Nova Jadranska liga sa sjedištem u Crnoj Gori?

Ognjen
Piše: Ognjen 606 pregleda Dodaj komentar

FIBA je odlučila da napravi svoje regionalno takmičenje sa drugačijom organizacionom i vlasničkom strukturom, koje bi imalo prohodnost u evropska takmičenja pod patronatom svjetske kuće košarke.

Dok bjesni rat između FIBA Evropa i ULEB-a oko Evrolige, u kojem najviše ispaštaju zemlje sa Balkana, posebno Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i BIH, naši najbolji klubovi se pitaju kako će se odvijati dalja situacija.

Primorani su da istupe iz ABA lige, inače će u protivnom FIBA zabraniti nacionalnim timovima tih zemalja da se takmiče na Svjetskom i Evropskom prvenstvu, kao i na Olimpijskim Igrama.

Ali šta će dalje, da igraju samo domaće takmičenje?

Kako ekskluzivno saznaje Telegraf iz izvora bliskih KSS i FIBA, ponuđeno je rješenje koje može da se nazove donekle razumnim.

Čelnici svjetske kuće košarke su za to da se formira nova Jadranska liga sa klubovima iz bivše SFRJ, ali ne i klubovima iz Bugraske, Mađarske itd. Ta liga bi bila smještena u Crnoj Gori, a bila bi pod patronatom FIBA. Klubovi iz te lige bi igrali FIBA Evroligu koja bi brojala 20 ekipa.

Klubovi iz Jadranske lige bi išli u Evroligu direktno, a ostaje pitanje koliko će klubova iz te nove Jadranske lige ići u Evroligu i koji će klubovi iz Evrope da je igraju.

Jasno je da FIBA nije pripretila Špancima, Italijanima, Grcima, Makabiju i tim jačim klubovima koji će vjerovatno da ostanu unutar privatne ULEB Evrolige. Postoji i opcija dogovora Evrolige i FIBA pa da se izvrši spajanje i da onda jednim dijelom FIBA kontroliše Evroligu.

U tom slučaju bi vjerovatno nova Jadranska liga imala jednog predstavnika u Evroligi, dok bi nacionalni šampionati dobili ili jedno mjesto ili kvalifikanta…

U svakom slučaju sve će biti jasnije za nekoliko dana.

 

 

 

 

 

Telegraf.rs/Kosarka.me

KLJUČNE RIJEČI:
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar