Otvorena MSA konferencija u Dubrovniku: Dekanu Stevu Popoviću uručena Thulin nagrada

Vladan
Piše: Vladan 359 pregleda Dodaj komentar
Foto: Mediabiro

Tradicionalna, 18. godišnja naučna konferencija Crnogorske sportske akademije „Sport, fizička aktivnot i zdravlje: savremene perspektive”, kao i 16. Kongres Međunarodne federacije za fizičko vaspitanje (FIEP) svečano su otvorene danas u Dubrovniku. Dekanu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore Stevu Popoviću je na otvaranju je uručena nagrada “Thulin Award 2021”.

Uručene su i zahvalnice Crnogorskom olimpijskom komitetu (COK), sertifikat FIEP-u, kao i četiri zahvalnice u znak priznanja za izuzetan uspjeh gostujućim predavačima konferencije: Birgiti Mieziene, Dariu Novaku, Jovanu Gardaševiću i Bu Te.

Događaji u okviru konferencije organizovani od strane Crnogorske sportske akademije, u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, Univerzitetom Crne Gore, i drugim tradicionalnim partnerskim institucijama.

Iz Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, trude se da održe međunarodnu saradnju, jer, prema riječima dekana Steva Popovića, na taj način Fakultet postaje vidljiviji na internacionalnoj naučnoj sceni. Upravo je ova konferencija, kako je istakao, kruna rada Fakulteta na međunarodnom polju.

“Prošle godine, početkom aprila, svega par dana nakon što je cijeli svijet bio zaključan, mi smo bili među prvima u svijetu koji su organizovali onlajn konferenciju, što je bio ogroman izazov. Ove godine smo sigurno među prvima koji pokreću ove susrete uživo, ostavili smo kombinovanu formu, budući da je bilo ljudi koji zbog restrikcija u njihovim državama nisu mogli da dođu. Ipak smo se tu sreli, vraćamo se normalnom životu i hoćemo da pošaljemo poruku da virus ne može da nas zaustavi”, kazao je Popović za agenciju Mediabiro.

Foto: Mediabiro

Tradicionalni partner konferencije je Crnogorski olimijski komitet, čiji je predsjednik Dušan Simonović čestitao domaćinima na činjenici što su, uprkos vanrednim okolnostima, uspjeli da održe kontinuitet tradicije.

“Ovo je jako važno za crnogorski i regionalni sport, ali i za sport u globalu. Želio bih da i naredne godine održimo konferenciju u regularnim uslovima. Takođe bih želio i da se, uz snažnu podršku naše države, konferencija održi i u Crnoj Gori. I pored toga što imamo fantastične uslove u Dubrovniku, ova konferencija je počela u Crnoj Gori, i mislim da joj je tamo i mjesto”, poručio je Simonović.

Foto: Mediabiro

Crnogorska sportska akademija je, kako smatra rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, organizacijom ovog događaja, koji će trajati do 11. aprila, pokazali su da prkose pandemiji i koronavirusu.

“Štaviše, pokazuju kako sport i zdravlje mogu se samo kompatibilnim smatrati ukoliko imamo proaktivan odnos u svakoj situaciji. Današnja konferencija pokazuje da su njeni domaćini zaista međunarodno afirmisane institucije, koje idu u korak sa savremenim svijetom”, dodao je Škrijelj.

Glavni tajnik FIEP-a Dario Novak pojasnio je da je glavni cilj konferencije da, kroz razmjenu iskustava, okupljeni eksperti rasprave o trenutnoj situaciji i da shodno tome, ukažu na daljnje smjernice.

“Naime, kao što svi znate, nalazimo se u jednom veoma izazovnom periodu, posebno s aspekta djece i mladih. Pandemija ih je prikovala uz kuće, a lockdown je učinio da se manje kreću, pa prekomjerena tjelesna težina postaje sve veći problem”, dodao je Novak.

Na internacionalni značaj ovog događaja ukazao je i Selčuk Akpinar sa Nevsehir Univerziteta iz Turske.

“I Univerzitet Crne Gore i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, na ovaj način doprinose međunarodnoj saradnji ali i uspostavljanju prijateljskih veza u mnogim zemljama svijeta. Stoprocentno sam uvjeren da UCG na ovaj način podiže obrazovnu i naučnu ljestvicu”, naveo je Akpinar.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar