Mlade košarkašice počele pripreme: Prilika za potvrdu potencijala

Ženski košarkaški klub Budućnost Bemax prije tri sezone napravio je veliku rokadu u prvom timu priključivši pet juniorki iz filijale, tadašnjeg Lovćena. Crnogorski šampion posebno posljednje dvije sezone igrao je sa nikad mlađim timom, gdje su u prvoj petorci bile Leković (2003) i Savković (2005. godište). Te djevojčice skrenule su pažnju na sebe, a onda je stigla i sjajna vijest da je Košarkaši savez prijavio selekciju do 20 godina na B prvenstvu Evrope.

Gotovo od kraja sezone ekipa, koja će činiti crnogorsku reprezentaciju, je bila na okupu (izuzev Bulajić i Radnjić iz Primorja), jer su to sve igračice Budućnosti i Podgorice. Selektor Vladan Radović imaće na raspolaganju vrlo mlad sastav za ovu reprezentativnu akciju. Tako će djevojke, koje su dobile šansu u seniorskoj konkurenciji u klubu, imati priliku da se oprobaju i u reprezentativnoj konkurenciji sa starijim od sebe.

– Mislim da je jako bitno i dobro što je ova generacija prijavljena za reprezentativno takmičenje, jer su ove djevojke u protekle dvije sezone pokazale da na njih moramo ozbiljno računati. Kao što znate, gro njih je u prvom timu ŽKK Budućnost ili u našoj filijali Podgorici i mislim da će to biti jako značajno. Moram naglasiti da u ovoj selekciji imamo samo pet igračica 2002. godište tri su 2003. a ostale su po godinama juniorke i jedna kadetkinja. Zvanično krećemo danas sa pripremama, ali je njih 12 već neko vrijeme u zajedničkom treningu – naglasio je selektor Vladan Radović.

Na spisku su iz Budućnosti: Marija Leković, Jovana Savković, Zorana Radonjić, Anastasija Drobnjak, Milena Bigović, Maja Bigović, Ksenija Šćepanović. Iz Podgorice su pozvane Marija Baošić, Teodora Pavićević, Nikolina Ilić, Milica Vujačić i Lana Vukčević, dok su iz Primorja poziv za U20 selekciju dobile Bojana Radnjić i Jelena Bulajić.

Ženska U20 selekcija igraće na B prvenstvu u Skoplju od 9. do 17. jula, u grupi C sa Hrvatskom, Rumunijom, Kosovom i Sjevernom Makedonijom.

– Što se tiče ambicija mislim da je jako bitno da one nastave da igraju sa tim pobjedničkim imperativom, da vjeruju da imaju kvalitet uz uvijek prisutni maksimum na treninzima da naprave nešto i preko očekivanja kada dođu utakmice. Na prvenstvu imamo jako ozbiljne selekcije poput Slovenije, Turske, Njemačke, pa i Portugala, sa nama u grupi je i Hrvatska. Nadam se da ćemo prije svega imati sreće kad je zdrastveni status u pitanju, a onda vjerujem da ćemo biti jako neugodni za svakog protivnika – ističe Radović.

Naše reprezentativke treniraće u Podgorici, 21. i 22. juna zakazani su dueli sa Sjevernom Makedonijom, a onda 25. i 26. gostovanje Srbiji.

– Zakazali smo dvije prijateljske utakmice protiv ekipe Sjeverne Makedonije, zatim i dvije protiv selekcije Srbije na Zlatiboru, nadam se da ćemo uspjeti zakazati još makar jednu pred sami polazak, ali generalno mislim da je ključ da napravimo dobre i intenzivne treninge đe će se jasno podijeliti uloge – rekao je Radović.

Dubljević u stručnom štabu

Prvi put u ulozi trenera biće Jelena Dubljević, koja se nedavno oprostila od crnogorske reprezentacije.

– U ovoj akciji će mi pomagati moj saradnik iz kluba Radule Raspopović i sa nama će po prvi put biti u toj ulozi i Jelena Dubljević koja će, siguran sam, svojim igračkim iskustvom i pobjedničkim mentalitetom biti jako značajna za ove mlade djevojke. Siguran sam da su u godinama kad moraju da spoznaju šta sa sobom nosi vrhunski profesionalizam i da je jako bitno da što prije prihvate tu potrebnu posvećenost kako bi i njihovi igrački dometi bili veći. Imaćemo i pomoć kondicionog trenera Milovana Ljubojevića koji je takođe sa mnom u klubu i koji godinama sarađuje sa velikim brojem ovih djevojaka – istakao je Radović.

Izvor
Pobjeda

Leave a Reply

Pročitajte i ovaj članak:
Close
Back to top button