Odbojkaši u Mađarskoj u subotu debituju u Evropskoj ligi

sport
Piše: sport 849 pregleda Dodaj komentar

Muska-odbojkask-reprezentacija-CG1

“Jedan od razloga da se naprasno prihvatim ovog posla je upravo Evropska liga. Nije bilo lako obezbijediti učešće u ovom takmičenju, nadam se da nećemo razočarati. Mnogo bih volio da to postane tradicija, i ako ljudi koji vode Savez uspiju da održe kontinuitet, da se Evroliga igra i sljedeće godine, mislim da odbojka može dosta da napreduje. Nadam se da će odbojka slijediti sjajne primjere drugih kolektivnih sportova u Crnoj Gori, rukometa, košarke, vaterpola, iako nisam siguran da ćemo odmah uspjeti da ih slijedimo rezultatski. Ali, daj bože da se varam. Dogovorili se da ćemo da budemo ozbiljni i zreli, da se ne „gađamo“ obećanjima, nego da radimo, pa ćemo vidjeti da li je taj rad dovoljan da postižemo i neke dobre rezultate. To ćemo vidjeti već za mjesec dana”, najavio je Nikola Matijašević, selektor odbojkaša Crne Gore, start Evropske lige, u kojem će naša reprezentacija debitovati.

 

Crna Gora će igrati u grupi B sa Španijom, Mađarskom i Češkom. Svaka od ovih reprezentacija biće domaćin jednog trodnevnog turnira, a prvi je u mađarskom Kečkemetu, od 15. do 17. juna.

 

Za razliku od kvalifikacionog turnira za Svjetsko prvenstvo u Skoplju, kada je stigao tri dana ranije (na kormilu je naslijedio Ivana Joksimovića), Matijašević je za Evroligu imao dvije i po nedjelje, tek malo više vremena da pokuša popravi neke stvari koje nijesu funkcionisale u glavnom gradu Makedonije.

 

“U Makedoniji smo igrali izuzetno loše, i postigli vrlo loš rezultat, a mnogo je razloga. Mislim da smo dosta nespremni pošli tamo. Ali, sada je to prošlost, pokušavam da gledam naprijed. Pripremali smo se u Budvi, gdje smo imali jako lijepe uslove za rad, a poslužilo nas je i vrijeme, pošto u ovom periodu vrućine znaju da budu velike, ali mi nismo imali taj problem. Zahvaljujem Budvanskoj rivijeri na gostoprimstvu, stavili su nam na raspolaganju dvoranu, teretanu i ostalo da možemo da radimo u povoljnim terminima. Izuzetno sam zadovoljan radom cijele ekipe, drago mi je da su iskusniji igrači prihvatili mlađe, što nije uvijek lako, jer su navike u radu različite. Mislim da je atmosfera jako dobra”, dodaje Matijašević.

 

Novi selektor je nakon Skoplja izvršio neke promjene, odlučio je da neko vrijeme u reprezentaciji ne budu prvi tehničar Simo Dabović i primač Vladimir Bojić, zvanično jer hoće da proba neke druge, mlađe igrače, nezvanično zbog, navodno, nesportskog ponašanja van terena.

 

Zbog povrede ramena prva dva turnira neće biti ni prvog korektora Miloša Ćulafića, čije će mjesto, interesantno, zauzeti mlađani Luka Babić, koji je do sada u kratkoj karijeri igrao primača i srednjeg blokera, nikako na korekciji.

 

Poslije četiri godine u reprezentaciju se vraća primač Vojin Ćaćić, a novo imena u odnosu na kvalifikacije za SP su i mladi tehničar Vojvodine, Rajko Strugar (muče ga prepone), te primač Božidar Ćuk, koji je dobio državljanstvo i priliku da igra za seniorski sastav.

 

Ostatak ekipe za Kečkemet je isti kao i krajem maja u Skoplju – tehničar Marko Vujović, korektor Aleksandar Minić, primači Aleksandar Milivojević (ima problema sa koljenom) i Balša Radunović, srednji blokeri Milan Marković, Luka Šuljagić i Gojko Ćuk, te libero Ivan Rašović.

 

“Mnogo vjerujem u ekipu, i siguran sam da će ekipa da uradi sve da pokaže drugo lice u odnosu na Skoplje. Što se rezultata tiče, nisam se bavio astrologijom, niti bih volio da prognoziram, niti da obećavam. Vjerujem da možemo da postignemo dobre rezultate, iako nisam siguran šta bi za nas bio dobar rezultat. Najbolje bi bilo, naravno, da budemo prvi pa da idemo u Tursku na finalni turnir, ali ne znam da li imamo mogućnosti da to uradimo”, zaključio je crnogorski selektor.

 

 

Marković: Da vidimo koliko možemo

 

 

“Mislim da je Evroliga značajno takmičenje za sve nas, pogotovo za mušku reprezentaciju, jer nam je potrebno iskustvo koje se stiče igranjem tih utakmica. Mislim da je to prava provjera da vidimo koliko možemo u ovom trenutku. Igraćemo u dosta izmijenjenom sastavu u odnosu na prethodne akcije, ali šta je, tu je. Od nas se očekuje da pružimo maksimum, da damo sve od sebe, da se borimo, i probamo da ostvarimo neki pozitivan rezultat. Siguran sam da ćemo postepeno dizati formu, potrebne su nam utakmice, i što ih više budemo imali, sve će izgledati bolje”, rekao je kapiten Milan Marković.

 

Njegov partner na poziciji srednjeg blokera, Luka Šuljagić podsjetio je da je “Evropska liga je najveće takmičenje koje je reprezentacija imala od 2006. godine”.

 

“Velika je važnost tog takmičenja, dosta je utakmica, siguran sam da ćemo iz svega toga pojedinačno izaći kao bolji igrači, ali i kao kolektiv za neke naredne akcije. Sistem takmičenja je malo čudan. Tri utakmice u tri dana, četiri turnira u četiri uzastopna vikenda, a malo su promijenjena i pravila. Zbog toga će biti važan svaki od 12 igrača, jer se igra veliki broj utakmica, dosta se putuje. Iako je bio kratak period za pripreme, iako smo igrali loše u Makedoniji, sigurno ćemo igrati mnogo bolje u Evropskoj ligi, jer smo fizički spremniji. Jako je bitan prvi turnir, jer mislim da ekipe koje u Mađarskoj osvoje najviše bodova da će imati psihološku prednost za kasnije. Šansu vidimo na svakom turniru, najveću u Podgorici, gdje se nadam i podršci sa tribina”, kazao je Šuljagić.

 

Odbojkaši danas putuju za Kečkemet, a prvi meč u Evropskoj ligi igraće protiv Mađarske u subotu (18 časova).

 

vijesti.me

Ukoliko nemaš meridianbet.me nalog, registruj se i to uz najveći bonus dobrodošlice – 100€ BEZ IKAKVIH USLOVA!
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar