinatora projekta kroz posjete i zajednički rad na treninzima, dok su predstavnici OSCG obavili sastanke sa predsjednicima opština čije škole su zastupljene projektu, koji su obećali podršku savezu u realizaciji projekta – dodao je Pajković.

Predsjednik OSCG je čestitao Galebu kod dama i Budvi kod muškaraca na duplim krunama u minuloj sezoni, kao i ŽOK-u Herceg Novi na ulasku u Prvu ligu, koji e, zajedno sa Budvom i Galebom iduće sezone nastupati i na evropskoj sceni.

– Takođe smo realizovali nacionalna prvenstva za sve mlađe kategorije, uz čestitke svima na ostvarenim rezultatima. Nažalost, zbog restriktivnih mjera Ministarstva zdravlja sa ciljem prevencije i zaštite od virusa COVID-19, nismo bili u mogućnosti da organizujemo “EKO mini odbojku” za najmlađe odbojkaše i odbojkašice, ali smo već obavili sastanak i dobili pozitivne signale od strane našeg sponzora za nastavak ovog projekta od naredne sezone.

Pajković je podsjetio i na organizacione aktivnosti OSCG.

– Savez je uspješno organizovao turnire 2. runde kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za juniore (U20), mlađe seniorke (U21) i 3.runde kvalifikacija za juniorke (U19) i nakon muške mlađe seniorske (U22), nedostajalo je tako malo za plasman i jedne ženske reprezentativne selekcije na najveću evropsku smotru.

Zbog velikog broja pozitivnih na COVID-19 u kadetskim selekcijama na pripremama pred sam odlazak na kvalifikacije za EP, bili smo prinuđeni da otkažemo njihov nastup. OSCG je učestvovao u redovnom radu Kongresa Evropske odbojkaške Konfederacije (CEV) u Katovicama (Poljska) kao i na redovnoj skupštini Balkanske odbojkaške Asocijacije (BVA) u Skoplju.

Pajković je istakao “da i pored sportskog statusa koji odbojkaški sport ima u Crnoj Gori, prevashodno na osnovu svih kriterija koje raspisuju COK i Ministarstvo sporta i mladih, odbojka sport spada u prvu kategoriju sportova”.

– A neadekvatno nam se opredjeljuju sredstva namijenjena za sufinansiranje. Ovo posebno mislim na ovu godinu, kada svijet izlazi iz stanja pandemije i kada se normalizuju i održavaju sva takmičenja, Savez iz raspodjele dobija sredstva u iznosu 250.000 eura, koja su nedovoljna za realizaciju osnovnih reprezentativnih aktivnosti. O ovoj situaciji u kojoj se nalazimo smo više puta pismeno i usmeno obavijestili nadležni državni organ, kao i javnost i smatramo da sistem raspodjele mora drugačije, sistemski, da se riješi, kako bi se obezbijedilo svim sportskim savezima normalno funkcionisanje – kazao je Pajković.

Na sjednici su usvojene i programske aktivnosti za period 2022-23 i Propozicije takmičenja za takmičarsku sezonu 2022/2023.

Skupština je usvojila Odluku o trening-kompenzaciji matičnih klubova, a takođe je konstatovana ostavka Dragana Drobnjaka na mjestu člana Upravnog odbora OSCG, kome je Crnogorski olimpijski komitet dodijelio priznanje za zaslužnog sportskog radnika.

Za novog člana Upravnog odbora imenovan je Nikola Kažić.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar